Stravični podaci: U ovom kraju Srbije svaki deseti stanovnik ima kancer


Otkriće

U Topličkom okrugu blizu 11.000 odraslih osoba, ili svaki deseti stanovnik, boluje od neke vrste karcinoma, dok mesečno hemioterapiju u prokupačkom Dispanzeru za onkologiju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ dobija 200 njih.

– Prošle godine je na našem odeljenju terapiju primalo 90 pacijenata, a ove godine ih je 200, što najbolje govori koliko je ova bolest uzela maha među stanovnicima Topličkog okruga – izjavila je odgovorna sestra te službe Marina Stamenković.


Ona je rekla da samo zahvaljujući zalaganju direktorke prokupačke bolnice Snježane Arsić, koja je insistirala da Konzilijum za onkologiju iz Niša pređe u Prokuplje, od 2016. godine pacijenti iz Prokuplja, Kuršumlije, Žitorađe i Blaca više na hemioterapiju ne putuju u Niš, već je dobijaju u prokupačkom dispanzeru.
– U našem dispanzeru hemioterapiju dobijaju pacijenti oboleli od kancera dojke, ginekoloških organa, debelog creva i digestivnog trakta, a u poslednje vreme određenu terapiju dajemo i pacijentima koji se leče od kancera prostate i nekih vrsta melanoma kože – istakla je Stamenković.
Prema njenim rečima, najmlađi oboleli stanovnik Topličkog okruga ima 22 godine, dok je u poslednjih nekoliko godina zabeleženo i osam slučajeva obolevanja od kancera dojke kod muškaraca.
Kako je istakla odgovorna sestra te službe Marina Stamenković, obolelima od malignih bolesti iz celog Topličkog okruga sa 100.000 stanovnika, u Dispanzeru za onkologiju pored lekarske pružaju i svaku drugu vrstu pomoći, zahvaljujući nesebičnom zalaganju zdravstvenih radnika te službe kojom rukovodi načelnica Danijela Ristić.
(Srbijadanas.com/Agencije)

Коментари