TOP 5: Najskuplji satovi na svetu



lousi%20monnet
Satovi su statusni simbol i prema njima je često lako zaključiti kakvo je nečije imovinsko stanje. Pritom bogataši uglavnom imaju unikatne čije su cene nezamislive običnim ljudima.
Ti satovi su skupoceni zbog tri ključna razloga. Sastoje se od skupih delova kao što su retki dijamanti, zlato, platina, meteorski kamen i dinosaurova kost. Osim toga, važno je koliko je vremena uloženo u njegovu izradu i kakve ima funkcije. Takođe, presudna je i njegova unikatnost ili nematerijalna vrednost koja se veže uz njega.
Ovih pet satova nosi titulu najskupljih na svetu, a iza svakog stoji neverovatna priča.

5. Louis Moinet meteorski sat

Da bi nastao ovaj sat, trebalo je ići u svemir i doneti mesečev kamen. Postoje samo četiri primerka, a svaki je po nečem poseban.
Tourbillon Mesec sadrži ručno obrađen fragment  retkog Dhofar 455 meteorita. To je autentični komad Meseca koji je pao na Zemlju i star je nekoliko hiljada godina.
Tourbillon Asteorid je izrađen od tajanstvenog meteorita Itqiy koji se u blizini Sunca formirao hiljadama godina pre nego što je stigao do Zemlje.
meteorski%20sat
U satu imena "Tourbillon Rosetta kamen" nalaze se delovi veoma retkog meteorita Sahara 99555 koji verovatno potiče sa Merkura. Stručnjaci su procenili da je kamen star čak 4,6 milijardi godina.
Tourbillon Mars ima komadiće meteorita Jiddat al Harasis 479  sa Marsa starog više od 180 miliona godina.
Vrednost svakog od četiri ručna sata je 4.600.000 dolara.

4. Hublot-Big Bang

Proizvođač je ovaj sat izradio od samo jednog materijala, a reč je o dijamantu. Pokušao je da sazna koliko dijamanata može staviti u sat i uspeo je čak 1280, pri čemu svaki ima najmanje tri karata.
Čak godinu dana je trajala potraga za ovim dragim kamenjem po celom svetu, ali se isplatilo zbog zadivljujućeg rezultata. Kamenje je rezao čuveni draguljar iz Njujorka sa više od 40 godina iskustva kako bi svaki dijamant imao isti rez. Cena je 5.000.000 dolara.
hablot
Vlasnik ovog ručnog sata je poznati reper Jay-Z, a kupila mu ga je supruga Beyonce za 43. rođendan.

3. Patek Philippe-Henry Graves-džepni sat

Ovaj džepni sat je 1999. prodat za 11 miliona dolara, a sada bi, s obzirom na inflaciju i ekonomsko okruženje, možda mogao postići cenu od 15 miliona dolara.
henry%20graves
Davne 1933. Patek Phillipe ga je napravio za bankara Henryja Gravesa i trebalo mu je čak pet godina. Sa svoje 24 funkcije, to je sigurno jedan od najsloženijih i najkomplikovanijih džepnih satova na svetu. Sadrži 18-karatno zlato i bio je do 2013. najskuplji džepni sat.

2. Chopard 201-karatni sat

Sat sa 874 retka dijamanta prodat je 2000. za 25 miliona dolara i bio na naslovnicama svih luksuznih časopisa. Drago kamenje nije složeno po nekakvom uzorku ili dizajnu, stoga pomalo odiše neprivlačnošću i nedostaje mu finese. Takođe, malo je teže proceniti koliko je sati. 
chopard

1. Breguet Grande Complication Marie Antoinette

Vrednost ovog sata se procenjuje na čak 30.000.000 dolara.
Naručio ga je navodni ljubavnik francuske kraljice Marije Antoanete. Izradu je započeo Abraham-Loui Brege 1782. godine, a sat je završio njegov sin 1827. godine, četiri godine nakon njegove smrti. Bregue ga je optočio zlatom i njegov mehanizam ostavio otvorenim. Da bi smanjio trenje, koristio je safir.
najskuplji%20sat
Nažalost, kraljica nije videla sat jer su ga dovršili 34 godine nakon njenog pogubljenja, ali bi je verovatno zadivio.
Sat je kasnih 1900-ih ukraden i ponovno vraćen 2007. Otada ga svaki poznavalac satova želi u svojoj kolekciji. Trenutno je pohranjen na sigurnom u muzeju Mayer u Los Anđelesu.

Коментари