Пређи на главни садржај

РУСИЈА ДРЖИ ЦЕЛУ ЕВРОПУ У ДОМЕТУ СВОЈИХ РАКЕТНИХ СИСТЕМА ОНИКС, КАЛИБАР И ИСКАНДЕР


На Западу не јењава паника због појаве руских модерних ракетних система у каљининградској области.

The Washington Post чак је објавио карте које показују домете тих ракетних система.

Прва карта открива да су у домету ракетног система „Бастион“ на обали цела Литванија и Летонија, скоро цела северна половина Пољске и шведска острва Готланд и Еланд.

russianmissiles-1122-4-855x1024

Ове ракете имају домет од 200 миља и у стању су да надзвучним ракетама „Оникс“ униште бродове НАТО и пре него што уђу у воде Балтичког мора и у стању су да истовремено прате и униште неколико ваздушних циљева у пречнику од 250 миља. Они фактички из каљининградске области држе цео регион око Балтичког мора.

Са друге стране, крстареће ракете „Калибар“, којима су наоружане две модерне руске фрегате које се налазе испред Каљининграда, имају домет већи од 900 миља и покривају више од половине Велике Британије и Италије, скоро половину Француске и целу Македонију и Бугарску. Ове ракете су у могућности да носе нуклеарне бојеве главе.

russianmissiles-1122-3_0

Са треће стране, ракетни систем „Искандер-М“ има домет око 300 миља и толико је мобилан да је и само његово откривање сложен задатак. Додатан проблем је његова невероватна прецизност.

russianmissiles-1122-1-1024x847

The Washington Post закључује да је ситуација прилично лоша и да само може да буде гора, јер постоје индиције, како наводе неки амерички војни експерти, да је Москва већ тестирала ракету која ће држати у домету све кључне европске престонице.

Коментари

OGLASI