Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом!

Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 1
У Научно-технолошком парку „Београд“ пуштена је у рад прва 5Г базна станица у Србији, захваљујући коме 5Г окружење од данас, 21. јуна могу да користе компаније, предузетници и студенти техничких факултета за развој различитих технолошких решења.

Реч је о 5Г тестном окружењу, захваљујући коме ће 5Г базна станица за сада бити доступна само у НТП-у, а како кажу представници Теленора, план је да за око годину дана услуга буде комерцијализована.
Пета генерација мобилног интернета практично доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и скоро потпуно одсуство кашњења у преносу података.
Брзине које нуди су до 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услуга, пољопоривредној и аутомобилској индустрији.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића рекао је да чињеница да Србија сада има 5Г тестно окружење представља још један корак напред који Србију позиционира на дигиталној мапи Европе и света.
Љајић је рекао да је сматрао да ће пуштање у рад 5Г базне станице бити најпозитивнији догађај ове недеље, али да је чуо да има и оних који увођење таквих нових технологија критикују, наводећи да су штетне за окружење.
Он је рекао да ће, без обзира на то, 5Г мрежа практично бити револуција када је у питању брзина сервиса и услуга и да ће бити од велике користи за привреду и економију.
Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 2
„Ниједна претходна генерација није могла да има толики утицај на привреду и економију као 5Г технологија“, рекао је Љајић и додао да увођење 5Г окружења није лак ни једноставан посао.
Он је рекао да Србија неће преспавати Четврту индустријску револуцију и да је сада шанса да ухватимо прикључак са најбољима.


Генерални директор Теленора у Србији Мајк Мишел рекао је да је та компанија практично закорачила у 5Г окружење и додао да је то технологија будућности.
„Желимо да будемо спремни за тренутак када она буде у комерцијалној употреби“, рекао је Мишел.
Он је рекао да Теленор има најбољу мрежу у Србији и позвао компаније да искористе то што имају 5Г окружење на располагању и већ данас почну да развијају пословна решења.
Почели су да нас прже 5Г микроталасном радијацијом! 3
Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михајло Јовановић рекао је да за разлику од свих претходних генерација мобилне технологије, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података.
„Све то ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и мање трошкове пословања, већ ће отворити велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, рекао је Јовановић.
На догађају у НТП-у своја решења представила су компанија које раде у том Парку – „Novelic“ и „DigitalWorks“, које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим прозиводима.
Танјуг

Коментари