DRASTIČNO: Pogledajte razliku u TEMPERATURI na Zemlji između 1880. godine i danas! – VIDEO

Ilustracija

Godina za nama je bila najvrelija od kako je počelo beleženje temperatura 1880. godine. Nedavno je objavljen i video koji vizualizuje zaprepašćujuće skokove u temperaturi.

Već tri godine za redom, ne računajući 2017. godinu, postavljani su novi temperaturni rekordi prema analizama NASA i Nacionalne okeanske i atmosferske administracije. Oni uzimaju informacije od različitih meteoroloških stanica širom sveta.

U ovom trenutku NASA koristi oko 6300 stanica, Antarktičku istraživačku stanicu i brod i bovu koji mere temperature mora.

foto: NASA/ Youtube
Ono što pokazuje video je da se povećao nivo ugljen-dioksida od kraja 19. veka i da je temperatura skočila za 1,1 stepen Celzijus.

Činjenica koja najviše zabrinjava je da je do povećanja temperatura došlo u poslednjih nekoliko decenija, pa se 16 od 17 najtoplijih godina dogodilo upravo od 2001. godine do danas.

– Ne očekujemo da će se od sad stalno postavljati novi temperaturni rekordi, ali dugoročni trend globalnog zagrevanja je i više nego očigledan – naveli su iz NASA.

(Blic.rs/ Business Insider)

Коментари