GLIFOSAT: Noćna mora svih noćnih mora



glifosat
.
Još 2015. g. Dr.sc. Stephanie Seneff održala je besplatno predavanje u Honolulu o zdravstvenim posljedicama konzumiranja glifosata.
Za Transformaciju S. prevela: Ivana B.


No, prije nego počnemo o toj temi, prvo ćemo reći nešto više o Stephanie Seneff.
Dr. sc. Seneff je magistar biologije i trenutno je viša znanstvena suradnica u “MIT Science and Computer Laboratory“ u Cambridge, Massachusetts.
Zajedno sa Anthony Semsel je su-autor izvješća koje dokazuje kako glifosat, aktivni sastojak u Monsantovim „Roundup Ready“ herbicidima, koji se naveliko sprejaju po svim GMO proizvodima (soji, kukuruzu, pamuku, uljanoj repici, šećernoj repi) je povezan sa autizmom, rakom, astmom, upalnim crijevnim sindromom, gojaznosti, depresijom, ADHD poremećajem, Alzheimerovom bolešću, Parkisonovom bolešću, ALS, Multiplom Skerozom, neplodnošću i razvojnim deformacijama. A ovo je tek vrh sante leda.
Izvještaj pod naslovom „ Glifosatovo suzbijanje Citohrom P450 enzima i biosinteze aminokiselina od strane crijevnih mikrobioma: Putevi suvremenih bolesti“, se pojavio u Entropiji 18. Travnja 2013.
Pored zdravstvenih posljedica, glifosat pridonosi i nestanku esencijalnog minerala u tlu, sumpora, što ima katalitički učinak na ubrzavanje nastanka bolesti i oboljenja.
U svome članku, dr.sc. Seneff razlaže kako je glifosat , aktivni sastojak u “ Roundup Ready“ ujedno i najpopularniji herbicid korišten u svijetu.
Dok biotehnološke industrije tvrde da je minimalno štetan za ljude, Dr. Seneff i Samsel tvrde obratno.
Pronašli su ostatke u glavnoj hrani SAD-a ( Standardna američka dijeta) , koja se sastoji prvenstveno od šećera,kukuruza, soje i pšenice. Također, glifosatovo spriječavanje citohromovih P450(CYP) enzima je zanemareni dio njegove toksičnosti/štetnosti kod sisavaca.
Dalje navode da CYP enzimi imaju ključnu ulogu u biologiji, od kojih je jedna detoksikacija ksenobiotika, što podrazumijeva bilo koje kemijske spojeve pronađene u živome organizmu, ali koji su ujedno i strani tom organizmu. Drugim riječima, bilo koja tvar koja je u potpunosti umjetna i nije postojala prije nego što je sintetički poizvedena od strane ljudi, poput glifosata i lijekova na recept.
Stoga, glifosat pojačava štetne učinke drugih kemijskih ostataka koji se prenose hranom i toksina u okolišu, stvarajući negativan utjecaj na tijelo koji je varljiv/zlokoban i postepeno se manifestira kroz vrijeme kao upala i oštećuje stanične sustave cijeloga tijela.
Također u izvješću ukazuju kako interferencija sa CYP enzimima djeluje sinergistički/kooperativno s remećenjem biosinteze povezane s aminokiselinama od strane crijevnih bakterija i katastrofalnim oštećenjem transporta sumpora, što je neophodno za dobro zdravlje.


Posljedice su većina bolesti i stanja povezanih sa SAD-om i oni evidentiraju učinke glifosata i njegovu sposobnost da izaziva bolesti kao savršen primjer remećenja homeostaze od strane okolišnih toksina.
U svom predavanju, dr. Seneff je istaknula i dokumentirala da, kako se korištenje glifosata količinski povećalo tijekom proteklih 20 godina, tako su i stope autizma, raka itd… proporcionalno povećale.
Ono što je još zanimljivo, je to da nijedan član medija nije bio nazočan iako su glavni televizijski odjeli za vijesti i novine unaprijed bili obaviješteni o prezentacijama dr. Seneff prije njenog govora.
Većina nas zna što treba tražiti na naljepnicama od hrane koju kupujemo kako bismo utvrdili njihovu zdravstvenu vjerodostojnost ali što s poljoprivrednim proizvodima?
Kada kupujemo voće ili povrće, obično imamo malu naljepnicu s hrpom brojeva. Prva znamenka broja je ona na koju treba obratiti pozornost.


Ako počinje sa brojem 8, znači da je definitivno genetički modificirano. To je otrovno, to je ”frankenštejn hrana” i sprejana je svakom mogućom kemikalijom. Ovo morate izbjegavati. Vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit ovise o tome.
Ako počinje sa 3, vjerojatno je genetički modificirano i mogla je biti korištena gotovo svaka kemikalija na njemu bilo kad.
Ako počinje sa 4,bilo je uobičajeno uzgajano sa sintetičkim gnojivima i kemijskim pesticidima. Trebali biste biti svjesni činjenice da su novi pesticidi napravljeni da se ne mogu isprati. Ne mogu se isprati jer je pesticidima hranjeno korijenje a ne površina biljke. Druga riječ za opis #4 je ”smeće”.
Ako počinje sa brojem 9, to je organsko, visoke kakvoće, najhranjivije, i prije svega, najsigurnije. Uzgojeno je bez štetnih pesticida, herbicida, gnojiva i / ili kemikalija bilo koje vrste.Trebali biste kupovati to kao da vam život ovisi o tome, jer vam i ovisi.
Biotehnološka industrija (posrednici),a osobito mediji (njihove sluge)nikad vas neće savjetovati o navedenome, jer nitko ne želi ugristi ruku koja ih hrani niti ugroziti neprekidan dotok dolara koji pristižu.


Jedina osoba koja ti može pomoći si sam ti. Ako ti nećeš preuzeti odgovornost za svoje zdravlje, tko će drugi?
Moja najdublja zahvalnost dr. Stephanie Seneffu zbog njezine posvećenosti zdravlju i dobrobiti čovječanstva i na njenome prijateljstvu.
Hesh Goldstein
Dok sam bio dijete, da mi je bilo rečeno da ću pisati knjigu o dijeti i prehrani kada budem stariji, a kamoli snimati radio emisiju vezanu uz zdravljem više od 36 godina, pomislio bi da tko god mi je to rekao da nije normalan. Živeći u Newarku, u New Jerseyu, moji roditelji i ja konzumirali smo sve što je imalo lice ili majku osim mrtvih, trulih, svinja, iako smo jeli slaninu (kao da su sva druga raspadajuća tijela bila nekim čudom čista). U srednjoj školi i na fakultetu nije bilo ništa drugačije. Zapravo moje promijene u prehrani nije bilo sve dok nisam došao u 30-te.
Da bih stavio stvari u perspektivu, nakon što sam diplomirao Weequahic High School i prije odlaska na Sveučilište Seton Hall, radio sam privremeni posao za mesara. Radio sam kao dostavljač i povremeno bi morao otići u klaonicu kako bi pokupio proizvode za trgovinu.Ne moram ni reći, da nisam imao ni svijesti ni osvještenosti, jer promijene nikad nije bilo kroz to vrijeme unatoč strahotama kojima sam svijedočio skoro svakodnevno.
Nakon što sam završio i stekao diplomu iz računovodstva od Seton Hall-a,konačno sam se oženio i preselio u grad zvani Livingston. Livingston je zapravo bio „yuppi“ zajednica gdje je svatko bio suđen po susjedstvu u kojem živi i prihodima. Nazvati je „umjetnome“ zajednicom bio bi eufemizam.
Livingstone i njegova površnost konačno su me dokrajčili. Rekao sam ženi da mi je dosta i da se želim preseliti. Ona je jasno dala do znanja da mora biti blizu svojih prijatelja i New Yorka. Napokon sam se odlučio i opredjelio za Colorado.
Živio sam s jednom ženom u Aspenu pred kraj 1974, kada je jednog dana rekla „ postanimo vegeterijanci“. Nemam pojma što me je obuzelo da kažem to, ali rekao sam „okej“. Tad sam otišao do friždera i izvadio smrznutih mrtvih dijelova tjela životinja u vrijednosti od 100 dolara i dao ih kao socijalnu pomoć majci koja živi iza nas. Sve je bilo super oko tjedan dana, a onda je ženska otišla s drugim tipom.
I eto me, vegeterijanac već nekoliko tjedana, neznajući što da radim ,kako kuhati, ili u osnovi kako pripremiti bilo što. Otprilike mjesec dana preživljavao sam s štapićima od mrkve,celera i s jogurtom.Srećom kad sam 1990 godine postao vegan to je bio jednostavan i prirodan prijelaz.Kako god, dok sam hodao po okolici grada Aspena, primjetio sam mali vegeterijanski restoran zvani „Little Kitchen“.
Dopustite mi da se vratim malo u nazad.Bio je Travanj 1975 godine, snijeg se topio i preljev s planine Ajax popunio je ulice s blatom/bljuzgom do koljena.Aspen je bio odličan za skijanje ali je bila prava muka hodati kada bi se snijeg topio.
Bio sam spreman preseliti se i trebalo mi je toplije mjesto.Detaljnije ću to obrazložiti za minutu.
Ali sada, vraćam se na „Little Kitchen“.Znajući da ću napustiti Aspen, i kao novome vegeterijancu trebala mi je pomoć. Ušao sam u restoran, ispričao im svoju nezgodnu situaciju i pitao ih bili me htjeli naučiti kuhati. Rekao sam da ću im zauzvrat prati suđe i bacati smeće. Zatim su me pitali čim se bavim u životu i rekao sam da sam računovođa.
Na što mi je vlasnik rekao „Ajmo napraviti dogovor. Ti ćeš nama praviti povrat poreza a mi ćemo te također i hraniti. Tako da sam sljedećih nekoliko tjedana pravio njihov povrat poreza, prao suđe, bacao smeće i učio koliko god sam mogao.
Ali kao što sam rekao, blato mi je išlo na živce. Pa sam pokupio putnu knjigu koju je napisao tip zvani Foder. Naziv knjige bio je „Hawaii“. Listajući kroz knjigu primjetio sam da se na Lahainama u Mauiju, nalazi mali vegeterijanski restoran zvani „Mr. Natural’s “. Odmah sam odlučio da idem u Lahainu i radim u „Mr. Natural’s“. Da skratim priču, upravo je se to i dogodilo.
I tako radeći u „Mr. Naturals“ učim sve što stignem o svome novom načinu prehrane- bilo je sjajno.Svakog poslijepodneva zatvorili bi se zbog ručka oko 1 sat i otišli bi u hotel Sheraton u Ka’anapali i igrali bi odbojku, dok bi netko ostao pripremiti večeru.
Budući da sam bio početnik i nisam zapravo znao kuhati, nikad nisam ni pomislio da će me zamoliti da ostanem kuhati večeru.Pa, jednoga poslijepodneva upravo se to i dogodilo; došao je moj red. To mi je bio problem jer sam došao do točke kada sam jedva znao kako prokuhati vodu.
Bio sam očajan, neznan, drugim riječima bio sam kao u potoku bez vesla.Na svu sreću, bio je tu moj prijatelj koji je sjedio u sjenici u restoranu i pitao sam ga zna li kuhati. Rekao je da jedino što zna napraviti su enchilade.Rekao je da su njegove enchilade bile bez graha i bez mliječnih proizvoda.Rekao sam mu da nemam pojma što je enchlada ili o čemu on već govori ali sam ga trebao da mi pokaže jer je bio moj red da pripremim večeru.
Kad su se dečki vratili sa odbojke pitali me što je za večeru.Rekao sam da su enchilade; vlasnik nije bio oduševljen. Rekao sam da su moje bez graha i mliječnih proizvoda.Kada je probao enchilade izjavio je da su nevjerojatne.Kao skroman momak kakav sam bio, nasmiješio sam se i rekao: „zar si očekivao nešto lošije“? Izgleda da je bilo toliko dobro da je bila jedina stvar na meniju koju smo posluživali dvaput tjedno.U stvari, nakon otprilike tjedan dana, prodavali smo njih 50-tak svake večeri kad bi bilo na meniu i ljudi bi hodali oko reklame ‘Enchilade u „Mr. Natural“ večeras“. Nikad nisam morao kuhati ništa drugo.
Godinu dana kasnije restoran se zatvorio i nekako sam završio u maloj trgovini zdrave hrane u Wailukiju.Nikad nisam nikome rekao da sam računovođa i degradirao sam sebe da bi bio vozač kamiona.Ljudi koju su vodili trgovinu zdrave hrane imali su prijatelje u sličnim tvrtkama i farmama na mnogim otocima. Rekao sam im da ako bi mogli organizirati i formirati jednu tvrtku mogli bi se smjestiti/osigurati u državi. To je bilo kada su otkrili da sam računovođa i tako je „Down to Earth“ nastao. „Down to Earth“ postao je najveći lanac prirodnih prehrambenih zaliha na otocima,a ja sam bio njihov glavni financijski direktor i suvoditelj njihove najveće trgovine već 13 godina.
Godine 1981., počeo sam snimati tjednu radio emisiju kako bih pokušao i usmjerio ljude na vegeterijansku prehranu i odvario ih od ubijanja nedužnih stvorenja. Još uvijek snimam tu emisiju. Plaćam za svoje vrijeme i nemam sponzora da ne bih morao suzdržavati/ugrožavati svoju iskrenost.Jedna poteškoća je bila činjenica da sam bio prisiljen završiti magisterij iz prehrane kako bih mogao ušutkati sve MD-e koji bi mogli zvati i pitati za moje vjerodajnice.
Moja radio emisija omogućila mi je, kroz beskonačna istraživanja, da vidim korupciju koja je postojala u velikoj prehrambenoj industriji, velikim farmaceutskim tvrtkama, biotehnološkim industrijama i vladinim agencijama. Ove informacije,moralno pogrešne kakve jesu, omogućile su mi da shvatim kako je slomljen naš zdravstveni sustav. To će biti detaljnije obrazloženo u uvodu i kroz cijelu knjigu, a kada završite s knjigom, vidjet ćete to jasnije i nadam se da će vas potaknuti na promijene.
Ostavio sam „Down to Earth“ 1989 godine, dobio nacionalni certifikat kao terapeut za sportske ozljede i počeo putovati svijetom s hrpom ljudi koju su snimali film o borilačkim vještinama. Nakon što sam to radio oko četiri godine, napokon sam se vratio u Honolulu i dobio posao kao masažer u Honolulu Club, jedan od vodećih fitness klubova na Hawaima. Tamo sam upoznao ljubav svog života s kojom sam još zajedno od 1998. Ona mi je dala ponudu koju nisam mogao odbiti. Rekla je: „ Ako želiš biti samnom moraš prestati raditi s golim ženama. Tako da sam se vratio u računovodstvo i bio glavni financijski direktor velike građevinske tvrtke dugi niz godina.
Vrativši se na moje dane u Newarku,kada sam još bio dijete, nisam imao pojma što je bilo “pile” ili “jaje” ili “riba” ili “svinja” ili “krava” . Moj prehrambeni stil bio mi je nametnut od strane mojih roditelja kao što je i njima bio od njihovih roditelja. To je bilo uz Božju milost da sam uspio vidjeti stvari iz prave perspektive i poboljšati svoje zdravlje i podići svoju svijest.
Put koji sam počeo hodati 1975. u konačnici me je doveo do pisanja svoje knjige, “A Sane Diet For An Insane World”. Nadam se da će informacije sadržane ovdje biti prosvjetljujuće, motivirajuće i nadahnjujuće kako bi vas potaknule na donošenje drugačijih odluka. Raditi ono što radimo iz navike nije uvijek najbolji put za slijediti. Nadam se da ću uz milost mogih prijatelja i osobnosti koje sam susreo na svome životnom putu, dati vam bolju perspektivu o tome koji put je najbolji put za slijediti, ne samo za vaše zdravlje već i za vašu svijest.
I zadnje, ali ne i manje važno: kao dijete razvio sam astmu koja me je mučila cjeli moj život. Godine 2007. bio sam izložen organskim sumpornim kristalima, koji su mi se oslobodili astme u 3 dana i nije se vratila skoro 10 godina. To je, kao vrh sante leda, pomoglo ljudima preokrenuti karcinom 4.stupnja ,autizam, bolove u zglobovima, probleme s krvnim tlakom, migrenu, glavobolje, erektilnu disfunkciju, gingivitis, i još mnogo toga. Također zbog detoksikacijskog efekta otpuštanja kisika koji prožima i liječi sve stanice u tijelu, uklanja parazite,zračenja, fluoride, slobodne radikale i sve drugo smeće koje nam je nametnuto u okoliš od strane velikih korporacija.
Za više, molim pogledajte www.healthtalkhawaii.com and www.asanediet.com.
Prevela: Ivana B.

Коментари