Istina o Coca Coli



Sva bezalkoholna gazirana pića na svijetu imaju približno istu formulu: 90% vode i 10% šećera. Voda i šećer su, dakle, osnovni sastojci i Coca-Cole, kojima se dodaje ugljični dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein.
Evo što se još nalazi u ovom magičnom napitku:


1. FENILALANIN (Phenylalanine) - Utječe na lučenje serotonina (hormon zadovoljstva) koji izaziva ovisnost,
2. FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) ili E338 - Smanjuje gustoću kostiju, jer veže kalcij i magnezij i formira soli koje se ne apsorbiraju. Također, izaziva bolesti bubrega, kao i formiranje kamenca,
3. ASPARTAM (Aspartame) ili E951 (Coca Cola Light) - Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor. Ovo je vjerovatno jedan od najopasnijih i najdostupnijih dodataka hrani. Aspartam je umjetni zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamjenjuje 200 kg šećera), a istovremeno je niskokaloričan. Zbog toga je idealan za sve "sugarfree" proizvode (Orbit žvake, Coca-Cola, Pepsi i ostali gazirani sokovi). Problem nastaje kada se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tijela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakašnjelo djelovanje (posljedice se osjete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu), a direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (po nekima i kancera)


4. KOFEIN (Caffeine) - Izaziva ovisnost,
5. NATRIJ CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) - Ovaj “regulator” okusa je ustvari anestetik (za jezik) i antikoagulans (sprječava grušanje krvi),
6. NATRIJ BENZOAT (Sodium benzoate) ili E211 - Konzervans, koji može reagirati s vitaminom C i formira benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Također, utvrđeno je da ova kemikalija oštećuje stanice. 2007. je otkriveno da natrij benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod djece. Prema ovim istraživanjima IQ opada i do 5,5. U Coca-Coli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamjena”. Naravno, nije Coca-cola jedina koja ima ove sastojke u sebi.
Što se događa sa vašim tijelom kada popijete jedno od 'cola' pića?
Nakon samo jednog takvog pića u prvih deset minuta 10 žličica šećera (više od 100% preporučene dnevne doze) ulazi u organizam, razlog zbog kojeg tijelo ne reagira povraćanjem, zbog velike koncentracije, je fosforna kiselina koja smanjuje slatkoću. Nakon 20 minuta šećer u krvi raste i rezultira povećanim izlučivanjem inzulina. Jetra odgovara tako što pretvara sav šećer u mast, odnosno salo. Nakon 40 minuta završena je apsorpcija kofeina, zjenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izlučuju još šećera u krvotok. Daljnje djelovanje uključuje porast izlučivanja dopamina koji stimulira centre za zadovoljstvo u mozgu (na sličan način djeluje i heroin). Aktivni sastojak Coca-Cole je fosforna kiselina, čiji pH iznosi 2,8, i može rastvoriti nokat u roku od 48h. Također, jedan je od glavnih uzročnika osteoporoze, pošto crpi kalcij iz kostiju.

Jedan od uzročnika pojave karcinoma (raka) grla, osim duhana je i Coca-Cola. Limunska kiselina u Coca-Coli je toliko jaka da uklanja mrlje sa keramičkih površina. Isto tako Coca-Cola uklanja masne mrlje sa odjeće. Američka policija Coca-Colu koristi za odstranjivanje krvi nakon nesreća. Coca-Cola djeluje kao citostatik (zaustavlja rast i razmnožavanje stanica).


Samo ime Coca-Cola je nastalo iz njezinih osnovnih sastojaka, lišća koke (derivat kokain) i biljke Cola (bogat izvor kofeina). U svoje doba Coca-Cola je sadržavala 9 miligrama kokaina po čaši što je kasnije smanjeno (barem tako kažu). Od 1904. Coca-Cola je u proizvodnji prestala koristiti tzv. aktivno lišće koke i prešla na neaktivno (potrošeno) lišće koke. Potrošeno lišće koke je ostatak od lišća nakon procesa ekstrakcije kokaina koji je potpuno isti kao i u proizvodnji samog kokaina za potrebe narko tržišta. U takvom potrošenom lišću koke kokaina ima još samo na molekularnoj razini i potpuno je bezopasan po ljudski organizam. To je Coca-Cola koju poznajemo i danas.


Coca-Cola je izvorno spravljena i smišljena od strane John Stith Pembertona 1885. godine u SAD-u, a bila je poznata pod imenom Pemberton's French Wine Coca. Kako u amerikanaca ništa nije originalno, tako ni Pembertonovo francusko vino od kokaina nije njegov izvorni recept već malo modificirana formula pića poznatog diljem Europe kao Vin Mariani koje je izumio talijanski hemičar Angelo Mariani. Oba ova proizvoda pripadala su skupini osvježavajućih pića nazvanoj Vina od koke (Coca Wine) a sastojala su se od vina obogaćenog ekstratom aktivnog lišća koke od kojega se dobija kokain. Angelo Mariani je svoje piće spravio negdje oko 1863. godine, oduševljen mogućnostima ekonomske eksploatacije biljke koke, nakon što je pročitao knjigu svog sunarodnjaka Mantegazze o efektima kokinog lišća na čovjeka. Inače, Vin Mariani je bilo negazirano alkoholno piće koje je imalo zapanjujuća svojstva, Ecgonine benzoate glavni metabolit kokaina koji kada se pomješa s alkoholom i konzumira u tijelu proizvodi Cocaetilen (ne ranije, nego unutar tijela isključivo nakon konzumacije), koji uzrokuje snažna psihoaktivna stanja kod konzumenta. Daleko je otrovniji od konzumiranja samog kokaina i jači je u djelovanju.

Subliminalne poruke u reklamama Coca Cole:



Videospot Rammstein-a:
Tags:

Коментари