Američka “DEA” odobrila sintetičku marihuanu koja pretvara ljude u zombije

urewzvowefm762ew

DEA je odobrila opasnu vrstu sintetičke marihuane koju proizvodi farmaceutska industrija za prodaju pripadnicima javnosti.

Uprava za suzbijanje droge (DEA) je novoj lažnoj marihuani “Syndros“ dala kategoriju II klasifikacije, što znači da farmaceutska kompanija “Insys Therapeutics” može početi da prodaje ovaj lek javnosti, uprkos činjenici da su studije pokazale da je prava marihuana bezbednija i efikasnija u lečenju raznih bolesti.


Kako se navodi u izveštajima od prošle godine, sintetička marihuana je postala veliki problem u Njujorku, nakon što su korisnici prijavili da upadaju stanje nalik zombijima nakon što je konzumiraju.
“Insys” se raduje uvođenju ovog novog leka u hemoterapiju pacijenata kako bi im pomogao u ublažavanju mučnine i povraćanja, i AIDS pacijentima sa anoreksijom koja je povezana sa mršavljenjem“, rekao u saopštenju dr Santos Vetikaden, privremeni direktor.

“Radujemo se saradnji sa FDA da završimo obeležavanje, a kasnije i pokretanju Syndros-a u drugoj polovini 2017. godine“, rekao je Vetikaden.
“Syndros” je sintetička verzija tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente u biljci. U julu 2016. godine, kompanija je objavila da je FDA odobrila njihov tečni oblik sintetičkog THC-a za lečenje anoreksije povezane sa AIDS pacijentima, i mučnine i povraćanja izazvanih kod pacijenata obolelih od raka koji prolaze kroz hemoterapiju.
Odobrenje DEA-e je postavilo “Syndros” i njegove generične formulacije u kategoriju II CSA, koji je rezervisan za lekove koji imaju “veliki potencijal za zloupotrebu, čija upotreba potencijalno dovodi do ozbiljne psihološke ili fizičke zavisnosti“.
Iako neki lekovi kategorije II mogu da se koriste u medicinske svrhe, kao što su Vikodin, oksikodon, Aderal, i mnogi drugi lekovi protiv bolova, lekovi iz kategorije I su svi zakonom zabranjeni. Ne sintetička marihuana je lek iz kategorije I, koja je rezervisana za lekove koji “trenutno nisu prihvaćeni za medicinsku upotrebu i imaju veliki potencijal za zloupotrebu.
2011-te godine je Insys napisao pismo DEA-i, pozivajući ih da zadrži kategoriju I za ne sintetičku marihuanu, navodeći “dugogodišnju politiku SAD-a nemilosrdnog domaćeg uzgajanja opojnih sirovina zbog zabrinutosti oko potencijala za zloupotrebu uzgoja ovog materijala.“
“Insys” se takođe protivio legalizaciji u Arizoni, donirajući im 500.000 dolara za Odgovornu politiku lekova, grupi protivnika “Predloga 205”, inicijativi da se marihuana u Arizoni legalizuje i reguliše kao alkohol.
U saopštenju je “Insys” rekao da se protivi Predlogu 205 “jer ne uspeva da zaštiti bezbednost građana Arizone, a posebno njene dece“.


Predlog je poražen u državi, što znači da bi se korisnici u Arizoni mogli suočiti sa krivičnim optužbama za posedovanje čak i male količine ove biljke.
JP Holjak, predsednik Kampanje za regulisanje marihuane kao alkohola u Arizoni, kaže da je “Insys” finansirao protivljenje “da bi ubio ne farmaceutsko tržiše marihuane kako bi napunio svoje džepove“, navodi Washington Post.
207-me godine, Insys je podneo izjavu Komisiji za hartije od vrednosti, direktno navodeći da bi legalizacija marihuane ugrozila njihove proizvode.
“Ako bi se marihuana ili ne sintetički kanabinoidi legalizovali u SAD, tržište za prodaju “dronabinol” proizvoda bi verovano bilo znatno smanjeno i naša sposobnost da geerišemo prihode i naši poslovni izgledi bi bili materijalno ugroženi“, izjavila je kompanija.
Kompanija je trenutno pod istragom zbog ilegalnog reklamiranja “Fentaila”, opijuma koji je 50 puta jači od heroina, koji je povezan sa smrću pevača Princa prošle godine.
U decembru je nekoliko rukovodilaca kompanije uhapšeno a izvršni direktor je bio primoran da podnese ostavku nakon što su optuženi da su koristili naknade govornicima kako bi privukli lekare da prepisuju “Subsys”, lek za pacijente obolele od raka koji sadrži “Fentanil”.
“Imate kompaniju koja koristi profit od prodaje onoga što se smatra “najmoćnijim i opasnim opijatom na tržištu“ kako bi sprečila odrasle da koriste daleko manje štetnu supstancu“, rekao je Holjak.
Webtribune.rs

Коментари