Izreka kaže da oni koji ignorišu istoriju su osuđeni da je ponove, međutim neke od svetskih civilizacija su postigle zastrašujući nivo nasilja tokom svog postojanja pa ponavljanje njihove istorije ne bi imalo srećan kraj.
Ovom prilikom želimo da vas podsetimo na smo neke od njih, i njihove načine ratovanja, strategije i brutalnosti koje su nekada iz korena izmenile tokove istorije.
KELTI
Malo je zabeleženih podataka o istoriji Kelta jer se nisu mnogo pisali, a svedoci njihove vladavine umirali su brutalnim smrtima.
Ono što je poznato je da su ratoboran narod, čiji su ratnici posle velikih bitaka imali običaj da sakupljaju posečene glave protivnika koje su kasnije nosili svojim kućama koje su, po svemu sudeći, ličile na trofejske sobe lovaca. Naime, Kelti su smatrali da se duša čoveka nalazi u glavi i zbog toga su ovaj ritual sakupljanja protivničkih glava smatrali neophodnim.
U neke bitke su kretali obojenih lica i potpuno nagi, pa istoričari smatraju da je to bio poseban vid prkosa neprijatelju, da su tako pokazivali svoju hrabrost i nepostojanje straha.
ASTECI
Asteci su starosedeoci srednje Amerike. Oni su u XIV veku oformili jaku vojsku kojom su osvajali okolne gradove.
Asteci su verovali da svetu preti uništenje na svake 52 godineukoliko bogovi nisu zadovoljeni. Milost bogova se dobijala velikim žrtvovanjima, što je bilo sasvim normalno u to vreme, kao i kanibalističkim obredima.
Bogu Sunca su se prinosile ljudske žrtve, a zbog njega su i vođeni neprekidni ratovi kako bi se moglo doći do novih zarobljenika. Srca žrtava su žrtvovana, a tela su raskomadana i podeljena narodu da budu pojedena. Prema verovanju Asteka, samo duše ratnika koji su pali u borbi i bili žrtvovani odlaze na nebo.
Bogu vatre su žrtve bacane u vatru da žive izgore, dok su zbog boga zemlje neke devojke bile žive odrane.
ASIRCI
Asirijsko kraljevstvo se nalazilo na prostoru severne Mesopotamije i prvenstveno je bilo jedan od glavnih trgovinskih centara. Međutim, otkrićem gvožđa postaju vojna država koje se plaše mnogi narodi.
Zamenom bronzanog oružja gvozdenim, Asirci su dobili na moći i niko nije mogao da ih zaustavi. Međutim ono što ih odvaja od civilizacija tog vremena je njihova spremnost da vrše nasilje. Ubijali su ljude ostavljajući ih zakucane za zidove, probijali kapije gradova ne brinući o uništenju koje ostavljaju za sobom.
Antička Sparta je do današnjih dana ostala poznata kao simbol discipline, militarnosti i vojne snage.
Priče o Spartancima i njihovoj snazi kao i hrabrosti postale su popularne nakon izlaska filmova kao što je „300 – Bitka kod Termopila„.
Ritual bacanja fizički nejakih beba sa litica je jedan od okrutnih spartanskih običaja, međutim pre toga novorođenčad su potapana u vino da se vidi njihova izdržljivost.
Retko koji Spartanac je dočekao starost jer su mnogi od njih poginuli u borbi. Običaj je bio da se nijedan vojnik ne sme vratiti bez svog štita.
A svake godine je postojao datum kada je bilo dozvoljeno ubiti što više robova.
MONGOLI
Mongolsko carstvo je bilo drugo najveće carstvo u ljudskoj istoriji. A mongolska armija je brojala preko 200 hiljada vojnika.
Mongoli su pod vođstvom Džingis Kana ubili više od 40 miliona ljudi! Kada su bili u svojim osvajačkim pohodima, mnogim gradovima su davali izbora ili da se predaju i dozvole mongolskoj armiji da uzme sve što joj je potrebno ili da pokušaju da se odbrane od najezde mongolskih vojnika.
Tokom invazije na Indiju, Mongoli su napravili piramidu od ljudskih glava u Delhiju. Kao i Kelti, i Mongoli su imali rituale koji uključuju glave protivnika. Zarobljenike su terali da marširaju ispred konjice kao ljudski štit.

Коментари