KINA – Digitalna diktatura… uskoro i kod nas… ali samo ako dozvolimo…

digitalana diktatura
Kina  provodi jedan od povijesno najambicioznijih programa društvenog inženjeringa kojem smo imali prilike svjedočiti. Do 2020. godine, svaki od 1.4 milijarde građana zakoračit će u nemilosrdan i surov znanstveno fantastični svijet kontroliran umjetnom inteligencijom i imparcijalnim algoritmima. Program je dualističke naravi – namijenjen ušutkavanju disidenata i osiguravanju partijske dominacije. Više od deset milijuna ljudi kažnjeno je za svoj društveni kredit redukcijom društvenih bodova u područjima u kojima se konzistentno provodi pilot projekt s ciljem, kažu „najboljeg načina upravljanja kompleksnom državom s najvećom svjetskom populacijom“.
(crotribune.com)


“Napisao sam 1984. kao upozorenje, a ne kao j*bena uputstva za upotrebu!”, glasi popularni internetski meme koji, tobože potpisuje čuveni britanski pisac, George Orwell.
Kako uznemirujući svijet njegova romana 1984. postaje stvarnost, svjedočili smo već nebrojeno puta, no Komunistička partija Narodne republike Kine,  odlučila je otići korak dalje.
Kineski su rukovodioci  obznanili uvođenje ‘društvenog kredita’, bizarnog sustava bodovanja pojedinaca u društvu s obzirom na način kako se ponašaju, što govore i kakve navike imaju.
“Društveni kredit” određivat će šanse pojedinaca u društvu, a nepoželjna ponašanja će se sankcionirati.  Sustav će biti osposobljen u roku od nekoliko godina, a ‘dozvolit će vjerodostojnima da slobodno šeću svugdje, a onima nedostojnima otežati da naprave jedan jedini korak, pravi ili krivi’, poručuju iz kineske Partije.
U planu je postavljanje oko 200 milijuna nadzornih kamera po čitavoj Kini. One će biti opremljene softverom za prepoznavanje lica i skeniranje tijela. Posjedovat će i geotracking tehnologiju kako bi svaki građanin ‘narodne republike’ Kine bio pod stalnom prismotrom Komunističke partije. (dnevno.hr)

EMISIJA PETI DAN,  KINA – Digitalna diktatura VIDEO
Ono što bi mnogima predstavljalo sliku distopijske budućnosti svijeta u Kini se već događa.
Ovaj sustav mogao bi poslužiti i kao efektivan alat za ušutkivanje političkih protivnika i učvršćivanje vlasti jedne partije.  Dokaz ovoj tvrdnji je Liu Hu. U nekim društvima ovom čovjeku bi se divili, jer u pitanju je istraživački novinar koji je pomogao riješiti slučaj serijskog ubojice, a razotkrivao je i korupciju unutar Partije. Liu Hu kaže da ga njegova Vlada smatra neprijateljem.
Veliki broj bodova “društvenog kredita” Hu je izgubio jer je osuđen zbog govora mržnje te je zbog malog broja bodova praktički isključen iz društva. Prije tri godine Liu Hu se našao na sudu; tužio ga je državni dužnosnik za kojeg je napisao da je korumpiran. Presudili su mu da mora napisati javnu ispriku i platiti kaznu, što je i učinio. Međutim, kad je sud tražio da plati još, odbio je to učiniti. Prošle godine Liu Hu se našao na crnoj listi, na “popisu nečasnih”, kako ga je kvalificirao sustav za ocjenjivanje.
Mnogi su se nezasluženo našli na toj listi, kaže Hu. Međutim, to je uništilo njegovu novinarsku karijeru i izoliralo ga od društva. Zbog malog “društvenog kredita” njemu je zabranjeno putovati i zapravo se nalazi u svojevrsnom kućnom pritvoru, u rodnom gradu Chongqing. (novosti.hr)
Tko će nadzirati 1,386 milijardi  građana kine??? Pa Umjetna inteligencija!!!
Ako Umjetna inteligencija upravlja vašim hladnjakom, zamrzivacem i ostalim kućanskim aparatima, vašim pametnim automobilom ili vašom pametnom kućom, ako vas nadzire, kontrolira i boduje, upravlja pametnim gradom u kojem živite, onda je jasno da Umjetna inteligencija u tom slučaju upravlja državom, odnosno VAMA!

Preporučujemo seriju “Black Mirror”, sezona 3 epizoda 1 koja se bavi bodovanjem iliti “Društvenim kreditom” pod nazivom “Nosedive”, a koja je snimljena  još 2016. godine. Dio iz epizode možete vidjeti u nastavku. (pametna tehnologija, pametni gradovi…)

.

Коментари