Mračni internet – Dark web


Dark veb je postao opsesija tabloida, koji često ne razlikuju duboku mrežu (deep web) od dark neta. Mračni internet i duboka mreža nisu sinonimi. Deep Web je deo interneta koji pretraživači ne mogu da pronađu, a Dark net je samo deo te duboke mreže. Da bi to plastično prikazali, možemo reći da je Dark veb samo predgrađe ili bolje reći jedan njegov kvart, grada koji se zove Deep Web.
Deep Web čine vebmejl stranice, korisničke baze podataka, forumi koji zahtevaju registraciju, sajtovi čije se korišćenje naplaćuje, bankarski sistemi, itd. Svaka internet stranica sem vidljivog dela, dostupnog javnosti, ima i deo koji je skriven od javnosti. Svi admin paneli, koji služe za upravljanje određenom internet stranicom i unosom sadržaja u istu, se nalaze u Deep Web-u. Dakle, ono što se nalazi na internetu ali je sakriveno od javnosti i pretraživača, nalazi se u dubokoj mreži, tj. Deep Web-u.
haker, internet, kompjuter, racunar wide jpg
Ilustracija:freeimages.com

Vidljivi ili površinski deo interneta je tek manji deo internet mreže. Pretraživači indeksiraju tek oko 1 procenat sadržaja koji postoji na internetu.
Pristup
Dark vebu se najjednostavnije pristupa preko TOR (The Onion Router) brauzera, mada postoje i drugi načini, ali je Tor najčešće korišćen. Tor brauzer omogućava anonimnu komunikaciju, krije vašu pravu IP adresu, te posećeni sajtovi nemaju ispravnu informaciju o vašoj fizičkoj lokaciji. Onion rutiranje koje koristi Tor je razvijeno od strane agencije Ministarstva odbrane SAD, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency ). Američka vlada je finansirala i osmislila TOR radi zaštite komunikacije svojih obaveštajaca. NSA je Tor brauzer ocenila kao "Kralja visoke sigurnosti kojemu nema premca".


Šta se sve može naći na Dark vebu?
Ono što se nalazi na Dark vebu ili je u zoni kriminala ili se graniči sa njom. Za trgovinu na Dark vebu se obično koriste kriptovalute. Sada već čuveni i svuda poznati Bitkoin, godinama unazad je bio platežno sredstvo na Dark vebu. Njime su se kupovali i kupuju i dalje falsifikovani dokumenti, droga, hakerske usluge, ljudski organi, seksualne usluge, falsifikovani novac, oružje, municija, eksploziv, pedofilski video sadržaji, ljudi, pa i poručivali atentati. Razlog zašto se koriste kriptovalute u trgovini na Dark vebu je što takvo platežno sredstvo omogućava internet trgovinu uz prikrivanje identiteta, no ipak mu se može ući u trag. Vlasnik sajta Silk Road (Put svile), po kome je Dark veb postao poznat, a koji je koristio Bitkoin, je na kraju uhvaćen i procesuiran.


Korist od Dark veba
No pored ove kriminalne strane Dark veb poseduje i jednu, može se reći, pozitivnu stranu. Naime, anonimnost koju pruža Dark veb, daje mogućnost zaštite od praćenja i nadzora, te je ovaj mračni internet prostor pogodan za aktivnosti mnogih udruženja koja se bore za ljudska prava u onim državama u kojima su ista ugrožena. Takođe u vremenu kada velike korporacije pribavljaju lične podatke miliona korisnika interneta, Dark veb je postao "sklonište" za sve one koji ne žele da se njihovim ličnim podacima raspolaže. Sem toga Dark veb je omiljen i u istraživačkom novinarstvu. Javna je tajna da većina svetskih novinskih agencija ima skriveni mejlboks za svoje dopisnike upravo na Dark vebu. U državama koje cenzurišu internet pristup pojedinim sajtovima i sadržajima, Dark veb omogućava internet korisnicima da dođu do njega. Tako recimo na Dark vebu postoji Fejsbuk za korisnike iz Kine gde je ova društvena mreža zabranjena.
Dark veb nije dakle samo skup internet stranica koje se bave kriminalom. Na kraju i sajt Vikiliks, čiji je značaj neupitan u otkrivanju mnogih afera i zakulisnih radnji svetskih moćnika, počeo je svoj rad upravo na Dark vebu.

izvor : www.rtv.rs

Коментари