Tutankamonov nož – enigma egipatske civilizacije


Tutankamon je bio egipatski faraon čija je netaknuta grobnica pronađena 6. Novembra 1922. godine. Čitavih pet godina trajalo je istraživanje sarkofaga, maski, figura egipatskih bogova, sanduka, zlatnog nakita i konačno je izvađeno više od 5.000 raznih predmeta. Najmisteriozniji predmet koji je pronađen je gvozdeni nož koji je faraonu bio zavezan s desne strane uz nogu


S obzirom na to da je u njegovo vreme gvožđe bilo vrednije od zlata bilo je očigledno da je ovaj predmet imao naročiti značaj tim pre što je stavljen na tako značajno mesto.
Ovaj nož je nepoznanica za naučnike jer ne mogu da se slože oko toga da li je uopšte autentičan i od kakve legure je izrađen. Neki smatraju da je u pitanju nerđajući čelik koji je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Ta teorija prilično je neverovatna jer tadašnji Egipćani nisu posedovali takvu tehnologiju.
Ovaj tajna neće biti skoro razjašnjena i zbog stava Egipatskog muzeja u Kairu koji ne dozvoljava da se ovaj vredan predmet odnese na analizu u neku stranu laboratoriju. S druge strane, Egipat nema potrebne aparate kojima bi mogao da izvrši analizu ovog predmeta.
Odakle faraonu gvozdeni nož? Kako je on došao u njegov posed?
Najverovatnija je mogućnost da je faraon kupio ovaj nož od Hetita koji su u to vreme imali mogućnost livenja gvožđa. Osim toga, postoji i mogućnost da je gvožđe od kojeg je napravljen nož u stvari potiče s jednog meteorita. Toj teoriji u prilog ide činjenica da su Egipćani gvožđe nazivali „crni bakar s neba“.
Ako bi ovo bilo tačno, onda je faraonski gvozdeni nož vanzemaljskog porekla. To je ujedno i najkompletnije objašnjenje kojim bi se potvrdila i eventualna kristalna struktura materijala koju je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Dok se naučnici ne usaglase i utvrde nepobitne činjenice, ostaje da se nagađa odakle Tutankamonu nož, kako je u to vreme napravljen i zašto je bio vezan za njegovu nogu.

Čelik posebne vrste

Činjenica je da nož nije istražen i da se ne zna pouzdano od kakvog je materijala napravljen. Sve teorije su zasnovane na pretpostavkama i na osnovu toga što je evidentno da nož nije zlatan i da nije zarđao. Zbog toga je izvedena teorija da je u pitanju poseban čelik što je dalje stvorilo enigmu odakle faraonu takav predmet.

Коментари