MISTERIJE KOJE JOŠ UVEK OSTAJU NEREŠIVE: 10 najvećih svetskih misterija koje će vas duboko uznemiriti... ako ste plašljivi, preskočite ih!



Senzibilitet društva se tokom istorije prilično promenio. Zahvaljujući arheolozima otkrivamo koliko je život nekada bio zastrašujuć. Kada pogledate ovu listu, bićete presrećni što ne živite hiljadu godina ranije.

1. Bebe u javnom kupatilu

Bebe u javnom kupatilu
Foto: boredomtherapy.com
Arheolozi su radili na iskopinama rimsko/vizantijskog javnog kupatila. U kanalizacionom sistemu za odvođenje vode pronašli su nešto neverovatno uznemiravajuće. U cevima su se nalazile kosti hiljada beba. I dalje ostaje misterija zbog čega su se kosti tamo nalazile.

2. Napad kanibalskih neandertalaca

Napad kanibalskih neandertalaca
Foto: boredomtherapy.com
Arheolozi su u Španiji 2010. godine otkrili ostatke kanibalske gozbe. Ostaci tri odrasle žene, tri odrasla muškarca, tri tinejdžera, dvoje male dece i jedne bebe pokazivali su naznake toga da su bili ručak druge grupe neandertalaca.

3. Obezglavljeni vikinzi iz Dorseta

Obezglavljeni vikinzi iz Dorseta
Foto: boredomtherapy.com
Radnici na pruzi u Dorsetu jednog dana naišli su na posmrtne ostatke skandinavskih muškaraca, bez lobanja. Eksperti pretpostavljaju da su ovi muškarci verovatno pogubljeni zbog dezerterstva.

4. Kandža moe s planine Oven

Kandža moe s planine Oven
Foto: boredomtherapy.com
Ekspedicija iz 1986. je u pećinama planine Oven u Novom Zelandu naišla na dobro očuvano stopalo koje je izgledalo kao da pripada nedavno uginuloj ptici. Stopalo je pripadalo praistorijskom stvorenju koje se zove "kopnena moa".

5. Šiljak kroz lobanju

Šiljak kroz lobanju
Foto: boredomtherapy.com
U iskopinama jezerskog dna u Motali u Švedskoj, arheolozi su na svoje iznenađenje pronašli nekoliko lobanja probodenih šiljcima. Ostale lobanje su su unutar sebe imale deliće drugih lobanja. Pretpostavlja se da se ovo desilo pre 8.000 godina.

6. Muškarac iz Graubala

Muškarac iz Graubala
Foto: boredomtherapy.com
Iako mumije u močvarama i barama nisu toliko retko otkriće, priča ovog čoveka izuzetno je posebna po tome koliko je precizno rekonstruisana na osnovu njegovih ostataka. Ogromna posekotina duž njegovog vrata sugeriše da je umro u žrtvovanju, verovatno u ime dobre žetve.

7. Vampir iz Venecije i cigla

Vampir iz Venecije i cigla
Foto: boredomtherapy.com
Iako deluje smešno u poređenju s glogovim kolcem i belim lukom, ova metoda za uništavanje vampira nije bila toliko neuobičajena pre oko sto godina. Verovalo se da osoba neće moći da se povampiri ako joj se u usta stave cement i cigla. Morbidno, ali efikasno.

8. Najstariji gubavac

Najstariji gubavac
Foto: boredomtherapy.com
Gubavcima nikada nije bilo lako tokom istorije, uprkos tome što lepra zapravo nikada nije bila toliko zarazna. Prva pronađena žrtva ove bolesti potiče iz 4.000 godina pre. Telo ovog čoveka iz Indije bilo je prilično očuvano, uprkos indijskom običaju da se ljudi kremiraju nakon smrti. Ovo ukazuje na to da je on bio izgnanik i da zato nije sahranjen kao ostali.

9. Spaljeno dete sa Aljaske

Spaljeno dete sa Aljaske
Foto: boredomtherapy.com
Tokom iskopina kuće za koju se smatra da je stara 11.500 godina, arheolozi su naišli na užasno otkriće. Unutar drevnog ognjišta pronašli su ugljenisane ostatke trogodišnjeg deteta. Pretpostavlja se da je kuća napuštena nakon kremacije.

10. Hemijsko oružje iz drevne Sirije

Hemijsko oružje iz drevne Sirije
Foto: boredomtherapy.com
Pre oko 2.000 godina, grupa od oko 20 rimskih vojnika umrla je užasavajućom smrću. Za vreme opsade sirijskog grada Dura, persijski vojnici počeli su da kopaju tunele da bi zaobišli rimske odbrambene jedinice. Rimljani su mislili da bi bilo pametno da i oni iskopaju tunele i tako presretnu Persijce. Kao odgovor na to, Persijci su ostavili jedu od najjezivijih ratnih zamki. U tunele su sipali hemikaliju koja je pluća Rimljana pretvorila u kiselinu.
Image source: boredomtherapy.com

Коментари