PROJEKAT PLAVA KNJIGA Svi dokumentovani slučajevi NLO na jednom mestu

Američka vlada je nedavno objavila rezultate istrage 12.000 prijava o primećenim neidentifikovanim letećim objektima pristiglih između 1947. i 1969. godine. Svi slučajevi su zabeleženi na mikrofilmovima, a zbirka koja nosi naziv “Projekat Plava knjiga” sada je besplatno dostupna na internetu. Evo nekoliko najneobičnijih slučajeva.

“Svetla iznad Laboka”


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Incident su prijavila trojica profesora 30. avgusta 1951, u Teksasu. Očevici su navodno sedeli u dovrištu jednog od njih kada je iznad njihovih glava visoko na nebu proletelo 20-30 “svetala”. Jedan profesor je izjavio da su objekti imali dimenzije tanjira i da su bili zelenkastoplave, blago fluorescentne boje.

“Bile su manje od meseca na horizontu, koji je bio pun. Bilo je deset-petnaest takvih svetala... Bila su potpuno okrugla... Naježili smo se”, izjavio je jedan od njih.

Za ovu zbunjujušću pojavu Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) optužilo je ptice pripadnice vrste Charadrius vociferus, čije je belo perje na grudima moglo da reflektuje svetlost grada.

Na fotografiji pod naslovom “Zima 1951” prikazan je objekat za koji je autor mislio da je leteći tanjir.


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Naučnici su, međutim, ustanovili da je reč o lentikularnom oblaku (oblak u ovliku sočiva ili badema, nastao usled vlažnog vazduha koji se kondenzovao na velikoj visini).

Slučaj "Santa Ana"


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Još jedan zanimljiv slučaj zabeležen je na fotografijama koje je 3. avgusta 1965. snimio radnik na autoputu u Santa Ani (Kalifornija). Usred bela dana objekat je navodno nadleteo američku vojnu bazu El Toro, ali ga niko drugi nije video.
Objekti koji se nalaze u daljini na slikama su zamagljeni zbog smoga u Los Anđelesu, ali ne i NLO, kako neki misle, zato što je NLO zapravo mali objekat koji je bio blizu kamere.
Kenet Arnold je prijavio susret sa NLO, koji je doveo do nastanka popularnog naziva “leteći tanjir”.

"Flota" letećih tanjira


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Arnold je 24. juna 1947. primetio čak devet NLO-a iznad planine Rejner i obaveštajne službe američke vlade veoma su se zainteresovale za ovaj slučaj.
Manje od mesec dana kasnije, 12.jula 1947, slični objekti primećeni su iznad Talse (Oklahoma).
Opisujući novinarima prizor, Arnold je rekao da je izgledalo “kao tanjir koji ste bacili da skakuće po površini vode.”

"Letelica" iznad Omahe


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Ova slika je snimljena 15. aprila 1965. u Omahi (Nebraska), ali u dokumentaciji ne postoji studija o ovom slučaju. Prema podacima Američkog ratnog vazduhoplovstva, “Plava knjiga” sadrži izveštaje o 12.618 primećenih objekata, od kojih 701 (5,5 odsto) nije identifikovano.

Rozvel 1949.


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Ova slika je napravljena u Rozvelu, 1949. godine

Misteriozna stena


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Jula 1957. u Ohaju pronađena je ova misteriozna stena za koju se verovalo da potiče iz vanzemaljske civilizacije. Stručnjaci su prvo rekli da je reč o meteoritu starom više od jednog veka, ali su nakon ispitivanja izneli tvrdnju da je reč o pomerenom komadu glacijalnog sedimenta.

"Leteća podmornica"


Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Ova fotografija je snimljena 27. decembra 1954. u Bronksu (Njujork). Objekat podseća na leteću podmornicu.

Kliknite na sliku za uvećanje (+)
Na slici je tim “Projekta Plava knjiga”, koji je na mikrofilmovima sačuvao više od 12.000 prijavljenih slučajeva “susreta” sa NLO. U sredini je Hektor Kvintanila, poslednji šef projekta.
Dokumenti koji su ranije mogli da se vide samo u Nacionalnom arhivu u Vašingtonu odnedavno su dostupni na internetu

Коментари