BILI SU DALEKO ISPRED SVOG DOBA: 5 neverovatnih izuma drevnih civilizacija (broj #1 i #4 prikazani su u "Igri prestola")

Svi smo ubeđeni da je tehnologija trenutno na svom vrhuncu i da napreduje velikom brzinom. Međutim, konstantno otkrivamo izume iz drevnih vremena koji nas začuđuju ne samo zbog toga što ne možemo da razumemo kako su napravljeni bez znanja i naprednih tehnologija koje danas imamo nego i zbog toga što, uprkos našem napretku, i dalje ne možemo u potpunosti da razumemo principe na kojima rade izumi stari hiljadama godina, a kamoli da ih napravimo.

1. Grčka vatra

Grčka vatra
Foto: themindunleashed.org
"Tečna vatra" prikazana u seriji "Igra prestola" bazirana je na grčkoj vatri koju je koristila vizantijska mornarica između 7. i 12. veka n. e. Ova vatra nije mogla da se ugasi na uobičajen način i neverovatno brzo je uništavala neprijateljske brodove. Mogla je da se ugasi jedino pomoću peska, sirćeta ili velike količine urina.

Nikada nije utvrđeno kako se ova vatra pravila i do sada su propali svi pokušaji da se ona proizvede s istim sastojcima koji su se tada koristili.

2. Mitridatijum

Mitridatijum
Foto: themindunleashed.org
Ova supstanca je bila univerzalni protivotrov i usavršio ju je lični lekar rimskog imperatora Nerona. Formula za pravljenje ove supstance je izgubljena i Sergej Popov, jedan od glavnih istraživača biološkog oružja za SSSR bezuspešno je pokušao da je proizvede. 

Drugi istraživači tvrde da je formula sadržala opijum, seckane zmije i kombinaciju drugih otrova i protivotrova.

3. Arhimedov "zrak svetla"

Arhimedov "zrak svetla"
Foto: themindunleashed.org
Verovatno ste čuli da je Arhimed izumeo ispolirane štitove koji su izuzetno dobro reflektovali sunce i stvarali zrak svetlosti kojim su spaljeni rimski brodovi u Sirakuzi. Slavni "Razotkrivači mitova", Adam Sevidž i Džejmi Hajnmen, bezuspešno su pokušali da ovo ponove u eksperimentu. 

Međutim, ovo je jedan od retkih izuma koji je moderna nauka uspela da ponovo napravi – studenti MIT-a su 2005. uspeli da zapale brod u San Francisku doslovno prateći Arhimedova uputstva.

4. Čelik iz Damaska

Čelik iz Damaska
Foto: themindunleashed.org
Ovo je još jedan izum koji je prikazan u seriji "Igra prestola", u ovom slučaju kao "valerijanski čelik". Mačevi su oko 300. p. n. e. pravljeni od materijala koje se nazivao "čelik iz Damaska" i bili su neverovatno izdržljivi i jaki. Oko 18. veka se iznenada izgubilo znanje o proizvodnji ovog čelika.

Moderna nauka tvrdi da je neobjašnjivo kako je takvo oružje proizvedeno pre industrijske revolucije. I dalje ostaje misterija kako su ovi mačevi napravljeni pre 2300 godina, bez ikakvog znanja o kvantnoj mehanici, nanotehnologiji i naprednih alata.

5. Vitrum flexile

Vitrum flexile
Foto: themindunleashed.org
Može se nazvati i "fleksibilno staklo". Prvi put ga u istoriji spominje Petronije u opisu scene kada je umetnik koji je radio sa staklom caru Tiberiju predstavio stakleni ćup koji je mogao da vrati u prvobitno stanje nakon što je razbijen. Tiberije mu je odsekao glavu u strahu da bi ovo otkriće moglo da snizi vrednost dragocenih medalja. 

I dalje je misterija kako je moguće da se staklo vrati u prvobitno stanje nakon što je polomljeno (pa čak i napuklo). Moderna tehnologije nije uspela da proizvede ništa ni blizu ovome.
Image source: themindunleashed.org

Коментари