EKSKLUZIVNI INTERVJU VELEPOSLANICE VENEZUELE KOJA JE RAZOTKRILA ISTINU: Američki imperijalisti će pokušati ono što su napravili u Libiji i Siriji, ali uz nas je Rusija i Kina

veleposlanica-venezuela


Mi se zaista nadamo da će se ipak poštovati međunarodno pravo, suverenitet jednog naroda i njegova volja i da situacija u Venezueli neće biti rješavana vojnim putem, kaže u ekskluzivnom intervjuu veleposlanica te zemlje u Srbiji Dia Nader de El-Andari

Samo dva tjedna iza inauguraciji Nikolasa Madura, na novi šestogodišnji predsjednički mandat, poslije pobjede na predsjedničkim izborima, za privremenog predsjednika Venezuele proglasio se aktualni predsjednik skupštine Juan Guaido. Komentirajući najnoviju situaciju u Venezueli, veleposlanica Venezuele Andari je izrazila očekivanja da Venezuela ipak neće biti suočena sa vojnom intervencijom.


U Venezueli je u tijeku ozbiljna politička kriza, praćena sukobima. Može li ona biti rješena mirnim putem?
Ono što se dešava u Venezueli nije politička kriza, već je riječ o posljedicama jedne ekonomske krize koja je inducirana i nametnuta od strane SAD-a, EU…
Radi se o nečemu što je počelo prije dolaska predsjednika Nicolasa Madura na vlast, još za vrijeme Hugo Chaveza, kada se protiv nas počeo voditi rat na više razina. Ovo danas što vidimo je da Sjedinjene Američke Države, bez ikakvih maski, bez sakrivanja, pokušavaju svrgnuti vlade, pa tako i našu.
Podpredsjednik SAD Mike Pence je prije nekoliko dana otvoreno pozivao oružane snage Venezuele da se okrenu protiv svog predsjednika.
Treba napomenuti da su 20. svibnja prošle godine održani predsjednički izbori na kojima je Maduro sasvim legitimno pobijedio, a 10. siječnja ove godine je položio predsjedničku zakletvu. Njegovoj inauguraciji prisustvovali su predstavnici 90 država i treba reći da je na predsjedničkim izborima u svibnju prošle godine bila izlaznost od 47 posto, što je puno više nego u nekim drugim zemljama.


Moram reći da, kao i moja vlada, ja Venezuelansku opoziciju koja poziva na invaziju, na direktnu intervenciju u Venezueli, smatram izdajnicima iz jednostavnog razloga što je tog 20. svibnja predsjednik Maduro izašao na izbore koje je sama opozicija zahtjevala i skoro sedam milijuna Venezuelanskih građana je glasalo za predsjednika Madura.
Izborima je prisustvovalo više od 200 međunarodnih promatrača iz svih zemalja, uključujući i zemalja EU. A ono što rade zemlje EU i SAD trenutno u Venezueli je kršenje načela međunarodnog prava.
Washington je odmah priznao samoproglašenog predsjednika Juan Guaida, a niz drugih država, Rusija i Kina to nisu učinile, naprotiv, i svijet se zapravo podijelio oko toga. Kako to komentirate, i što će se dalje dešavati?
Situacija u kojoj se nalazimo je ona koju je upravo opozicija u zemlji, zajedno sa SAD-om, željela prizvati. To je ono što se dogodilo u Libiji, što se dogodilo u Siriji, i to je upravo ono što se sada događa u Venezueli.
Stvara se jedna vrsta vlade u inoozemstvu i onda države poput SAD-a i EU utiču na druge zemlje u svijetu da ju počinju priznavati. Ako pogledate što se dešavalo u Siriji, Libiji, vidite da SAD ne poštuju niti jednu međunarodnu instituciju, njih ništa ne interesira. Nije važan ni veto ispred Vijeća sigurnsti UN-a. One uvijek rade ono što žele.


Venezuela je jedna izuzetno bogata država, a ono što njih interesira su prirodni resursi Venezuele. Kada govorimo o nafti, potrebno je svega četiri do pet dana da ta nafta iz Venezuele tankerima stigne u SAD, za razliku od 45 dana koliko je potrebno potrebni da stigne sa Bliskog istoka. Pored toga, Venezuela predstavlja kapiju, vrata za ulazak na kontinent Južne Amerike. SAD su od početka rekle da tu ne žele drugog Fidela Castra i htjele su završiti sa Chavezom.
Maduro stalno poziva na dijalog, na mirno rješenje sukoba. Jako je tužno to što SAD, EU i još neke zemlje priznaju osobu koja nije bila izabrana legitimnim putem za predsjednika Venezuele.
Mi se zaista nadamo da će se dobro proanalizirati ova situacija i da će se poštivati međunarodno pravo, suverenitet jednog naroda i njegova volja. Mi smo sigurni da će naš herojski bolivarski narod, da će naša vlada i naše oružane snage se oduprijeti, izdržati i uvijek se nadamo da će se sve rješiti mirnim putem zato što je narod taj koji uvijek plati najveći ceh. Uvijek bude mrtvih, bude destrukcije. Ne želimo da se desi ono što se desilo sa Sirijom, ne želimo da se takvo uništenje desi Venezueli.


Da li mislite da postoji opasnost od vojne intervencije SAD-a?
SAD su izabrale pravi trenutak, a već su primjenili slično sa vladama kao što je bilo sa Lulom da Silvom u Brazilu, sa Kristinom Kirchner u Argentini, sa vladom u Hondurasu. Sada se to događa u Nikaragvi. Naravno, to su učinili kršeći međunarodno pravo.
Pokušali su svašta počevši od parlamentarnih udara, napada putem svetskih medija. Oni definitivno imaju višestruka sredstva i mogućnosti da završe i okončaju neku vladu na tiranski način.
Mi se nadamo da će se latinoamerički narodi podignuti u svakoj od zemalja Latinske Amerike, a što se tiče Venezuele, ona se neće predati.
Mi imamo izuzetno odane, lojalne oružane snage. Imamo miliciju koja takođe surađuje sa narodom, a on je također pripremljen za ovakve situacije. Oni su, dakle, višestruko potvrdili svoju odanost predsjedniku Maduru u prethodnom periodu.


Da li će Venezuela tražiti da o ovoj situaciji raspravlja Vijeće sigurnosti UN-a?
Naš predsjednik je otvoren. Kao što sam već rekla, on poziva na dijalog. Nažalost, međunarodna tijela nisu učinili ono što je trebalo da bi izbjegli da uopće dođe do ove situacije.
Organizacija američkih država, čiji se generalni sekretar prodao Sjedinjenim Američkim Državama, instrument je koji se koristi protiv Venezuele, pritom kršeći upravo povelju Organizacije američkih država.
Verujem da će ova tema biti razmatrana pred Vijećem sigurnosti UN-a i da će se zahtijevati poštovanje međunarodnog prava kada je naš slučaj u pitanju.
U kojem slučaju bi se Venezuela obratila nekome ili nekoj od država za pomoć?
Imamo podršku Rusije i Kine. Ove dvije države su bile izuzetno jasne, takođe i Iran, Turska. Više je od 90 država nas podržava. Vrlo je jasno da te države i Venezuela imaju bilateralne sporazume na svim područjima, uključujući i vojne sporazume.
Zahvalna sam Rusiji na podršci koju nam pruža na svim područjima. I Kini, također. Naravno, nadamo se da se ova situacija može rješiti mirnim putem i da naša zemlja neće doći do toga da se sve ovo mora rješiti oružjem i da se druge zemlje neće miješati. I upravo zahvaljujući svoj podršci koju nam pružaju ove države, mi se zaista nadamo da neće doći do toga da naša zemlja bude suočena sa direktnom vojnom intervencijom, da ćemo to moći izbjeći.

Da li ovo što se sada događa u Venezueli smatrate završnim činom promjene režima od strane SAD u državama Latinske Amerike, koji se u posljednje vrijeme događaju?
Svi koraci su već primjenjeni na primjeru Venezuele i nisu uspeli postići ono što su željeli, pa ni u tom posljednjem kada su pokušali uvjeriti oružane snage da se okrenu protiv svog predsjednika i izazovu vojni udar.
Ono što oni naravno žele, je da izazovu građanski rat. Međutim, ni u tome nisu uspjeli. Također su mobilizirali sve desničarske vlade širom Latinske Amerike.
Svašta su oni pokušali postići u Venezueli, ali nisu uspjeli u tome. Oprostite mi što stalno ponavljam da u tome nisu uspjeli.
Upravo to me i plaši, bojim se što još mogu smisliti, što im još može pasti na pamet da taj sjevernoamerički imperijalizam primjene na nama u Venezueli.

(sputniknews.com)

Коментари