Otkrivena 12. pećina u Kumranu: Gdje su nestali novi svitci s Mrtvog mora?




Otkrivena 12. pećina u Kumranu: Gdje su nestali novi svitci s Mrtvog mora?

Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu objavilo je prošlog tjedna veliko otkriće - pronađena je nova pećina s rukopisima poznatima kao 'Svitci s Mrtvog mora', čime se proširuje kolekcija otkrivena prije šezdeset godina.


Skupina tekstova datira od 3. st. pr. Kr. pa do stotinu godina nakon Krista, a u talonu je otkriveno tisuću pergamenata na hebrejskom, aramejskom i grčkom čime nadopunjavaju rukopise iz Biblije i judaističkih knjiga. Kumranski spisi pronađeni su unutar 11 pećina sjeverozapadno od Mrtvog mora između 1947. i 1956., a ovo je famozna dvanaesta.

'Otkriće nove pećine moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja o svitcima s Mrtvog mora', smatra arheolog Oren Gutfeld. Problem je što pećina ne sadrži samo rukopise već i dokaze o prisustvu rukopisa - što u prijevodu znači da ih je netko izvukao iz keramičkih posuda i kožnih rola, te odnio na nepoznatu lokaciju. Sada je sigurno da se novi rukopisi nalaze u nečijim rukama ili, najgore, možda su uništeni tijekom vremena. Pitanje svih pitanje je - što sadrže, ako ih netko toliko godina nije iznio javno...

Коментари