10 neverovatnih podvodnih gradova širom sveta koje morate da vidite



23
Od grada Baia u Napulju na dnu jezera Kuiandao u Kinu, predstavljamo vam 10 najvećih i neverovatnih podvodnih gradova na svetu.
Ovaj svet je pun čuda i postoji toliko mnogo stvari koje tek treba da otkrijemo. Samo pogledajte fascinantne podvodne gradove i hramove drevnih civilizacija, od kojih su mnogi pronađeni tek nedavno.
Samo pogledajte hram pronađen na dnu jezera na granici Perua i Bolivije koji datira od skoro pre 1500 godina. U Italiji, to je drevni rimski grad Baia, nekada smatran Las Vegasom starog sveta, ali sada najveći deo leži pod vodom.

Atlit Iam, Izrael

20
Na samoj obali sela Atlit u Izraelu, pod nazivom Atlit-Jam, pronađen je 12 metara ispod nivoa mora i pokriva površinu od 40.000 kvadratnih metara. Ono što je zanimljivo, jeste da ovaj neolitski lokalitet i datira između 6900 i 6300 pre nove ere.
To je jedno od najstarijih i najvećih potopljenih naselja koje je ikada pronađeno, pružajući važne uvide u svakodnevni život drevnih populacija.
Među desetinama ljudskih skeleta leže neometano u svojim grobovima, razno kamenje, kosti, a tu je i sedam megalitia koji stoje u polukrug, između 1 – 2 metra visoki i fasciniraju.

Grad Lava pod jezerom Kvindao u Kini

21
Možda je ovo jedan od najsjajnijih i najfascinantnijih podvodnih gradova koje možete videti. Lion City nalazi se na dnu jezera Kuiandao u Kini.
Ali, nemojte da vas zavara da je ovaj grad izgubio izuzetnu arhitekturu, statue i bogatstvo koje leži neotkriveno milenijumima, ne, jer ovaj grad je namerno poplavljen pre samo 50 godina da bi se napravilo mesta za elektrane…
Da, dobro ste pročitali, Grad Lava, nekada poznat kao Shi Cheng, izgrađen je pre više od 1000 godina, a sada živi pod vodom, ali je nekada bio središte politike i ekonomije u istočnoj provinciji Zhejiang.
Jezero je završeno 1959. godine, izazivajući da grad nestane preko noći i sa pravom dobije naziv “kineski Atlantik”. Ovaj drevni grad ostaje gotovo potpuno netaknut, uključujući i drvene grede i stepenice. Možda je u ovom slučaju jezero poklon, a ne prokletstvo.

Duarka, Indija

22
Za ove ruševine smatra se da predstavljaju drevni grad Krišne. Ruševine se nalaze 131 metara ispod površine okeana u zalivu današnjeg Duarka, jedan od sedam najstarijih gradova u Indiji.
U 2001. godini, najavljeno je da su ostaci drevne civilizacije otkriveni 20km od obale Gujarat, u zalivu Khambhat i 40 metara ispod nivoa mora. Predviđa se da je područje potopljeno na kraju poslednjeg ledenog doba, pre 9-10,000 godina.
Na osnovu pronađenih komada drveta, keramike, ručnog alata, kostiju i zuba, arheolozi još nisu otkrili tačne podatke o ovom podvodnom gradu.

Kleopatra palata, Aleksandrija, Egipat

24
Još jedno od podvodnih carstva hipnotiše i zaustavlja srce otkrićem ruševina Klopatrine potopljene palate i hrama na obalama Aleksandrije koje datiraju od pre 3.000 godina.
Kao i kod mnogih sudbina gradova, Aleksandrija je sa kraljevskim odajama jednostavno skliznula u more, nakon zemljotresa tokom četvrtog i osmog veka, pre nekih 1400 godina. Do danas, više od 140 predmeta je otkriveno od strane stručnjaka koji sada veruju da se ovde nalazi grob Kleoplatre i drevni muzej u okviru ruševina.
Pronađen je kovani novac, sitne amajlije, statuete, kao i velike statue ratnika, Sfinge, i razni sudovi koji su se koristili se za transport i skladištenje robe.

Port Royal, Jamajka

25
Za arheologe, ovaj podvodni grad je raj, obiluje svim vrstama predmeta koji datiraju iz ranih 1500-ih sve do ranih 1900-ih.
Na jugoistoku Jamajke grad je bio uništen u zemljotresu 1692. godine, a kasnije cunami, redovne poplave i požari su učinili da ovaj grad potone i sada se nalazi 40 metara ispod nivoa mora.

The Pyramids of Yonaguni-Jima, Japan

261
Smešten na obale južne strane Yonaguni ostrva, tokom 1980-ih lokalni ronioci su otkrili misteriozne formacija stena u obliku stepeništa sa ravnim stranama i ugaonim uglovima.
Ovaj predeo je posebno interesantan iz razloga što osim dokaza da je ova piramida nastala prirodno, postoje i oni drugi dokazi koji kažu da je piramidu klesao čovek.
Ova piramida se nalazi 250 metara ispod mora i smatra se da je građena tokom poslednjeg ledenog doba, negde oko 10.000 godina pre nove ere. Ali samo pogledajte slike, kako bi ovo moglo biti prirodno?

Baiae, Zaliv u Napulju, Italija

27
Poznat kao Las Vegas svog vremena koji baca čini na rimsku elitu, uključujući i Cezara i Cicerona, govorilo se da su čak tražili da tamo izgrade vile za svoje odmore.
Ali, to samo mogu biti puste želje. Sada poznat kao Baia Arheološki park, ovaj drevni grad je prepun sa mnoštvo sjajnih prizora – raznih statua, šetališta, vila ispunjenih složenim mozaicima i još mnogo toga. A iznad zemlje ćete naći statuu Hermesa koja vodi do travnate površine, dok će vas tri hrama vratiti u zaboravljeno vreme.
Ali, nažalost, od 1500. ostaci luksuznog grada zbog susednih vulkanskih otvora i ruševina su se udavili u plitkim vodama zaliva.

Heracleion – Thonis, Aleksandrija, Egipat

28
Poznat kao Heracleion, misteriozni grad je bio sahranjen u pesku i blatu više od 1200 godina. Otkriven je početkom prošlog veka, a tek sada grad počinje da otkriva svoje tajne.
Istraživanja su otkrila više od 64 brodova zakopanih u glini i pesku, zlatnike i predmete od mesinga, što ukazuje na trgovinu. Sstotina statua u čast manjih bogova su “leglo” morskog dna. Pronađene su takođe neverovatne ploče prekrivene hijeroglifima… a ovo je samo početak otkrivanja. Neverovatno.
Ono što je nekada bilo najvažnija luka u Sredozemnom moru sada je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta ikada.

Pavlopetri, južna Grčka

291
Veruje se da je ovaj grad bio centar trgovine mikenske civilizacije, da je bio naseljen pre 5000 godina. Pavlopetri je samo 4 metara ispod nivoa mora i smatra se najstarijim poznatim potopljenim gradom na svetu.
Nikolas Fleming je 1967. otkrio više podvodnih građevina u Grčkoj. Godinu dana nakon toga, arheolozi sa Kembridž univerziteta pomažu mu da mapira svoje otkriće i kako se ispostavilo, otkriven je čitav grad sa putevima, zgradama i grobnicama.

Hram jezera Titicaca Peru/Bolivija

301
Pronađen ispod najvećeg jezera na svetu, jezera Titicaca, ruševine drevnog hrama pronađene su od strane međunarodnih arheologa zajedno sa putevima i 800 metara dugog zida.

Pretpostavlja se da hram datira oko 1.000 godina, dakle to je doba još i pre Inki, a može se eventualno pripisati Tiwanaku ljudima koji su tada živeli.
Hram je veličine 200×50 metara, skoro dvostruko veći od prosečnog fudbalskog terena. Jezero sadrži ostatke grada koji se zovu Vanaku, a sve ove priče još više raspiruje priču o mističnom jezeru i dovode nove turiste željne mistike i legendi.

Коментари