ŠOKANTNO: Otkriven cilj u Srbiji, koji je bio na listi za bombardovanje 1999.

U jutarnjim časovima 27. aprila 1999. godine inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju ponovo su posetili Institut za nuklearne nauke u „Vinči”.

Gotovo u isto vreme kada su se međunarodni nuklearni posmatrači pojavili na ulazu u Institut, na internetu se pojavila satelitska fotografija sa natpisom „Vinca Nuclear Reserach Installation, Serbia”.

Na slici su se jasno videli Reaktor RA, Reaktor RB, laboratorije za „vruću hemiju” i proizvodnju radioizotopa, kao i moćna Akceleratorska instalacija TESLA.
– Činilo nam se da smo već bili određeni kao meta za bombardovanje – kaže tadašnji v. d. direktora Instituta u Vinči dr Ilija Plećaš, prisećajući se da su međunarodni inspektori dolazili u Institut sa mandatom da kontrolišu nuklearni materijal koji je bio odlagan od početka 1999. godine.
Dva dana posle objavljivanja satelitskog snimka, 29. aprila, general Vojske Srbije Slobodan Petković, sa kojim je poslovodstvo Instituta bilo u stalnom kontaktu, javio je dr Plećašu da je moguće da će 30. aprila 1999. godine biti bombardovan Reaktor RA, u čijem je sastavu bio bazen sa istrošenim gorivom.
– U eksploziji koja bi bila izazvana oslobodila bi se velika količina radioaktivnog materijala, koji bi ubrzo izazvao radioaktivnu kontaminaciju šireg regiona Beograda, sa katastrofalnim posledicama po zdravlje stanovništva i životnu sredinu – kaže dr Plećaš.
(Politika)

Коментари