ОПАСАН ПОСАО: 10 најпаметнијих пљачки свих времена


Многе од ових пљачки биле су инспирација за Холивуд, али чак ни филмови нису имали толико бујну машту као ови прави догађаји.
Један момак провалио је у радњу са дијамантима, користио лажне метке, држао људе на нишану и успева да побегне са дијамантима вредним око милион долара, док људи само стоје са стране са отвореним устима. И ово није нека улога Бреда Пита и холивудски филм који говори о пљачки.
Представљамо вам 10 најпаметнијих пљачки из целог света које су чак превазишле и филмску машту.

1. Пљачка Друмланриг дворца (2003)

Двоје туриста, или боље речено разбојника који су глумили туристе, успели су да украду "Мадону Јарнвиндера" Леонарда да Винчија, ремек дело овог уметника у вредности од око 40 милиона долара. Разбојници су туристима са Новог Зеланда рекли: "Не брини љубави, ми смо полиција. Ово је само вежба".

2. Пљачка "Нортерн банке" (2004)

Држати породице банкарских службеника на нишану може да делује као концепт филма, али ова банда мисли озбиљно. Држећи породице два службеника као таце, криминалци су успели да изнесу више од 60 милиона долара у једном дану. Ниједан пљачкаш који је учествовао директно у овом догађају није пронађен.

3. Пљачка магацина на аеродрому (1983)

Како бисте се ви осећали када желите да поједете једну коцкицу чоколаде, а неко вам понуди чак 9 пута више од тога? Ова пљачка изведена је на Хитроу аеродрому, складиште Бринкс Мет, и нешто је слично чоколадици.
Наиме, пљачкаши су ушли у складиште уз помоћ службеног лица где су очекивали да нађу 6 милиона долара, међутим унутра се налазило 53 милиона долара и то у готовини, злату и дијамантима. Док су били унутра, лопови су натопили полицијаце у сефу са бензином и претили им са упаљеним шибицама ( исто као претња пиштољем). Холивуд је био толико инспирисан овом пљачком да је направљен филм по овом догађају и зове се "Фоллс Голд" 1992. године. Пљачкаши су ухваћени, али плен никада није у потпуности "опорављен".

4. Пљачка хотела Карлтон (1994)

Лажни меци могу да вам помогну да украдете лажне дијаманте ако имате храбрости за тако нешто. Управо на тај начин је опљачкан Карлтон хотел у Кану. Немарним пуцањем из оружја опљачкали су златару хотела и изнели дијаманте у врећама вредне око 60 милиона долара.

5. Пљачка централне банке (2005)

Вероватно инспирисани Шерлоком Холмсом "Тхе Ред Хеадед Леагуе", наоружани пљачкаши упали су у централну банку Форталеза подземним тунелом који су ископали кроз оближњу изнајмљену кућу. Пљачка је означена црвеном, због оружаних сукоба, смрти талаца и крвопролићем у целини. Банка је опљачкана за око 95 милиона долара.

6. Пљачка дијамантског центра (2003)

Највећа пљачка дијаманата у свету била је у Антверп дијамантском центру. Сматра се да је вођа ове италијанске банде под именом Ла Скуола ди Торино, Леонардо Нотарбартоло и водио је тим од 5 пљаћкаша, а саму пљачку осмишљао је три године. Сама пљачка била је готова за неколико минута, а Нотарбартоло и његова екипа украла је дијаманте у вредности од 100 милиона долара. Лопов је ухваћен, али никада се није сазнало где су дијаманти.

7. Пљачка код Харија Винстона (2008)

3 жене и мушкарац опуштено су разгледали дијаманте у радњи Харија Винстона, а онда су одједном показали своје праве намере са оружјем и побегли са накитом у вредности од 108 милиона.

8. Пљачка банке у Багдаду (2007)

Ову пљачку извели су ни мање ни више него радници обезбеђења банке у Багдаду, а вероватно је била и најлакша, без икакве муке за пљачкаше, тако да су чак и власти остале без коментара. Украдено је преко 235 милиона долара, али пљачкаши нису били довољно мудри да држе новац сакривен па је већина новца пронађена.

9. Пљачка у Данској (2008)

Пљачка изведена у безбедносној фирми била је у знаку АК-47. Банда која је провалила у банку рушењем зида булдожером побегла је са 62,5 милиона данских кронера. како би избегли полицију, разрађене су припреме које су поставиле препреке, тачније запаљене камионе на 10 места. Сви пљачкаши су на крају ухваћени, али новац је нестао.

10. Пљачка Ентонија Курка (2008)

Мозак иза ове пљачке је Ентони Курко који је искористио своје запажање и више од три године припремао пљачку са 15, 20 људикоји нису имали појма у шта су се умешали. И ако је Ентони узео само 400.000 долара, стекао је пажњу због свог јединственог планирања и памети током извршења пљачке

Коментари