Pet tajnih znamenitosti u moskovskom Kremlju


Upoznajte pet tajnih znamenitosti u moskovskom Kremlju

Upoznajte pet tajnih znamenitosti u moskovskom Kremlju. Kremlj je najpopularnija znamenitost u Moskvi. Svaki će turistički vodič svoje turiste povesti u razgledavanje Carskog zvona, Carskog topa, Tajne kule i Carske riznice. No, Kremlj je i domaćin nekih znamenitosti koje je vrlo teško uočiti. Pokušali smo za vas otkriti koje se to sve tajne kriju iza debelih zidina.
1. Elitne jedinice pernatih komandosa

Moskovski Kremlj u svojoj službi drži i neke pernate djelatnike: nekoliko sokola, jastrebova te veliku sovu. Njihova je dužnost organizirati teritorijalni sustav bio obrane i kontrolirati najezde vrana.
Ispostavilo se da nisu samo turisti zaintrigirani sjajem Kremljovskih kupola. Naime, moskovske vrane predstavljaju prijetnju nijhovom dragocjenom sjaju. Vranama listovi kupole služe kao tobogani u vodenim parkovima te ih prilikom klizanja, svojim kandžama izgrebu. Nakon dugotrajnog i bolnog rata protiv ovih pernatih vandala, konačno je pronađeno rješenje: u Kremlju je uspostavljena ornitološka jedinica komandosa.
Smješteni su u podnožju Tajne kule, skriveni od pogleda prolaznika. Međutim, znate li gdje treba gledati, lako ćete ih uočiti. Kako bi ih pripremili za uspješno obavljanje svojih zadataka,ova pernata jedinica mora proći posebnu obuku u organizaciji Federalne Službe za Zaštitu (FSO), ruske sigurnosne službe zaduženoj za zaštitu dužnosnika. Sokoli i jastrebovi imaju svog posebnog zapovjednika, koji je smješten u zasebnom „uredu“, njegova je krletka veća i odvojena od ostalih.
Tu je također i jedna snažna sova. Poseban projekt FSO-a, nešto kao anđeo čuvar Kremlja kojeg su nazvali Filia. Nakon njegovog pridruženja službi zaštite, uvedena je nova taktika lova na vrane: sokoli i jastrebovi, prevođeni  Filiom na neprijatelja napadaju sa svih strana brzinom svjetlosti.
2. Ikonostas izgubljenog samostana

Za vrijeme sovjeta ruski su vjerski objekti nemilosrno razoreni ili rekonfigurirani kao skladišta, muzeji i arhivi. Ista je sudbila zadesila i Starodjevičanski samostan u Kremlju. Njegovo razaranje izazvalo je neviđene proteste javnosti kao i poznatih osoba koje su slale pisma prigovora Staljinu. Međutim, unatoč prosvjedima, samostan je srušen.
No, malotko zna da se povijesni ikonostas Novodjevičanskog samostana, koji je sačuvan, može pronaći unutar Patrijarhove palače. Unatoč nedostatku vremena za spašavanje crkvenih dragocjenosti, djelatnici Oružarnice uspjeli su sačuvati ikonostase iz grobica velikih vojvotkinja i careva kao i relikvije sv.Alekseja- jedan od najvažnijih relikvija u Kremlju, koji se sada nalaze u katedrali Bogojavljenja.
3. Tajne palače Kremlja
Državna palača Kremlja sagrađena je 1960. godine te je proglašena objektom kulturne baštine. Osim što se u njoj održavaju društveno- politički forumi, također se koristi kao mjesto za održavanje koncertnih i kazališnih produkcija. Svake zime u njoj se održava poznata ruska proslava Božićnog drvca za djecu.
Palača također krije svoje tajne. Malo tko zna da je ispod njene pozornice pohranjeno obnovljeno zvono „blagovestnik“ (najveće u tradicionalnom pravoslavnom kompletu zvona), koje teži nekoliko tona.
4. Skrivena Poteshny palača
Poteshny palača skrivena je od očiju posjetitelja te se nalazi uz zapadni zid Kremlja, između Zapovjedničke i Trojičke kule. Ovdje je car Aleksej I dodjelio svome tastu, bojniku Miloslavskom, usko zemljište između zidova tvrđave i dnevnog boravka carske palače.
Nakon smrti Miloslavskog, njegova je nekretnina pripojena Carskoj riznici. Bila je povezana kamenim prolazom sa Carskom palačom. 1672. godine u njegovim se odajama počeo održavati „potekhi“, prva kazališna predstava u Rusiji. Zahvaljujući tome, palača je dobila svoje današnje ime, Poteshny palača. Danas je sjedište vojnog stožera Kremlja.
5. Studio za snimanje u Trojičkoj kuli
Ispostavilo se da se u Trojičkoj kuli unutar Kremlja nalazi suvremeni studio za snimanje. Također, ondje se nalazi i dvorana za probe Predsjedničkog orkestra, glazbeni sastav koji nastupa na službenim događanjima, uključujući i inauguraciju predsjednika. To je jedan od rijetkih vojnih orkestara u svijetu, koja uključuje i simfonijske glazbenike. Njihovi solisti znaju svirati nacionalne himne većine zemalja u svijetu.
Predsjednički Orkestar je nastupao s poznatim glazbenicima raznih glazbenih opredjeljenja, čak i s onima čiji repertoar ima malo zajedničkog s klasičnom glazbom, kao što su Ken Hensley, bendovi Uriah Heep, The Scorpions te ruski hard rokeri, Aria. Ovaj glazbeni ansambl je snimio glazbu za više od 40 filmova, kao i kazališne predstave i sportske događaje, uključujući i ljetne Olimpijske igrame u Moskvi 1980. godine.

Коментари