DA LI JE OVO NAJVEĆA TAJNA VATIKANA? Ovaj papa je zapravo bio ŽENA!


U IX veku jedna žena je zaista sedela na papskom prestolu, a Katolička crkva ovaj podatak pokušava da sakrije po svaku cenu

Po priči koja stiče sve veću medijsku pažnju i do sada je već obrađena u mnogim knjigama, dokumentarcima, a po njoj je čak snimljen i film, u IX veku jedna žena je zaista sedela na papskom prestolu, a Katolička crkva ovaj podatak pokušava da sakrije po svaku cenu.
Naime, priča se vrti oko izvesnog Johanesa Anglikusa, koji je u Rimu sredinom IX veka uživao ogromno poštovanje jer je posedovao izuzetno klasično obrazovanje i upravo je na njega pao izbor posle smrti tadašnjeg pape i ovaj čovek je seo na papski presto kao novi naslednik svetog Petra pod imenom Jovan VII.
ĐAVOLI NA SVETOJ STOLICI: Ovo su najgore rimske pape u istoriji Katoličke crkve! (FOTO)
Stvar ne bi bila nimalo čudna da Johanes nije krio neverovatnu tajnu – on je u stvari bio ona i kasnije je nazvan papisa Jovana. Vrhunac bizarnosti u priči desio se nekoliko godina kasnije, kada je papisa Jovana predvodila crkvenu litiju od Vatikana do Laterana.
Papa Benedikt IX, jedan od najgorih rimskih biskupa u istoriji. Foto: Wikipedia Commons/Bede735c
Papa Benedikt IX, jedan od najgorih rimskih biskupa u istoriji. Foto: Wikipedia Commons/Bede735c
U jednom momentu, masa vernika je opkolila njenog konja koji se propeo, zbog čega su započele porođajne kontrakcije i Jovana je, na zaprepašćenje mase, rodila muško dete!
Porodila se baš tu, na ulici i  tako otkrila svoju dobro čuvanu tajnu. Besna rulja je kasnije tog dana papisu vezala za konja, provela je ulicama Rima kako bi je svi videli, a kasnije i kamenovala do smrti.
Veruje se da je sahranjena na onom mestu gde se i desio porođaj, a upravo je to lokacija koju danas posećuju oni koji veruju u njeno postojanje i mučeničku smrt.
…ILI ISTINA?
Priča o papisi Jovani je prvi put zapisana u XII veku i tada je bila činjenica u koju su svi verovali. Međutim, mnogi se i dan-danas pitaju zašto svaki novoizabrani papa, pre no što dobije ključeve Svetog Petra, prolazi test “sella stercoraria” (stolica za nuždu).
Naime, jedan od đakona utvrđuje, uvidom u genitalije, pol pape. Ako odgovori “Mas nobis nominus est” (nominovani je muškarac), beli dim može označiti izbor novog pape.
Foto: AP/Tanjug

Ovaj test, mnogi veruju, uveden je nakon toga što je žena dospela do papskog trona.
Danas, najveći poznavaoci papske istorije negiraju mogućnost njenog postojanja i čitavu stvar pripisuju folkloru i narodnim legendama koje vrlo često nimalo ne odgovaraju istini. Ipak, izvesna sumnja postoji, jer poštovaoci njenog lika postavljaju pitanja koja negiraju ovaj stav i ubeđeni su da Vatikan na svaki način pokušava da izbriše sve o njoj.
NAJVEĆE OBMANE IKADA: 7 falsifikata koji su promenili tok istorije (FOTO)
Papa Aleksandar VI Borđija kleči pred Isusom i Bogorodicom za koju se tvrdilo da liči na Đuliju Farneze, njegovu ljubavnicu. Foto: Wikipedia Commons/Shakko
Papa Aleksandar VI Borđija kleči pred Isusom i Bogorodicom za koju se tvrdilo da liči na Đuliju Farneze, njegovu ljubavnicu. 
Tako, oni se pitaju zašto su svi i nekoliko vekova posle smrti papise Jovane čvrsto verovali u njeno postojanje i da li je to razlog zašto je papa Jovan XX promenio ime u Jovan XXI?
Takođe, pitaju zašto se njen lik nalazi u brojnim crkvenim knjigama, a kip čak i u nekim crkvama? Dilemu posebno izaziva postojanje kapelice u ulici Jovaninog stradanja u kojoj neko redovno ostavlja cveće, kao i to da se najstarija rimska ulična ikona Bogorodice sa Hristom nalazi baš na raskrsnici nedaleko od mesta na kome je papisa navodno sahranjena i da li je simbolika slike slučajna?
Konačno, oni pitaju i za razlog čudne odluke da pape nikada ne predvode litiju onim putem kojim je Jovana išla?

Odgovora na ova pitanja i dalje nema, što samo pojačava mističnost neverovatne priče o papisi Jovani, jedinoj ženi koja je sedela na papskom tronu.

Коментари