ПЕТ ЗДРАВСТВЕНИХ МИТОВА које треба разбити

У јавности је толико много савета везаних за здравље људи да је понекад заиста тешко разлучути који од њих су тачни, а иза којих од њих не стоји никаква наука. Следећих пет здравствених савета, на пример, се већ годинама помињу у медијима иако не садрже ни зрнце истине.
5 здравствених митова
Сазнајте у нашем тексту од којих 5 здравствених митова се докторима диже коса на глави.

1. Што више пијемо воде, то боље

Вода је свакако најздравији напитак који можемо да унесемо у наш организам, али то не значи да ћемо испијањем литара воде сваког слободног тренутка напрасно постати здравији. Доктори препоручују да пијемо воду када смо жедни, и уздржавамо се од ње када нисмо. Ништа ни више ни мање од тога!


2. Кварцовање пре излагања јаком сунцу ће вас заштити од рака коже и опекотина од сунца




5 здравствених митоваЈаког сунца се увек треба чувати

За кварцовање такође кажу да подмлађује кожу и помаже у борби са акнама. Свака од ових тврдњи је погрешна. Изглагање јаком сунцу без заштитне креме је опасно без обзира да ли сте мало или много поцрнели.

3. Полне болести се само преносе сексуалним односом

Мада је то најчешћи начин њиховог преноса, коришћење презерватива неће увек бити довољна заштита. Упражњавање оралног секса је такође ризично, као и контакт са отвореним ранама заражених особа.

4. Глутен је лош за наш организам




5 здравствених митоваЖитарице делују благотворно на организам већине људи/Фото: Pinterest

Безглутенске дијете су хит последњих година јер многи људи верују да је глутен (протеин који се налази у пшеници и сродним житарицама) лош по наше здравље, али и да гоји. Будући да је мање од 1% људи алергично на глутен, ове тврдње немају упориште у науци. Доктори препоручују да не лишите себе намирница богатих глутеном с обзиром на чињеницу да су оне одличан извор влакана и витамина.

5. Снимање рендгеном изазива рак

Стајање на сунцу сат времена вас излаже већој радијацији него снимање зуба рендгеном. И поред тога, међутим, многи људи се и даље устручавају када им доктори предложе да иду на снимање, иако добијене информације са рендгенског снимка могу бити кључне за њихово излечење.
Сити Магазин

Коментари