Контрола и манипулација људима кроз сублимиране поруке


Šta-su-subliminalne-poruke-Kontrola-i-manipulacija-ljudima-kroz-skrivene-poruke-i-globalizacija

У једној од следећих генерација, људи ће се фармацеутским средствима навести да воле своје ропство. Створиће се диктатура без суза, да тако кажемо, безболни концентрациони логор за читава друштва.

Олдос Хаксли


Сублиминалне поруке или скривене поруке су данас веома распрострањена и присутна појава о којој се мало зна и говори. То су информације које перципирамо (опажамо) испод прага наше свесности, тачније, комуницирају са нашом подсвешћу, па их око и ум не могу свесно регистровати тј. запажати. Најчешће су уметнуте у неки објекат ( рекламе, звукови снимљени испод прага чујности, филмови, слике и дизајн, плакати, позадине на веб страницама итд.)

Овде се крије и опасност, јер на овај начин људи који су изложени садржајима у које су „спаковане“ сублиминалне поруке, немају никакву свест и сазнање о томе, а упијају намештене и наметнуте идеје или осећања које доживљавају као да су њихова. И то је један од најсуптилнијих, а бићу слобна и рећи ћу, и најперфиднијих облика контроле и манипулације човеком данас, па и комплетном светском популацијом. Опасност је утолико већа што о овој појави зна врло мало људи, те дејство сублиминалних порука самим тим потпуно изводљиво, јер већина људи ни не зна да од њих треба да се заштити, или бар да покуша да се заштит тако што ће се потпуно или ограничено излагати садржајима у које сублиминалне – скривене поруке могу да се спакују.

На пример, ако у неки филм или рекламу у којој једна секунда има 24 кадра тј. сличице, неко убаци 3 или 4 сличице са одређеном поруком, људско око их неће регистровати, али подсвест хоће. То може да буде порука попут: „Једу ми се кокице“ или “ Пије ми се сок“ и слично. И онима који су били изложени таквим порукама, подсвест ће неметнути идеју која је била сакривена од њихове свести, а статистички гледано, заиста ће се у много већем броју јести кокице и пити сок, него у случају где у истом филму нису уметнуте такве скривене поруке.

Šta-su-subliminalne-poruke-Kontrola-i-manipulacija-ljudima-kroz-skrivene-poruke-i-globalizacijaВоде ли сублиминалне поруке до глобализације
Ово заиста пружа велику могућност за контролу и манипулацију сваке врсте. Онај ко користи сублиминалне – скривене поруке даје им позитивну или негативну конотацију; намера онога ко их користи у жељене сврхе, одређује и њихов циљ и постигнути ефекат, а ако размишљамо реално, очигледно је да шира популација заиста не може да буде упућена у намере скривених порука. Међутим, прича о употреби и злоупотреби одређених научних достигнућа не завршава се са скривеним порукама спакованим у рекламе, плакате, филмове, серије, слике и дизајн, позадине на веб страницама. То је само мање позната прича. Оно што је већ познато и о чему се много говори и расправља јесте улога фармацеутске индустрије и њихових скривених и тајних пројеката које стварају глобално друштво, које је све више и више зависно од разних лекова. Изгледа да је то ланац који нигде нема краја, а сваки нови лек је све скупљи, а њихова лековита дејаства су наводно много унапређена. Али ако једном почнете да узимате лек за болест од које се тренутно лечите, велике су шансе да ће ваше лечење да се настави и да ће вам лекови ипак требати на дуже стазе. И најзад, ту је свима позната прича о ГМО храни и води лошег квалитета која озбиљно нарушава здравље људи. Ако нисте знали, вода из чесме је потпуно мртва вода и препуна је лоших информација које исто тако прима наша подсвест и руководи се тиме. Зар вас чуди стални пораст људи оболелих од депресије, а то више нису само одрасли људи, него све више оболевају и деца. Када је реч о води, није довољно хемијски очистити воду, она има и своју посебну структуру која треба да подсећа на правилне кристалне структуре, а вода из чесме уопште нема структуру живе воде и за човеково добро здравље она није благотворна, боље је рећи да таква вода мало по мало нарушава здравље. Чак ни флаширана вода коју купујемо као посебно пречишћену инема ту струкруру. Она је хемијски чистија, али је исто тако мртва као и вода из чесме. Дакле, на заиста много начина они који су у тој позицији контролишу и манипулишу људима, али очигледно је да је више реч о злоупотреби, него о употреби научних достигнућа у сврху просперитета и благостања становништва на Земљи.

Да ли сада можете да претпоставите зашто је униформисаност и укалупљеност у мишљењу, понашању и резоновању, одевању итд. толико честа и присутна код људи свих узраста широм планете Земље, посебно у великим градовима и тамо где је технологија напредна?!
Оно што ја могу да вам поручим јесте да добро преиспитате своју свакодневицу и да размислите колико сте везани за сва достигнућа напредне технологије и уопште савременог друштва и савремене културе (мобилни телефони, интернет, друштвене мреже, популарни филмови, популарне књиге – светски бесцелери, модни трендови у разним браншама, лекови, одређена врста хране, омиљени напици итд.). Ако приметите да се код вас заиста јавља зависност од свега што је ново и што је престижно са тачке гледишта савремених вредности које намећу и диктирају у највећој мери медији, затим фармацеутске компаније (посебно преко козметике), а ту је и неизбежна брза храна или она чији вам прави квалитет у главном није познат, као и омиљени напици, не би било лоше да направите мали тест. Покушајте да живите нормално и опуштено без свега тога најмање две до три недеље, како бисте схватили да ли ви управљате својим животом или сте постали роб и зависник, јер уместо вас лично, вама управљају слике и поруке којима сте стално бомбардовани са разних страна, дакле, намештене и наметнуте идеје и наметнута осећања, као и козметичка средства и лекови, ако их узимате, и храна која је сумњивог квалитета, иако сте прочитали све њене састојке, ви ипак не знате шта сте купили у већини случајева. Рекламе ипак ћине своје. А ако томе додамо још и воду и напитке, овој причи никада краја. Одрекли сте се своје слободе, а да то и не знате.
Радите на себи, организујте свој дан тако да сте сигурни да сте га испунили квалитетним садржајима и скривене поруке неће моћи да делују на вашу подсвест, јер им нећете бити изложени или не у тако великој мери да могу да креирају ваше мисли, ставове и осећања, па чак и уверења, за које је иначе потребно доста времена да би се формирала.


Време је оно што је најдрагоценије што ми људи имамо, а стил живота и наше навике, наша уверења су оно што нас обликује, а овде се поставља озбиљно питање колико су нека наша уверења заиста наша.
И ако то до сада нисте учинили, крајње је време да прочитате роман „Врли нови свет“ Олдоса Хакслија.
Ево шта нам је Хаксли поручио још давне 1962. године:
„ У једној од следећих генерација, људи ће се фармацеутским средствима навести да воле своје ропство. Створиће се диктатура без суза, да тако кажемо, безболни концентрациони логор за читава друштва.
На тај начин ће људима пријати да остану без своје слободе јер ће им свака жеља да се буне бити одстрањена путем испирања мозга кроз пропаганду, или испирањем мозга помоћу фармацеутских и фармаколошких средстава. Помишљам и на развој неурологије, и уграђивање електрода у мозак. Ово се додуше нашироко примењује на животиње и понекад на безнадежно душевно болесне људе.
Ко је год посматрао пацове којима су електроде уградили у одређене нервне центре, мора да се упита шта би само било када би се нечег таквог докопао неки диктатор.
Овде мислим на огромну област у којој би се могла остварити ова коначна револуција, област у којој би било могуће контролисати људе у великој мери, али не кроз насиље, већ стварањем утиска да је живот пријатнији него што стварно јесте, и то пријатнији до те мере да, као што сам рекао, људи заволе стање ствари које разуман и пристојан човек никада не би смео да одобрава. Сматрам да је ово сасвим могуће. Чини се да ће ово бити последња револуција у људском друштву.“
Остаје питање кој смисао за Вас сада има крилатица по којој је препознатљив француски песник и нобеловац Сен Џон Перс:
"Усудити се - у томе је тајна револуције."?
Александра Космајац, мр филолошких наука, саветник за лични развој

Коментари