Ollantaytambo: 50 slike koje će ispustiti vašu vilicu



Ollantaytambo je nesumnjivo jedno od najneverovatnijih mesta na svetu. U misteriji zavareni, stručnjaci nisu u mogućnosti da objasne kako su drevne kulture izgradile ovu megalitsku lokaciju hiljadama godina bez savremenih alata. Ovaj drevni kompleks se nalazi na nadmorskoj visini 3000 metara. Smatra se da je jedan od najvažnijih i najvećih antičkih inca u Peruu. Interesantno, mnogi stručnjaci se slažu da Ollantaytambo čak i prethodi samoj Carskoj vladi.
Ali šta Ollantaytambo čini posebnim? Ovaj kompleks predstavlja najimpresivniji megalitski rad u Južnoj Americi. U Ollantaytambo nalazimo ogromne granitne blokove - od kojih neki premašuju težinu 70 tona. Većina kamenih blokova korišćenih u Ollantaytambo-u je minirana direktno sa planine, koja se nalazi na drugoj strani doline. Prava misterija ostaje kako su ljudi u drevnim vremenima pre hiljadama godina bili u mogućnosti da pokrenu ove ogromne kamene blokove.
Izgubili drevnu tehnologiju?
Činjenica da Ollantaytambo i dalje stoji dovodi mnoge stručnjake da dovode u pitanje korištenje nepoznatih tehnika u procesu izgradnje. Možda u dalekoj prošlosti, prije Inče, drevna civilizacija posedovala naprednu tehnologiju koja im je omogućila da precizno oblikuju, raskinu, transportiraju i postavljaju neverovatne kamene blokove koji su danas izazovni za moderne inženjere.
Jedna od najznačajnijih osobina Ollantaytambo je nesumnjivo - nikada nedovršena - Hram SuncaOva masivna konstrukcija ima šest maskiranih monolita koje su sastavljene kao da graditelji nisu imali najmanji problem sa masom masivnih kamenih blokova.
Nivo preciznosti u Ollantaytambo-u je nešto izvanredno. Precizno oblikovani rogovi nekih kamena ostavili su nebrojenim stručnjacima bezbrojne stručnjake. Mnogi stvaraoci su se složili da su graditelji ovog megalitskog kompleksa imali alate sa visokim sadržajem silikatnih kristala, kaljenog uglja ili kobaltovih čelika da bi postigli ono što su stvorili. Međutim, do danas nije bilo ni jedne alatke.
Jedino što se može reći o Ollantaytambo-u jeste to da je to drevno čudo u inženjerstvu i arhitekturi, to je tvrđava i zamagljen grad, a tokom istorije postavljeno je puno pitanja o izgradnji ovog drevnog lokaliteta. Neki bi se složili da se Ollantaytambo u složenosti poklapa ne samo sa drevnim lokalitetima blizu Tiahuanaco i Puma Punku, već i sa Velikom piramidom u Gizi koja leži na suprotnoj strani planete.








Коментари