(ВИДЕО) Овај компјутер је тајно активиран 1973. године, сва предвиђања су му тачна, следеће године нас чека ПАКАО НА ЗЕМЉИ!

Иако се већина апокалиптичних пројекција и најава током историје историје показала нетачним, оно што је ово компјутер "испљунуло" у својој анализи, за сада се показује врло тачним.

Године 1973. године компјутерски програм који је развијен на америчком МИТ-ју требао је да помогне у изради модела глобалне одрживости. Уместо тога он је прогнозирао како ће до 2040. године наша цивилизација нестати.
Иако се већина апокалиптичних пројекција и најава током историје историје показала нетачним, оно што је ово компјутер „испљунуло“ у својој анализи, за сада се показује врло тачним, пише Big Think.
Само предвиђање дао је програм „World One“ кога је оригинално креирао компјутерски пионир Џеј Форестер, на захтев организације „Club of Rome“. Реч не о невладиној организацији коју сачињавају мислиоци, некадашњи светски лидери, научници и УН бирократе с циљем „промовисања разумевања глобалних изазова с којима се човечанство суочава и предлозима решења кроз научну анализу, комуникацију и заговарање идеја“.
„World One“ показао је како ће око 2040. бити глобални колапс ако се настави досадашња експанзија популације и индустрије као што је то до сада. Модел је урачунао трендове када је реч о загађењу, расту популације, количини природних ресурса и целокупног квалитета живота на планети. Сва његова предвиђања су се показала забрињавајуће тачним, барем засада. Година 2020. је једна од главних прекретница коју спомиње „World One“. Тада би се, прогнозира, радикално требало да сроза квалитет живота. У том сценарију би требало да „нестане“ велики број људи.


„Око 2020. услови на планети постају критични. Ако не направимо ништа око тога, квалитет живота ће пасти на нулу. Загађење је такво да почиње да убија, популација пада на ниво испод оне 1900. године. У тој фази немогуће је зауставити крај цивилизованог живота каквог познајемо“, прилагодили су „речи“ рачунара стручњаци за ширу јавност.
Александер Кинг, тада вођа „Club of Rome“, протумачио је и како је програм најавио да ће државе-нације изгубити свој суверенитет, а корпорације ће владати свим.
„Суверенитет више неће бити апсолутан, константно ће га се нагризати, све док не нестане, чак и у најјачим нацијама“. „World One“, лаички речено, свет посмматра као један систем. Извештај о његовом раду то описује као „навођену туру нашег понашања од 1900. године и где ће нас то понашање одвести“.
Програм производи графове који показују шта ће се са планетом догађати у будућности. Умрежава податке и варијабле о популацији, квалитети живота, ресурсима, загађењу, БДП-у, енергетици… Следећи линије које означавају трендове могуће је ишчитати где свијет иде и која је идућа криза која нас чека. Одмах су се почели тражити противотрови за проблеме које ће морити (и море) свет.

„Club of Rome“ најавио је како ће неке нације, попут САД-а, морати да смање апетите за ресурсима. Нада је како ће, једног дана, престиж произлазити из „мале и контролисане потрошње“, али томе нисмо нити близу. Тренутно, према подацима Свјетске здравствене организације, девет од десет људи удише веома загађени ваздух и више од седам милиона смрти годишње већ се сада може приписати загађењу.
„World One“ се до сада показао застрашујуће тачним, време ће показати хоће ли тако остати до краја.

Коментари