13 drevnih izuma koje nauka NE UME da odgonetne

Što više naučnici istražuju naše drevno nasleđe, to se više pitanja pojavljuje. Izgleda da se antički svet veoma razlikovao on toga kako ga mi u današnje vreme zamišljamo. Arheolozi su pronašli 13 neverovatnih predmeta iz daleke prošlosti koji dokazuju da su naši preci posedovali znanje i veštine daleko naprednije nego što smo nekada verovali. Pogledajte.

1. Kolumbijski zlatni avion, između 4. i 7. veka

Kolumbijski zlatni avion, između 4. i 7. veka
Foto: brightside.me
Kolumbijski zlatni avion pripada Kimbaja artefaktima. Naučnici veruju da su ovi predmeti ništa drugo do stilizovane rekreacije ptica i insekata. Međutim, postoje teoretičari koji tvrde da avioni predstavljaju antičke leteće mašine. Takođe je dokazano da uvećane replike ovih artefakata zapravo mogu da lete.

2. Rimski dodekaedar, između 2. i 3. veka

Rimski dodekaedar, između 2. i 3. veka
Foto: en.wikipedia.org
Na stotine ovih predmeta pronađeno je širom sveta: u Italiji, Ujedninjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Mađarskoj i čak u Vijetnamu. Pretpostavlja se da su korišćeni kao svećnjaci, kocke, merači za kalibrisanje vodovodnih cevi, pa čak i kao uređaji za proricanje sudbine.

3. Nimrudska sočiva, 750-710. godine p.n.e.

Nimrudska sočiva, 750-710. godine p.n.e.
Foto: en.wikipedia.org
Ova optička sočiva napravljena od kristala otkrivena su u asirskoj palate Nimrud, današnjem Iraku 1850. godine. Mogla su uvećavati do 3 puta. Neki naučnici veruju da su bila deo teleskopa ili da su imala dekorativnu funkciju,

4. Bagdadska baterija, oko 2500. godine p.n.e.

Bagdadska baterija, oko 2500. godine p.n.e.
Foto: flickr.com
Baterija se sastoji od glinene posude koja u sebi ima bakarni cilindar, a on u sebi sadrži gvozdenu šipku. Replike ovih posuda napunjene elektrolitima mogu da proizvedu napon od oko 2 volta. Možda su drevni Vavilonci poznavali metodu galvanizacje i koristili ovu bateriju da oblažu srebrne predmete zlatom. Međutim, skeptici tvrde da su ove posude korišćene kao skladište za svitke.

5. Festski disk, 2700-1400. godine p.n.e.

Festski disk, 2700-1400. godine p.n.e.
Foto: en.wikipedia.org
Otkriven je u Festskom dvorcu na Kritu 1908. godine. Poreklo diska iznačenje znakova na njemu još uvek su nepoznati jer je disk napravljen od gline koja se ne nalazi nigde na Kritu i naučnici nemaju dovoljno osnova za dešifrovanje znakova.

6. Tehnika konstruisanja egipatskih piramida 2667. godine p.n.e.

Tehnika konstruisanja egipatskih piramida 2667. godine p.n.e.
Foto: brightside.me
Naučnici još uvek ne mogu da se slože kako su napravljene egipatske piramide. Postoji nekoliko hipoteza, Jedna od njih tvrdi da kamenje nije isklesano, več pravljeno od betona na licu mesta. Međutim, ova metoda ne objašnjava ogromno prirodno granitno kamenje teško preko 10 tona.

7. Grobnice unutar Keopsove piramide

Grobnice unutar Keopsove piramide
Foto: brightside.me
Egiptolog Stiven Mehler i drugi istraživači sumnjaju da su hodnici i odaje u Keopsovoj piramidi izgrađeni za nešto drugo osim faraonove grobnice. Samo pogledajte složenu konstrukciju plafona, savršenu akustiku 5-spratne dvorane i odsustvo umetničkih dela. Ne postoji ovakva grobnica u celom Egiptu. Drevni egipćani nam nisu ostavili nikakve indikacije o svrsi ove građevine.

8. Sabu disk, 3100-3000. godine p.n.e.

Sabu disk, 3100-3000. godine p.n.e.
Foto: en.wikipedia.org
Kameni disk je otkriven u grobnici Sabu u selu Sakara u Egiptu. Kako još uvek nisu pronađeni nikakve analogije ovom disku, teško je prepostaviti njegovu svrhu. Mi pretpostavljamo da ne može biti tanjir, lampa ili točak. Šta vi mislite?

9. Mehanizam sa Antikitere, 100. godine p.n.e.

Mehanizam sa Antikitere, 100. godine p.n.e.
Foto: brightside.me
Ova antički uređaj je pronađen na olupini potopljenog broda kod grčkog ostrva Antikitera 1901. godine. On je zapravo složeni satni mehanizam koji se sastoji od najmanje 30 uklopljenih bronzanih zupčanika smeštenih unutar drvene kutije. Ovaj mehanizam se često zove „antički grčki kompjuter“ jer može da predviđa astronomske pozicije i pomračenje u kalendarske i astrološke svrhe. Takođe, prati ciklus antičkih Olimpijskih igara.

10. Gvozdeni stub u Delhiju, 415. godina

Gvozdeni stub u Delhiju, 415. godina
Foto: en.wikipedia.org
Osim što je jedna od glavnih turistilkih atrakcija u Delhiju, ovaj stub je poznat i zbog činjenice da skoro uopšte nije zarđao tokom 1600 godina svog postojanja. Neke hipoteze su bile da je stub napravljen od meteorita, ali je dokazano da su pogrešne. Izgeda da su indijski kovači bili izuzeno vešti u obradi gvožđa. Oni su čak stvorili i oksidni sloj koji štiti stub od efekata klime u Delhiju.

11. Fleksibilno staklo, 14-37. godine

Fleksibilno staklo, 14-37. godine
Foto: en.wikipedia.org
Nepoznati majstor je napravio fleksibilno staklo koje nije moglo da se razbije. On je od njega napravio pehar za pijenje i doneo ga rimskom caru Tiberiju kao poklon. Tiberije je cenio poklon i obezglavio majstora zbog straha da bi takav materijal mogao da ugrozi vrednost srebra i zlata.

12. Zang Heng seizmoskop, 132. godina

Zang Heng seizmoskop, 132. godina
Foto: en.wikipedia.org
Ovaj seizmoskop je napravio čuveni kineski izumitelj Zang Heng. Kada bi se zemljotres približio, Zangov uređaj bi ispustio bronzanu kuglu sa glave zmaja u usta žabe koja je sedela ispod. Uređaj je unutra imao klatno povezano polugama sa zmajevim glavama.

13. Nebeski disk Nebra, oko 1600. godine p.n.e.

Nebeski disk Nebra, oko 1600. godine p.n.e.
Foto: en.wikipedia.org
Bronzani disk sa zlatnim simbolima Sunca, polumeseca i zvezda, pronađe je blizu Nebre u Nemačkoj 1999. godine. U početku se sumnajlo da je falsifikat, ali je sada prihvaćen kao autentičan predmet. Ovaj uređaj je omogućavao blisko posmatranje kretanja Sunca tokom godine i merenje ugla između tačaka zalaska i izlaska Sunca tokom letnje i zimske kratkodnevnice, što ga čini najstarijim prenosnim instrumentom za astrološka merenja.
Image source: en.wikipedia.org

Коментари