DOKUMENT u kome se detaljno navodi pod kojim uslovima i na koji način će Srbija priznati Kosovo?




pDOKUMENT u kome se detaljno navodi pod kojim uslovima i na koji način će Srbija priznati Kosovo?

Sve je već navodno dogovoreno, fali samo potpis

Na društvenim mrežama pojavilo se takozvano rešenje za Kosovo i Metohiju, kao i detalji sporazuma koji bi navodno trebalo da bude potpisan u roku od šest meseci.
Prema ovom dokumentu koji se masovno širi na društvenim mrežama, Srbija i Kosovo podeliće teritoriju. Navodno, pozivaju se na izvore iz „nekih albanskih medija“.


Sporazum između Kosova i Srbije, koji će, spekuliše se, najverovatnije biti potpisan u junu, a po njemu Kosovo daje Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, a Srbija Preševo i šest sela oko Medveđe. Bujanovac bi trebalo da ima specijalan status.
TAČKE DOGOVORA:
1. Preševo do Klenike pridružuje se Kosovu
2. Granica se nalazi u blizini Bilića
3. Bujanovac dobija poseban status kao poseban distrikt
4. Mitrovica dobija poseban status kao poseban distrikt
5. Kosovu se pridružuje 6 od 8 sela iz opštine Medveđa
6. Koridor 10 biće proglašen međunarodnim „Protected Road“
7. Jezero Gazivode biće privatizovano na 99 godina (engleska firma) i imaće specijalan status
8. Trepča se privatizuje na 99 godina i imaće poseban status
9. Srpske crkve postaju nezavisne poput Hilandara
10. Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ulaze u sastav Srbije
11. Ratne oštete između Kosova i Srbije biće oproštene
12. Srbija će priznati Kosovo pod imenom Kosovo
13. NATO snage imaće mandat od 33 godina
14. Baza u blizini Bujanovca postaje deo Kosova
15. Bondstil postaje vojna baza NATO
16. Ugovor o prijateljstvu Kosova i Srbije biće potpisan u Vašingtonu u roku od 6. meseci.
Ovaj „sporazum“ došao je i do lidera LSV Nenada Čanka koji je na svom tviter profilu napisao sledeće:
„Prvi put vidim nešto ovakvo. Ne deluje mi realno“.
Elem, ono što Espreso izbegava da pomene u svom tekstu jeste da je dokument koji se viralno širi društvenim mrežama prvi objavio Milan Verouvić, bivši Đinđićev telohranitelj, trenutno zaposlen MUP Srbije sa zadatkom da čuva kosovskog predstavnika u Beogradu.


DOKUMENT u kome se detaljno navodi pod kojim uslovima i na koji način će Srbija priznati Kosovo?
Verouvić sigurno ne bi mogao da objavi ovakve podatke bez znanja svojih nadležnih, pa je moguće da je ovo probni balon da se vidi kako bi javnost reagovala na ovakvu informaciju, odnosno podelu Kosova.
Verouvić se od novinara, povodom ovog statusa na Fejsbuku, branio odgovorom da mu je nalog hakovan.
Inače tačke odgovaraju onome što već nedeljama kap po kap saznajemo da se kuva u timu Volfganga Petriča, za koga se spekuliše da priprema plan priznanja Kosova ili tzv podele.
Velika je žurba i nekih evropskih krugova da se to uradi pre promene sastava EU parlamenta tj. dok levičari još kontrolišu situaciju.


Što se tiče specijalnog statusa crkava i manastira SPC na Kosovu nakon priznanja a po ugledu na manastir Hilandar, dovoljno je znati da ništa od do sada dogovorenog Šiptarska strana nije ispoštovala. Dakle, „specijalni status“ SPC imovine na Kosovu biće u okvirima zakonodavstva i vlasti suverene države Kosovo, priznate od Srbije.
Na osnovu mišljenja kompetentnih stručnjaka eksteritorija tipa Svete gore znači jedino i isključivo suverena teritorija Kosova odnosno velike Albanije kao što je Sveta Gora teritorija Grčke. Sakralni objekti, tj srpske svetinje će postati deo vlasništva Kosova za UNESKO. Što dalje znači da je sva dosadašnja borba srpske države da ne dozvoli ulazak Kosova u UNESKO bila farsa.
Od vrha SPC se očekuje da ćuti i da se ne meša u pitanje takozvane podele Kosova, mada je situacija u redovima SPC, pre svega među visokim klirom ali i učenim teolozima, veoma uzavrela. Iako je formalno SPC na saboru episkopa donela odluku da ne pristaje na bilo kakvu podelu Kosova, s druge strane neoglašavanje visokog klira po ovom pitanju se tumači kao prećutna saglasnost.
Ipak, mnogo spornije od same sadržine sporazuma (koja je svakako vrlo sporna) jeste pitanje sprovođenja sporazuma. Srpska strana nema i ne može da ima bilo kakve garancije da će i ovaj minimum zaštite srpskih prava i interesa biti sproveden. Jednom kada ovo pitanje za međunarodnu zajednicu postane rešeno i kada Srbija i tzv. Kosovo potpišu međusobna priznanja, ovo pitanje će postati od trećerazrednog značaja i niko se više njime neće baviti. Ovo znači da će preostali Srbi u pokrajini vrlo brzo tihim institucionalnim pritiskom biti prinuđeni da se isele, a status Srpske Pravoslavne Crkve će se vremenom svesti na mrtvo slovo na papiru. Na ovo nas upućuje svakodnevno ponašanje institucija tzv. Kosova. Uz jako međunarodno prisustvo i ne male pritiske da se poštuju prava Srba i SPC na KiM, oni ignorišu svoje zakone, svoj ustav, pa i odluke svojih sudova, samo da bi dodatno vršili pritisak na Crkvu i preostale Srbe. Iz tog razloga, svaki sporazum koji bi neko potpisao sa Albancima bi postao potpis na definitivno zatiranje Srba i SPC sa tog područja, posle skoro hiljadu godina boravka na tim prostorima.
Severna Mitrovica bi dobila status distrikta ali u granicama i pod vlašću Kosova, dakle kao kada bi Brčko bio distrikt BiH, a ne Republike Srpske. Očigledno ustupci su mnogo veći nego što su bili letos. Veliko je pitanje kako će vojska prihvatiti situaciju oko Preševa jer međunarodno kontrolisan koridor znači zapravo da Srbija neće imati suverenu kontrolu koridora prema Makedoniji.
Na Kosovu Albanci koji su protiv ikakvih ustupaka Srbiji najavljuju demonstracije. Za nekoliko dana se ukidaju tzv. tarife po logici naduvaj pa otpusti i odmah se pravi privremeni sporazum, a potom se ide u sveobuhvatni sporazum koji bi bio finiširan do juna.
DOKUMENT u kome se detaljno navodi pod kojim uslovima i na koji način će Srbija priznati Kosovo?

Espreso, Patriot


Коментари