‘TOR’: GOTOVO STO POSTO FINANCIJSKIH SREDSTAVA ZA PROJEKT OSIGURAVA AMERIČKA VLADA



Dokumenti dobiveni na temelju Zakona o slobodi informiranja ukazuju i na to da je sposobnost Tora da svoje korisnike zaštiti od špijuniranja vlade vjerojatno ipak tek prazna priča


Slika: infowars.com
Projekt ‘Tor’ – privatnu neprofitnu organizaciju koja osigurava internetski protok i pristup ‘crnom webu‘ „otporan na nadzor Nacionalne agencije za sigurnost“ gotovo u stopostotnom iznosu financira američka vlada – otkrivaju dokumenti do kojih je došao istraživački novinar i autor Yasha Levine.
Preglednik Tor – lansiran 2001. – koristi takozvanu onion routing tehnologiju koju je 1998. razvila Američka ratna mornarica s ciljem anonimiziranja podataka na računalnim mrežama.
Dok je provodio istraživanja za svoju knjigu, Levine je uspio prikupiti oko 2500 stranica korespondencije putem zahtjeva za informacijama upućenih na temelju Zakona o slobodi informiranja. Ti dokumenti uključuju strategiju, ugovor, proračune i ažuriranja statusa između projekta Tor i njegova primarnog financijera – CIA-jinog ogranka poznatog kao Odbor guvernera (BBG), koji „nadgleda američke audiovizualne medije u inozemstvu, kao što su Radio Slobodna Azija i Radio Slobodna Europa“.
„Prateći tijek novca, otkrio sam da Tor nije tzv. grassroots projekt. Uspio sam pokazati da Tor, bez obzira na svoje obilježje nezavisnosti i radikalnosti te tvrdnje da svojim korisnicima omogućuje zaštitu od vladina nadgledanja internetskih aktivnosti, gotovo u stopostotnom iznosu financiraju tri američke agencije za nacionalnu sigurnost: Američka ratna mornarica, Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država te BBG. Praćenje toka novca otkrilo je da Tor nije projekt zasnovan na nižim razinama političkog sustava, nego vojni kontraktor s vlastitim brojem koji se daje vladinim ugovornim izvođačima. Drugim riječima: radi se o privatiziranom krilu iste one vlasti protiv koje se navodno bori.“ – Yasha Levine
Dokumenti dobiveni na temelju Zakona o slobodi informiranja ukazuju i na to da je sposobnost Tora da svoje korisnike zaštiti od špijuniranja vlade vjerojatno ipak tek prazna priča.
Stručnjaci za sigurnost na internetu već godinama upozoravaju na to da koliko god Tor u teoriji bio tehnički anoniman, ‘izlazne čvorove’ na kojima promet izlazi iz sigurnog ‘onion’ protokola i na kojima se dekriptira može utvrditi bilo tko, uključujući vladine agencije. Svatko tko upravlja izlaznim čvorom može pročitati promet koji kroz njega prolazi.

Коментари