NASA pronašla Zemljinog dvojnika: Svemirska agencija obelodanila veliko otkriće



hdfwkrzgdscolsadl

Američka svemirska agencija je zakazala konferenciju za štampu na kojoj će naučnici predstaviti “otkriće izvan našeg solarnog sistema.“

Kako navodi NASA, na tajnom događaju će biti “predstavljeni novi nalazi o planetama koje orbitiraju oko nekih drugih zvezda sem našeg sunca, poznatim kao egzoplanete.“
Iako niko još uvek nije siguran o čemu će tačno NASA govoriti, mnogi tvrde da bi svemirska agencija mogla da otkrije detalje o egzoplanetama pogodnim za život, ili da su astronomi otkrili Zemljin klon.
Događaj je zakazan za 22. februar u 13 časova po njujorškom vremenu. On će se takođe emitovati uživo preko televizijske stanice NASA-e i njihovog sajta.
Internet korisnici će moći da šalju svoja pitanja putem društvenih mreža, kroz #askNASA haštag. Konferencija će biti održana u sedištu agencije.
Agencija će takođe održati Reddit AMA sednicu, ili “pitajte nas bilo šta“, odmah nakon sastanka.
Učesnici brifinga su:
  • Thomas Zurbuchen, saradnik administrator u Direktoratu za naučne misije pri glavnom centru agencije NASA u Vašingtonu.
  • Majkl Gilon, astronom na Univerzitetu u Liježu u Belgiji.
  • Šon Keri, direktor Spitzer naučnog centra NASA-a u Pasadeni u Kaliforniji
  • Nikol Luis, astronom pri Institutu za svemirske teleskope u Baltimoru.
  • Sara Siger, profesor planetologije i fizike Tehnološkog instituta u Masačusetsu.
Iako niko ne zna šta će tačno NASA objaviti, svemirska agencija je rekla da će naučnici Spitzer teleskopa biti prisutni tokom događaja.
Spitzer svemirski teleskop (SST) je infracreni svemirski teleskop koji je lansiran 2003. godine. SST ima tri instrumenta: infracrvenu kameru (IRAC), infracrveni spektrograf (IRS) i fotometar (MIPS). SST je postao prvi teleskop koji je direktno zabeležio svetlost sa egzoplaneta, odnosno “vrućih Jupitera“HD 209458 b i TrES-1b.
1. oktobra 2016. godine, Spitzer je započeo svoj 13 ciklus posmatranja, dvoipogodišnju misiju sa nadimkom Beyond. SST je podešen tako da svemirski teleskop može preciznije da proučava egzoplanete.
Šon Keri je rekao: “Nikada nismo ni mislili da upotrebimo Spitzer za proučavanje egzoplaneta, tada kada smo ga pokrenuli… Tada bi to izgledalo smešno, ali sada je to važan deo onoga što Spitzer radi.“

Primeri egzoplaneta koji su otkriveni korišćenjem Spitzer-a uključuju HD 219134 b u 2015. godini, koji se pokazao kao kamenita planeta oko 1,5 puta veća od Zemlje i neimenovanu planetu koja se nalazi na oko 13.000 svetlosnih godina od Zemlje.
Spitzer često radi zajedno sa teleskopima na Zemlji, kao što je OGLE teleskop na Las Campanas Opservatoriji u Čileu.

Pronađen ceo sistem sa Zemljinim “dvojnicama”

Život je imao priliku da nastane i evoluira na najmanje tri od sedam planeta solarnog sistema koji je udaljen 39 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema.
Planete sa uslovima pogodnim za nastanak života kruže oko patuljaste zvezde, poznate kao Trappist-1, koja je znatno hladnija i crvenija od Sunca.
Šest unutrašnjih planeta (najbližih zvezdi) nalaze se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni.
Naučnici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje vanzemaljskog života.
Nijedan poznati zvezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni.
Glavnu ulogu u otkrivanju ovog sistema imao je robotski teleskop kojim su pravljali naučnici sa Univerziteta “Džon Murs” u Liverpulu. Reč je o jednom od instrumenata koji podržavaju opservacije Nasinog teleskopa Spajser, najvećeg te vrste na svetu.
Planete su otkrivene putem tzv. “tranzitne metode”, koja uključuje registrovanje blagog zatamnjenja koje se javlja kada se planete nađu na putu između teleskopa i zvezde.
Trappist-1 nalazi se u sazvežđu Vodolija.

Коментари