Posle ovog eksperimenta, ljudska vrsta je za korak bliža ZVEZDANIM STAZAMA

Dva odvojena tima su uspela da prenesu informacije pomoću svetla preko nekoliko kilometara dugačkih optičkih vlakana u dva grada.



Foto: Nature Photonics Prenos informacija optičkim vlaknima
Optičko vlakno je obično napravljeno od stakla ili plastike, i služi za prenošenje informacija pomoću svetlosti. Optička vlakna se nalaze u optičkom kablu.
Prenos na dugim relacijama i preko optičkih kablova vodi ka komunikaciji koju obećava kvantna kriptografija.
Kvantna kriptografija ili kvantna distribucija ključa (QKD) koristi kvantnu mehaniku kako bi omogućila bezbednu komunikaciju. Ona omogućuje dvema stranama da kreiraju zajednički nasumični "bit string" poznat samo njima, koji se može koristiti kao ključ za enkripciju i dekripciju poruka.

Foto: Profimedia Teleportovanje u zvezdanim stazama
U jednom od radova, doktor Volfang Titel, opisao je teleportaciju fotona, u Kalgariju. Proces kojim se informacije teleportuju podrazumevali su stvaranje dva fotona na Univerzitetu u Kalgariju (tačka B na fotografiji).
Jedan od ova dva fotona je poslat na lokaciju C na slici, u bizini gradske opštine. U međuvremenu, foton je poslat i sa tačke A do gradske opštine tačnije do tačke B.
Ovaj proces prenosa dešava se preko fenomena poznatim pod nazivom isprepletanost, koji opisuje kako subatomske čestice mogu da se povežu iako se nalaze na velikoj udaljenosti jedna od druge.
U drugoj studiji sa Univerziteta u Kini u Šangaju, oni su na drugačiji način izvršili teleportaciju preko 30 kilometara duhih optičkih vlakana u gradu Hefei.
U 2012. godini Anton Zeilinger sa Univeziteta iz Beča je uspeo da izvrši teleportaciju na daljini od 143 kilometara između različitih Kanarskih ostrva.
Ali doktor Titel kaže kako njegova studija koristi konfiguraciju koja može da posluži kao reper za gradske mreže.
Obe studije pokazuju da je teleportacija preko optičkih vlakana moguća u urbanim sredinama. U budućnosti, repetitori će najverovatnije moći da pojačaju signale, omogućavajući komunikaciju na znatno većim udaljenostima.

Коментари