Откривена највећа археолошка превара која је уназадила науку

93358523957ac7cdae2d82009351578 v4 big-620x330


НИЈЕ ИСТИНИТА ПРОНАЂАНА НЕДОСТАЈУЋА КАРИКА ИЗМЕЂУ ЧОВЕКА И МАЈМУНА!
Истраживачи су користећи модерне форензичке технике дошли до нових сазнања о једној од највећих научних превара, такозваног “Човека из Пилтдауна” и сматрају да су открили идентитет починиоца.
Лажни фосилни остаци “карике која недостаје” између мајмуна и људи, постављени у шљунак близу енглеског села Пилтдауна, били су вилица и зуби једног орангутана и два или три сета људских костију, уз помоћ лепка за зубе, открили су истраживачи.
Сматрају да њихово истраживање потврђује да иза преваре стоји Чарлс Досон, археолог аматер који је 1912. године “открио” фосиле у Пилтдауну и од тада је главни осумњичени.
Истрага која је спроведена анализом ДНК, прецизним мерењима, спектроскопијом и другим техникама, објављена је у часопису Роyал Социетy Опен Сциенце на стогодишњицу Досонове смрти.
“Ово је фасцинантна потрага за кривцем која показује како се новом технологијом могу решити стари проблеми”, рекао је палеоантрополог Крис Стрингер из Природњачког музеја у Лондону.
Проналасци у Пилтдауну својевремено су били научна сензација јер су представљали дугоочекивану “изгубљену карику” која потврђује теорију еволуције Чарлса Дарвина. Требало је да прођу четири деценије да би се утврдило да су “докази” лажни.
“Превара је уназадила проучавање људске еволуције за неколико година, поготово у Британији, јер су на њу насели неки од истакнутијих стручњака”, рекао је Стрингер.
Стручњаци сматрају да су Досонови мотиви били слава и признање научне заједнице, а недавне анализе његове колекције фосила откриле су још превара.
Преузето са: http://www.vaseljenska.com/

Коментари