Ovaj čovek je mogao da spreči NAJVEĆI ZLOČIN i spasi MILIONE ljudi, ali je nešto pošlo po zlu!

Elser

Nemački stolar Georg Esler na današnji dan, pre 76 godina, pokušao je da izvede atentat na Hitlera. Mogao je da promeni istoriju, ali se desilo nešto neplanirano.
Pivnica "Bügerbräukeller", Minhen, 8. novembar 1939. godine. U 21.20 eksplodirala je bomba, koja je odnela 8 života, a ranila 63 ljudi u pivnici.

Ipak, onaj kom je bila namenjena izašao je - 13 minuta ranije. Hitler je tu držao govor svake godine, u isto vreme. No, te večeri izašao je ranije, neplanirano.
Eksplozivnu napravu, koju je sam i napravio, podmetnuo je nemački stolar Georg Elser. Iako nije imao preterani interes za politiku, od početka  je bio jako kritičan prema nacionalsocijalizmu i Adolfu Hitleru. Smatrao je da nešto mora da učini, jer mu je "nacistička vlast zatrovala selo". Neke prijatelje su mu uhapsili i ubili.
Hitler
Foto: Profimedia
Jednom posetom Minhenu, zaključio je da je ova pivnica idealna za ovaj poduhvat. Objašnjavao je da mu je namera bila da speči rat, iako je atentat izveo dva meseca nakon početka rata. 
Uhapšen je iste noći, na granici sa Švajcarskom. Sve je planirao i odradio sam, utvrđeno je kasnije, iako se prvo mislilo da su mu pomagale obaveštajne službe iz Velike Britanije. Sam Hitler nije mogao da prihvati da ga je jedan stolar umalo koštao života.


Elser je bez ikakvog prethodnog znanja o izradi eksplozivnih naprava, uspeo da za godinu dana kreira jednu od prvih tempiranih bombi na svetu.
Holokaust
Foto: Profimedia
Završio je u logoru, a ubijen je 1945. godine, mesec dana pred kraj rata. Hitler nije hteo da dozvoli da njegov atentator preživi rat.
Spalili su ga u krematorijumu - obučenog!
IZVOR www.srbijadanas.com

Коментари