Što krije Antarktika? (Drugi dio)








Krajnji južni kontinent zaokuplja maštu mnogih znanstvenika i javnosti. Je li ovaj nenaseljeni kontinent samo obični smrznuti komad kopna i mora? Ili Antarktika zaslužuje da se istraživanja fokusiraju na mnoge nepoznanice Antarktika? Otkrijte s nama i donesite svoje vlastite zaključke.

2009. internetom su počele kružiti slike čudnih otvora koji se nalaze na površini ovog kontinenta.


Njihov neobični izgled zabavljao je mnoge teoretičare teorija zavjere i istraživače koji nisu mogli reći u što gledaju.

Jesu li otvori pronađeni na koordinatama: 66 33’11.58”J-99 50′ 17.86”I te na koordinatama: 66 33′ 12,58”J-99 43′ 12,72”I samo prirodne tvorevine nastale devastacijom i utjecajem globalnog zatopljenja ili su umjetne tvorevine? Mi nismo našli valjan odgovor na ovo pitanje, sve što možemo uraditi je objaviti ove slike i njihove lokacije te objasniti neke od najizglednijih teorija vezane za iste.

Jedna od  teorija vezanih za ove pojave uključuje podzemne vulkane i njihove ispušnike, te da je vreli plin otopio led i napravio ovako čudnovate tvorevine. Antarktika je poznata po geološkoj i vulkanskoj aktivnosti i ne bi nas čudilo da u ovome ima istine, naročito zbog činjenice da se ta dva otvora nalaze relativno blizu jedno drugome i da možda zaista pripadaju istom nizu vulkanskih ispušnika.
Druga teorija zastupa mišljenje kako je voda napravila ove vododerine, ali na žalost mi nismo imali priliku vidjeti još ovakvih slika po kontinentu koji zasigurno neće ostati netaknut klimatskim promjenama.
Pregledavajući i druge slike istog područja otkrili smo kako se ono oslobodilo leda i da je isto prekriveno mnogim malenim jezerima s tekućom vodom što bi, možda, potvrdilo pretpostavku da se radi o termalnim izvorima i dodatnoj aktivnosti vulkana koji su otopili vodu, napravili vododerine i tako oblikovali okoliš. No svakako ovaj predio kontinenta zaslužuje više istraživanja, a manje špekulacija.

Jedna od misterija koje su zaokupile znanstvenike na Antarktiku su takozvani „Krvavi vodopadi.“ Znanstveno objašnjenje kaže kako je ovaj vodopad, visine zgrade od pet katova, uzrokovan probojem ekosustava 2 milijuna godina starih naslaga bakterija koje su uspjele probiti svoj put do oceana nakon klimatskih promjena i zatopljenja.

Ove su snimke napravljene na glečeru Taylor koji se nalazi u suhim dolinama McMurdo. Kada su istraživači 1911. otkrili ove zamrznute vodopade, smatrali su da alge tvore čudnu boju vodopada. Ali stvarna priroda vodopada je u potpunosti drugačija.

Glečer Taylor je prije nekih 2 milijuna godina zarobio malu količinu tečne vode u kojoj se našla zajednica mikroba. Oni su evoluirali potpuno neovisno od ostatka svijeta, skriveni od doticaja planetarne atmosfere debelim naslagama leda.
Zarobljeno jezero ima veliki salinitet, nema izvora svjetla, nema kisika i jako malo topline koja dolazi iz tla kontinenta. Ovi mikrobi bi se mogli nazvati dijelom primordijalne juhe. Istraživači su bili u potpunosti začuđeni takvom „vremenskom kapsulom.“ Nakon otkrića ovakvih neovisnih i zatvorenih ekosustava, znanstvenici su počeli razmišljati da bi se isti ili slični mogli naći u glečerima i ledu na Marsu i Europi koja je prirodni satelit Jupitera.

Antarktika je zemlja s mnogim jezerima koji su ostali izolirani pod ogromnim naslagama leda. 14.04.2011. Znanstvenici su pronašli ledom prekriveno jezero Untersee, s mnogim naslagama bakterija i njihovim čudnim stromatolitima.

Ove tvorevine su jedinstvene po starosti jer su milijardama godina stare, dakle, oformljene su kada je naša Zemlja bila još relativno mlada planeta.

Daljnjim istraživanjem utvrđeno je kako je ovaj ekosustav star 3 milijarde godina.

Otkriveno je kako su ove bakterije Unterseea rijetke cijano bakterije kojima nije potreban kisik da bi živjele, njihova znanstvena imena su: Phormidium i Leptolyngbya.

Jedan od najčudnovatijih i najzanimljivijih jezera na Antarktiku je Vostok, s kojim su se posebno bavili znanstvenici bivšeg SSSR-a i sadašnje Rusije.

Osim gravitacijskih anomalija, koje su pronađene na istočnom dijelu ovog jezera, jako je interesantna i činjenica da je ovo najveće jezero pod ledom na Antarktiku koji se nalazi ispod 3 kilometra leda. Ovo se jezero napaja tekućom vodom iz dvije subglacijalne rijeke. Smatra se kako se Vostok od planetarne atmosfere izolirao prije 15 milijuna godina.

No istraživanjem se ustanovilo da se jezero u potpunosti sledilo prije 13.300 godina iz nepoznatih razloga koje mi možemo povezati sa planetarnom kataklizmom i ledenim dobom koje je tada divljalo diljem planete. Znanstvenici će konačno dospjeti do vode ispod leda u ljeto 2013. kada ćemo konačno otkriti što ovaj izolirani ekosustav krije. Vostok je oligotropičko jezero što znači da su njegove vode super-zasićene kisikom i dušikom i to 50 puta zasićenije od uobičajenih voda na Zemlji.

Najmanja temperatura na planeti je izmjerena baš na ledu ovog jezera, na njemu je 21.07.1983. izmjereno je -89 stupnjeva Celzijevih, dok je temperature vode konstantna i iznosi -3 stupnja Celzija.
Za vrijeme bušenja ledenog pokrova Vostoka na velikim dubinama u ledu su otkriveni živi mikroorganizmi Hydrogenophilus thermoluteolus-i,što ukazuje na biosferu koja se može naći uz geotermalne izvore.
Jezero Vostok sadrži tri puta više vode od Velikog jezera u Sjevernoj Americi.

Neka od otkrića su sasvim bizarna ali podjednako su interesantna. Ernest Shackelton je zaradio svoje mjesto u povijesti polarnim istraživanjima i svojom nesretnom ekspedicijom brodom Endurance kada je njegov brod sa posadom zaglavio u ledu Antarktike.

No ekspedicija je preživjela zahvaljujući nadljudskom naporu samog Shackeltona koji je pješke prešao 920 milja, vukući za sobom čamac za spašavanje, i sve to da bi pozvao pomoć i spasio ljude s ledom okovanog broda ekspedicije.
: true });
U malenoj kućici na Cape Roydsu, koju je napravila Nimrodova ekspedicija, pronašli su savršeno očuvan keks Shackeltonovog tima. Aukcijom u Christiesu su ovaj keks (104. godine star) prodali za 2.500 dolara.
Ovaj ledeni kontinent krije još mnoge nepoznanice i misterije i mi ćemo vam ih predstaviti u slijedećem uratku koji slijedi.

jos:Operacija Highjump: Koja nepoznata sila je uništila trupe SAD u invaziji na Antarktik

    OVI SNIMCI ĆE VAS ZAPANJITI: Antarktik je dom drevnih civilizacija – VIDEO

   Nacistička tvrđava na Antarktiku: Tajna baza 211 i operacija „Highjump“

   RAVNA ZEMLJA - Mapa stara preko1,000 godina pokazuje još kopna iza Antarktičkog ledenog zida