Dokumenti detaljno pokazali da se Monsanto borio protiv istraživača raka koji su htjeli označiti njihove proizvode opasnim i kancerogenim

roundup-monsanto

Agrokemijski div Monsanto je vodio potpuni lobistički rat u borbi protiv istraživača raka koji su njihove proizvode smatrali nesigurnima

Novi dokumenti pokazuju kako je tvrtka iskoristila veze s vladom i medijima kako bi svoje kemikalije zadržala na policama.
Kada je Monsantova krilatica Roundup proglašena 2015. godine kancerogenom od strane Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) i Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), kompanija je poticala svoje lobističke napore da spriječi označavanje svojih proizvoda kao opasni, prema novim dokumentima objavljenim u jednom od tisuće tužbi protiv tvrtke u vezi s kontroverznim sastojkom, glifosatom.
U godinama nakon proglašenja glifosata kancerogenim od strane IARC-a, Monsanto je koristio neizmjerne resurse za pritisak na američku vladu da prihvati prijateljski pristup njihovoj kemikaliji i zanemario je IARC-ove alarmantnije zaključke o njegovoj sigurnosti.
Novootkriveni dokumenti, koje je prvi put objavio portal The Intercept, obuhvaćaju internu Monsantovu razmjenu e-pošte i druge dosjee ove kompanije, kao i transkripte sudskog izlaganja.
Jedan dokument, datiran u lipnju 2015., sadrži neke od strategija lobiranja Monsanta nakon IARC-ove klasifikacije glifosata kao karcinogene kemikalije.
Tvrtka je trebala upotrijebiti “značajne veze unutar vlade SAD-a” kako bi promijenila mišljenje javnosti u korist tvrtke.
Prije svega, firma je postavila svoj plan da nagovori Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da “pojasni” odluku, učinkovito vršeći pritisk na organizaciju da povuče vlastiti nalaz.
Pri tome je tvrtka utjecala na dalekosežne veze s Agencijom za zaštitu okoliša, Ministarstvom poljoprivrede, Uredom američkog trgovinskog predstavnika, State Departmentom, Ministarstvom zdravstva i ljudskih usluga, kao i sa vezama unutar Kongresa.
Druga razmjena e-pošte, kasnije od 2015. godine detaljnije opisuje Monsantove napore u borbi protiv IARC-ove objave o kancerogenosti Rounupa, uključujući stavljanje oglasa za kpovinu glifosata kao sigurne kemikalije u američke medije.


Ipak, još jedan izvor dokumenata koje je The Guardian nabavio ranije ovog mjeseca, pokazuje da je Monsanto mnogo više napravio od loboranja u Kongresu i drugim vladinim agencijama.
U svojim naporima u borbi protiv izvještavanja o opasnostima od glifosata, tvrtka je stvorila „fuzijski centar“ za praćenje novinara i aktivista, te je razvila „višestruku“ strategiju za uklanjanje nezgodnih kritičara.
Monsanto je također platio Googleu da filtrira rezultate pretraživanja koji su kritični prema njima, dok je osoblje u kompaniji raspravljalo o pritisku na urednike novina i portala, nadajući se da će se „preusmjeriti“.
Takozvani fuzijski centar pomno je pratio i ostale aktiviste, uključujući Twitter aktivnost glazbenika Neila Younga, dugogodišnjeg kritičara agro-diva.
Unatoč sve većem broju istraživanja koja upućuju na to da glifosat predstavlja rizik za zdravlje, te je niz sudskih tužbi koji tvrde isto, Roundup u svom sadašnjem obliku ostaje zakonit u Sjedinjenim Državama.
Sve dok Monsanto vodi znanstvena istraživanja s vlastitim zaključcima i drži bivše zakonske zastupnike – poput Lamar Smitha – kao lobistu, to bi moglo ostati tako i dalje.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Коментари