10 najskupljih dijamanata svijeta

Резултат слика за najskuplji dijamantiN

                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Lista dijamanata koji drže najvišu cijenu na svjetskom tržištu dijamantima. Svima je poznato da su dijamanti skupi, ali koliko je onih koji stvarno znaju koliko su skupi te koji su od njih najskuplji? Donosimo vam 10 najskupljih dijamanata svijeta. Krenimo od najjeftinijeg među njima.

  1. Koh-i-noor što na perzijskom znači Planina svjetla je neprocjenjivo skup 105 karatni dijamant. Podrijetlom iz Indije. Ovaj dijamant prate brojne priče i ličnosti koje su ga posjedovale još od doba ratovanja perzijskih careva, a najpoznatija legenda kaže da će onaj tko posjeduje Koh-i-noor zavladati svijetom.
  2. Dijamant Sancy 55.23 karata, blijedo žute boje rezan u obliku štita i porijeklom iz Indije veoma neobične obrade i reza. Ovaj dijamant nema definiranu cijenu.
  3. Dijamant Cullinan vrijedan 400 milijuna dolara, najveći je iskopani grumen težak 3106.75 karata sa kvalitetama najboljih dijamanata. Sam Cullinan je 532 karatni i bio je najveći dijamant na svijetu do pronalaska dijamanta težine 545.67 karata pod imenom Zlatni jubilej 1985.
  4. Dijamant Nade vrijedan 350 milijuna dolara, težine 45.52 karata specifičan po tome što su golom oku vidljivi plavi tragovi elementa bora u njegovoj kristalnoj srtrukturi, dok pod ultraljubičastim svjetlom reflektira crvenu boju zbog također prisutnog fosfora.
  5. De Beersov Stoljetni dijamant vrijedan 100 milijuna dolara, težak 273.85 karata predstavlja trećeg po veličini dijamanta iskopanog iz De Beersovog Premier rudnika. Dijamant krasi velika čistoća, bezbojnost te obrada bez greške.
  6. Rozi Steinmetz vrijedan 25 milijuna dolara je najveći rozi dijamant težak 59.6 karata te ovalnog reza
  7. Wittelsbach je 35.56 karatni, plavi dijamant vrlo visoke bistrine i vrijedan je 16.4 milijuna dolara te je jedan od od dijamanata Austrijske krune. Promjera 40 mm i 8.29 mm visine, lagano ovalnog reza sa zvijezdom na kruni samog dijamanta.
  8. Besmrtno srce, dijamant vrijedan 16 milijuna dolara, plave boje i težine 27.64 karata izrezan, kao što samo ime kaže, u obliku srca predstavlja vrlo rijedak primjerak obojenih dijamanata, a izvađen je također iz De Beersovog rudnika u Južnoafričkoj republici.
  9. Crveni Moussaieff vrijedan 7 milijuna dolara, težak 5.11 karata, trokutastog reza zvanog trilijun, duboko crvene boje, iako malen u usporedbi sa ostalim poznatim dijamantima, u stvari je najveći dijamant crvene boje što mu daje na vrijednosti.
  10. Dijamant Allnatt vrijedan 3 milijuna dolara, prekrasno žute boje, izrezan u obliku jastučića i težine od 101.29 karata ime je dobio po slavnom vojniku, sportašu i dobročinitelju Alfredu Ernestu Allnattu, a iskopan je iz jednog od prvih De Beersovih rudnika.

Коментари