10 razloga protiv osobnih karti sa čipom

osobna-iskaznica-chip


ustify;"> Vlada Njemačke odustala je pod pritiskom javnosti od uzimanja biometrijskih podataka građana za novu osobnu iskaznicu. I što ćemo sada? Sad su Nijemci ludi, jel tako? Naravno da nisu, njima se može, oni šta god urade dobri su, ali ludi Balkanci kad neće osobne iskaznice s čipom, onda su (ponovo kao i za još mnogo što) zaostali, zatucani nacionalisti, neprijatelji progresa i boljeg života, fašisti, klerofašisti, pravoslavni fundamentalisti, vjerski fanatici …

Nedavno, u autobusu gradskog prijevoza djevojka od 18 godina sa ponosom vadi svoju prvu osobnu iskaznicu i pokazuje mladiću koji sjedi pored nje. Nasmijana, sretna i tako očito sigurna u svoje razloge, objašnjava kako je dobro imati osobnu iskaznicu s čipom

Kao glavni razlog što je uzela osobnu kartu sa čipom navodi olakšanu proceduru zamjene adrese u osobnoj iskaznici u slučaju promjene prebivališta. Samo provuku tamo kroz neki uređaj i sve je gotovo, ne moraš ništa čekati.
Stojim pored njih, htio ne htio, slušam što priča, i mislim se koliko li je puta ona za svojih 18 godina promijenila mjesto stanovanja, kada joj je to toliko važno. Sasvim sigurno – ni jednom. Ali za svaki slučaj, ipak je uzela osobnu kartu sa čipom. Slušam i čekam da čujem i druge razloge, ali njih nema.
Sve se svodi na to da je osobna iskaznica s čipom jednostavno nešto mnogo dobro što svi uzimaju, i to je to. A pritom ako ikada uskoro promijeni prebivalište, što je slabo vjerojatno budući da dok završi fakultet, zaposli se i provede se malo u životu već će imati 30 godina, lako će zamijeniti adresu u novoj osobnoj iskaznici.
Da me netko ne shvati pogrešno, ne sumnjam da bi glasnogovornici novih osobnih iskaznica i putovnica mogli i navesti neke razloge zašto su, po njihovom mišljenju, oni dobri, ali poanta moje priče je da 95% naroda nema pojma zašto je nova osobna iskaznica s čipom veoma dobra stvar i zašto uopće uzimaju istu. Jednostavno, po nekoj inerciji, “kud svi Turci tu i mali Mujo” uzimaju nova osobna dokumenta.
Vezano za osobne iskaznice s čipom je i priča o novim biometrijskim putovnicama. Navodno to je uvjet za bezvizni režim za građane Srbije, a nigdje se u medijima ne spominje da Hrvatska nema takav putovnicu, a opet se nalazi na bijeloj šengen listi. U isto vrijeme Makedonija ima biometrijsku putovnicu, ali ni iz bliza se ne nazire kada će se naći u bezviznom režimu.
osobna-iskaznica-rfid
Evo dakle barem 10 razloga, između ostalih, zašto ja neću uzeti osobnu iskaznicu sa čipom:
  • Zato što znam da je i bez osobne iskaznice s čipom moguće elektronski komunicirati i unaprijediti državnu upravu i administraciju, kao i da ne smije biti bilo čije diskriminacije – nisam protiv modernizacije, ali jesam protiv manipulacije.
  • Zato što znam da je osobna iskaznica s kontaktnim čipom samo prijelazno rješenje – sutra će to vjerojatno biti univerzalni dokument s daljinskim očitavanjem, a prekosutra biočip pod kožom.
  • Zato što u svijetu postoji veliki otpor čipiranim osobnim dokumentima od strane ljudi koji misle svojom glavom i organizacija koje se bore za privatnost.
  • Zato što i ubuduće želim privatnost novčanih transakcija – ne želim se probudti u društvu u kome će ona nestati jer će se sve kupovati biometrijskom osobnom kartom zato što će financijski lobiji smatrati da je to dobra ideja.
  • Zato što ne želim dati podršku mafijaškim projektima u kojima je tehnička oprema za osobne karte kupljena na nelegalan način novcem poreznih obveznika – ako popustim danas, sutra će se ponoviti isto.
  • Zato što nas u najvećem broju slučajeva službenici MUP-a ne obavještavaju na pošten način o našem pravu da imamo ili nemamo osobnu iskaznicu sa čipom.
  • Zato što ne želim biti maltretiran od strane nekog službenika ili policajca u slučaju da je čip na mojoj osobnoj iskaznici kojim slučajem izvan funkcije.
  • Zato što ne želim imati identifikacijski dokument u čije podatke nemam stalni uvid.
  • Zato što sam shvatio tehnokratske metode rada i razumijem da je očuvanje današnjeg prava izbora da ne uzmem osobnu iskaznicu sa čipom ključno za slobodno društvo u kojem će sutra živjeti moja djeca.
  • Zato što nisam oportunist, odgovoran sam član društva i razmišljam kritički, borim se slobodu izbora i za svoju i tuđu privatnost.

A kako će to uskoro izgledati:

Uskoro ćemo biti bombardirani horskim svjedočanstvima koja govore o svim vrlinama mikročipiranja, praćenim umirujućim uvjeravanjima o demokratskim tradicijama, vladavini prava i pravima na privatnost. Nažalost, povijest pokazuje da stvari mogu brzo krenu u katastrofalnom pravcu, i da se to događa s uznemirujućom redovnošću. A međunarodni ugovori, zakonitost ili demokratski nazori se tradicionalno nisu pokazali pretjerano sposobnim da spriječe nečiju usredotočenu bezobzirnost.
Ovo “uskoro” je već počelo, kao što svi znamo. Dovoljno je pogledati dnevni tisak i ostale medije.

DA LI STE ZNALI:

  • da su u SAD 2009. ukradeni podaci o 130 milijuna brojeva kreditnih i platnih kartica – u pitanju je najveća prijevara u području krađe identiteta u SAD.
  • da su u SAD u svibnju 2006. ukradeni podaci o 26,5 milijuna ratnih veterana iz baze podataka Veteranske administracije u Washingtonu, i još nekoliko milijuna iz drugih, raznih baza podataka.
  • da je kontroler britanske obavještajne službe MI-6, baronesa Defne Park, izjavila ispred britanskog parlamenta u ožujku 2006. da bi uvođenje osobne karte vezane za centralnu bazu podataka u Britaniji bilo “poklon za teroriste” i da bi takva centralizirana baza podataka pružila “vrijedne podatke organiziranom kriminalu i obavještajnim službama neprijateljskih država”.
  • da prof. Ross Anderson sa prestižnog Sveučilišta u Cambridgeu, stručnjak za sigurnosni inženjering, kaže: “Policijske i druge agencije mogu dobiti pristup neograničenoj lepezi obavijesti o ličnosti. Postoje brojni dokazi da se računalne baze podataka – uključujući policijske, baze za registraciju vozila i bankarske – rutinski obijaju od strane privatnih istražitelja za račun raznih klijenata, uključujući i medijskih organizacija “.
  • da će u Švicarskoj biometrijske putovnice biti ispitivane tijekom sljedećih pet godina, tj. do 2011., na dobrovoljnoj osnovi
  • da u Belgiji, koja izdaje osobne iskaznice s biometrijskim čipom, građani imaju pravo tražiti blokadu čipa ako ne žele tu vrstu identifikacije.
  • da se u Finskoj biometrijske osobne iskaznice izdaju na dobrovoljnoj bazi.
  • da je u Francuskoj, nekoliko mjeseci prije uvođenja novog zakona o osobnim ispravama u skupštinsku proceduru, ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo stranica i omogućilo građanima i stručnjacima da se uključe u javnu raspravu o predloženom zakonu.
  • da se po pisanju londonskog “Daily Telegrafa” od 5. 12. 2006. više od 50% Britanaca protivi centraliziranoj bazi osobnih podataka, a razne ankete u Britaniji pokazuju da su milijuni Britanaca spremni odbiju osobne karte vezane za elektroničku centralnu bazu podataka po cijenu odlaska u zatvor!
  • da u Australiji i Kanadi prijedlozi za uvođenje sličnih osobnih isprava nisu prošli?
Pa sad, tko voli nek izvoli, ali nemojte poslije reći da niste znali.
Pogledajmo što kažu građani:



(markomdizajn.com,youtube/uredio:nsp)
pogledajte jos: Agenda UN-a – univerzalna biometrijska identifikacija čovječanstva do 2030.

Коментари