Vakcinacija: hipoteze nasuprot činjenicama



Margit Slimáková (* 1969) je stručnjak za zdravstvenu prevenciju i ishranu. Diplomirala je u apotekama i dijetetici i koristila je dokazana znanja iz svih oblasti medicine. Žive i radila u Nemačkoj, Kini, Francuskoj i SAD. Objavljuje knjige i članke, predavanja, organizuje seminare i promoviše zdravo ishranu u školama.
Ovde je lista najvažnijih pitanja za lekara pre vakcinacije:
  1. Da li biste mogli glasno pročitati listu sastojaka vakcine koju želite da zakrpite kod moje bebe?
  2. Kako kombinacija ovih supstanci čini moje bebe zdravije?
  3. Ako vakcine rade, kako će moja nevakcinirana beba pretnja vakcinisani djeci?
  4. Ako rade vakcine, zašto je potrebno da se vakcinišete?
  5. Budući da je biologija svakog djeteta razlikuje, kako znaš koje vakcine rad i kada se ne? Kako se testirati?
  6. Šta naučnih testova prije i nakon vakcinacije da se isključi (a) da moje dijete ima neželjena reakcija na vakcinu?
  7. Kada vam dati moje dijete više vakcina odjednom a tu je i neželjena reakcija, kako znaš što vakcina je uzrok?
  8. Možete li mi pokazati studije o sigurnosti trenutne primjene višestrukih vakcina?
  9. Da li preuzimate odgovornost za neželjene efekte? Hoćete li mi to dati u pisanoj formi?


Vakcinacija: hipoteze nasuprot činjenicama
Prema medicinskim i farmaceutskim organizacijama, smanjenje zaraznih bolesti jasno je izazvano vakcinacijom, dok smo uvereni u njegovu sigurnost i efikasnost. Uprkos činjenici da, da su ove izjave u jasnoj kontradikciji sa vladinim statistikama koje su objavile medicinske studije i izvještaji FDA (Food and Drug Administration) i CDC (Centri za kontrolu bolesti).
U stvari:
  • Broj infektivnih bolesti je opao decenijama, čak i prije uvođenja programa pune brzine vakcinacije.
  • Američki lekari godišnje izvještavaju o hiljadama nepoželjnih reakcija nakon vakcinacije, uključujući nekoliko stotina smrtnih slučajeva i trajnih šteta.
  • Čak iu potpuno vakcinisanim populacijama postoje epidemije zaraznih bolesti.
  • Mnogi naučnici smatraju da je vakcinacija posledica dramatičnog povećanja broja hroničnih imunoloških i neuroloških poremećaja poslednjih decenija.
Prirodan pad zaraznih bolestiPrema zagovornici duguju cjepiva vakcinacija vakcinacija za uništenje ili barem drastično smanjenje broja zaraznih bolesti. U više navrata smo sugerováno da su naši preci umirali masovno na zastrašujući zarazne bolesti da budemo zahvalni za vakcinaciju i one su sitne potencijalni zdravstveni problemi povezani s vakcinacijom uvelike nadmašuje ogromne koristi. U stvari, zvanični statistički podaci iz različitih zemalja jasno pokazuju da je ovaj najznačajniji pad broja zaraznih bolesti dogodio u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, pa čak i prije uvođenja programa zemlje vakcinacije.
U nastavku su prikazani grafovi iz različitih zemalja koji potvrđuju moj položaj. Moguće kontraargument da su namjerno manipuliše, a direktan odgovor citira studije iz prestižnog medicinskog časopisa JAMA (Journal of American Medical Association), u kojoj se vrlo prikladno formulirana stvarnost.
Studija "Trendovi mortaliteta zaraznih bolesti tokom 20-a. vek u SAD "navodi:
  • U prvoj polovini dvadesetog veka (do 1950-a) došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti kod tifusa i dispneja.
  • Sličan trend pokazuju i difterija, crni kašalj i smrtnost boginje, a vidimo velike padove u prvoj polovini dvadesetog veka na nizak nivo do 1950-a.
  • Prijavljeni mortalitet smanjuje se za ove zarazne bolesti vjerovatno zbog boljih uslova života, higijene i zdravstvene zaštite.


Za one koji su iznenađeni da vakcinacija ovde nije pomenuta, objašnjavam da je u potpunosti zanemarena jer je uvedena tek u drugoj polovini dvadesetog veka. Lično uživam iu upotrebi reči, verovatno zato što niko zapravo ne zna koji su faktori doveli do tih kapi. Uprkos tvrdnjama farmaceutskih i medicinskih navijača, pozitivan efekat vakcinacije je sasvim siguran i nesporan. Pored toga, predstavljam kopije nekoliko grafova sastavljenih na osnovu statistike zemlje. Ove i slične karte su često dostupne na Internetu, često se referišu na web stranicama organizacija koje promovišu slobodan izbor za vakcinaciju i knjige s sličnim temama. Apsolutno je bitno da grafičke informacije podržava tekst gore pomenute medicinske studije.
ockovani_graf_001.jpgGraf gledanje smrtnosti od ospica, šarlaha, tifusa, velikog kašlja i difterije u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovom slučaju, pad morbiditeta koji se odnosi na vakcinaciju treba pratiti kašalj sa široko rasprostranjenom upotrebom. Pojmovi su počeli da se koriste i uvedu znači samo ograničenu vakcinaciju, čiji je efekat praktično nemoguće procijeniti. Mislim da je najzanimljiviji za gledanje smanjuje smrtnost u tifus i šarlah (Tifusarka i Scarlet manje), koji nikad nisu ravne vakcinacije.
ockovani_graf_002.jpgDetaljnije podneska je smanjenje smrtnosti boginja u Sjedinjenim Državama.

ockovani_graf_003.jpg
Smanjuje se boginje, slezina, crni kašalj i difterija u Engleskoj i Velsu. Opet nema vakcine protiv šarlaha i vakcinacije protiv malih boginja, velikog kašlja i difterije dolazi u vrijeme kada je to bilo gotovo nemoguće problem.
ockovani_graf_004.jpg
a) Detaljniji grafikoni koji pokazuju vezu između pada mortaliteta i vakcinacije protiv malih boginja i crnog kašlja u Engleskoj i Velsu. Jastuk podataka znači odsustvo informacija iz određenog perioda, pa samim tim i prekid krivine.
ockovani_graf_005.jpg
b) Detaljniji grafikoni koji pokazuju vezu između pada mortaliteta i vakcinacije protiv malih boginja i crnog kašlja u Engleskoj i Velsu. Jastuk podataka znači odsustvo informacija iz određenog perioda, pa samim tim i prekid krivine.
U grafikonima su nastali na temelju službenih podataka o broju smrtnih slučajeva zabilježen je u Centralnoj Godišnjak Komonvelta Australije i reprint iz Greg Beattie "Vakcinacija roditeljskog dilemu." Grafikoni predstavljaju pad smrtnosti od zaraznih bolesti u Australiji i jasno pokazuju da vakcinacija nema nikakve veze sa padom smrtnost.


Glavni uzroci dječije smrti između 1911-a i 1935-a u Australiji bili su zarazne bolesti difterije, crnog kašlja, ožiljaka i ožiljaka. Do 1945-a, u kojem programi za vakcinaciju u opsegu još nisu uvedeni, kombinovani mortalitet se smanjio za čak i za 95%. Autor ističe da grafički dokaz o smanjenju stope smrtnosti zaraznih bolesti u SAD, Engleskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama pokazuje isti trend.
ockovani_graf_006.jpgOpet, mislim da je vrlo zanimljivo vidjeti da je drastičan pad mortaliteta u zaraznih bolesti, koje su nosilac, kao i oni protiv kojih smo decenijama fanatično vakcinisan.
ockovani_graf_007.jpg
Narednih grafikon prikazuje krivu smrtnosti od gripe i upalnih bolesti pluća tokom dvadesetog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Vakcinacija protiv gripa je tamo služio za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i značajno povećanje u broju vakcinu protiv gripe došlo 1990 oko. Kao što je pravilno navedeno na internetu: "Nedostatak vrednosti vakcine je prikazan na kratko."

Rizici vakcinacije
Vlada sistem za prijavu neželjenih efekata vakcine u Sjedinjenim Američkim Državama (VAERS Vaccine Adverse Events Reporting System) godišnje prima oko jedanaest hiljada izveštaja o ozbiljnim neželjenim reakcijama na vakcine, među njima jedan u dva smrtna i stotine puta veći broj trajnog invaliditeta. Uprkos činjenici da oni imaju ove brojke alarmantne, ovo je samo vrh ledenog brijega, jer:
  • Prema FDA, prijavljeni su samo 1% ozbiljnih neželjenih događaja vakcinacije.
  • CDC priznaje da su prijavljeni samo oko 10% navedenih listića.
  • Američki Kongres je svedočio da se preporučuje da studenti ne prijavljuju neželjene efekte.
  • Prema sopstvenom istraživanju NVIC-a (Nacionalni informativni centar za vakcine), doktori u Njujorku prijavili su smrt nakon vakcinacije u samo jednoj od svakih 40 operacija.
  • Drugim rečima, 97,5% smrtnih slučajeva ili invaliditeta koji su povezani sa vakcinacijom nisu prijavljeni.


Ko zahtijeva informacije i pravo odlučivanja o vakcinaciji?

Farmaceutska i medicinska industrija voli baciti svakoga ko započinje saslušanje postavljenog rasporeda ili samo traži individualizaciju vakcine protiv zdravlja svoje djece. Često se nazivaju neobrazovanim, nesposobnim da razumeju savremena naučna znanja ili samo lenjive roditelje. Dok je ogromna većina roditelja zahtjevan da odluče o vakcinaciji svoje djece je prilično visoka znanja zbog vakcinacije često aktivno zainteresirani, često od nezavisnih studija i stranih izvora. Druga velika grupa su tada roditelji djece koja su već bila vakcinisana, zbog čega se pažljivo čuvaju da se vakcinišu. Tipičan primjer je tata koji je odveo dva mjeseca na vakcinisanu kliniku:
"U vrijeme kada je moj sin diplomirao prvi preporučene vakcine, on nema ozbiljne rizike povezane s ovom vakcinom nije imao pojma, ali u letak postavljena u čekaonici, operacije, saznao sam da je DTP vakcina je povezan sa rizikom od ozbiljnih neželjenih reakcija koje se javljaju na jednom od 1750 dece, dok je šansa da moje dijete umre od velikog kašlja, jedan je za mnoge milijune. "Ova informacija je još uvijek u ranoj pokretanje intenzivne studije vakcinacije i kasnije odbijanje pustiti svoje dijete vakcinisano.


Inokulirani protiv ne-inokulacije: ko je zdraviji?

U decembru 2010-a, u Njemačkoj je pokrenuta studija u kojoj se poredi zdravstveni status vakcinisane i nevakcinisane djece. Studija se nastavlja, evo prvih privremenih rezultata:
  • Studiji je do sada prisustvovala skoro 8000 neinokulirana djeca.
  • Zdravstveni status neinokulisane dece upoređuje se sa zdravstvenim statusom inokulirane dece u studiji. Podaci potiču iz studije KIGSS u Nemačkoj o zdravlju opšte populacije dece.
  • Podaci o prikupljanju podataka pokazuju povećan morbiditet vakcinisane dece od 2 do 5 puta u poređenju sa neinokuliranom djecom.
  • Prema podacima autora, rezultati ove studije mogu biti izobličeni činjenicom da roditelji neinokulisane djece često hrane hranjivu hranu svojim zdravom ishranom i obično preferiraju prirodne lijekove umjesto konvencionalnih lijekova.
ockovani_graf_008.jpgU posljednjih pedeset godina se dogodila u SAD-u ne opsežne studije u odnosu zdravlje vakcinisani i ne-inokulisane pojedinaca, koji bi se odvijati na bilo vladine organizacije, kao što je. CDC. Istovremeno, potrebno je povećati broj vakcinacija, uključujući i broj bolesne djece. Trenutno, do polovine američke dece pate od nekih hroničnih bolesti, 21% je dijagnostikovan sa smetnjama u razvoju. Ispod je grafikon dramatično rastućeg broja djece sa autizmom u SAD-u. Savremena medicina ne može objasniti ovaj trend, ali sigurno nema nikakve veze sa vakcinacijom. Ovo čini proizvođače vakcina i njihove pružaoci iznenađujuće sigurne.
Koji je glavni argument farmaceuta, zašto je nemoguće izvesti studiju koja upoređuje sednu i neinokuliranu djecu? Zbog toga što su vakcine tako divan lek koji štedi život, nije ih moguće dati bebi. Oni su zanemarujući činjenicu da postoje tisuće djece u ne-inokulisane grupe koje okupljaju oko, na primjer, alternativno obrazovanje ili neki vjerskih uvjerenja.
ockovani_graf_009.jpgJoš jedna izuzetno zanimljiva medicinska studija je rad koji prati odnos između broja obaveznih vakcinacija i smrtnosti novorođenčadi u nekoliko desetina zemalja.
Studija "Umrla dojenčad povećava se sa brojem rutinskih vakcina" navodi se da:
  • Stopa smrtnosti odojčadi (IMR) je jedan od najvažnijih indikatora socijalno-ekonomskog blagostanja i higijenskih standarda u zemlji.
  • U Americi, 26 se propisuje već godinu dana (najčešće u svetu), a 33 ima i druge stope smrtnosti odojčadi nego SAD.
  • Upoređivani su vakcinski kalendari ovih zemalja 34-a, koristeći linearnu regresiju za praćenje odnosa između broja vakcinacija i smrtnosti odojčadi.
  • Linearna regresiona analiza pokazala je statistički značajnu korelaciju između broja obaveznih vakcinacija i smrtnosti odojčadi.
  • Zemlje koje imaju više vakcinacija imaju veću stopu smrtnosti novorođenčadi.
ockovani_graf_010.jpgNa grafikonu je prikazano pet grupa zemalja prema broju vakcina propisanih za njihovu djecu i broj smrtnih slučajeva odojčadi u ovim zemljama.

Argumenti za vakcinaciju
Pojedinaca i organizacija poziva na slobodu izbora u vakcinacije ukazuju na rizik od vakcinacije, povećanje morbiditeta djece, nedokazanih sigurnost i efikasnost vakcina, nedostatak interesa u praćenju dugoročnih efekata nakon vakcinacije, nemogućnost kompenzacije nakon oštećenja vakcinacije, posebno na odgovornost roditelja za zdravlje njihove djece. Uz ovu odgovornost, naravno, odnosi na pravo da donose odluke o medicinskim postupcima obavljaju na djecu.
Koji su argumenti zagovornika vakcine? Konstantno ponovljena mantra koja nas vakcinacija spasla. Pored toga, uglavnom je reč o potrebi da se obezbedi kolektivna zaštita, često i neznanje roditelja koji žele da odluče o profesionalnim pitanjima koja ne razumeju.
  • Kolektivni imunitet
Dozvolite mi da citiram u ovom trenutku iz upravo završene slovačke studije "Herd imunitet - Činjenice i mitovi." Part ne objavljene studije se detaljno opisuju mogućnosti ili nemogućnosti osiguranja, a kolektivnog imuniteta u tuberkuloze vakcinacije, difterije, tetanusa i velikog kašlja. Prema studiji opisan u nedostatku dokaza vakcine koja bi štitila protiv širenja bolesti, i princip većine, takva svojstva ne mogu imati.
Rad također smatra da je logično pitanje: Kako je moguće da se u susjednim zemljama (na primjer u Njemačkoj i Austriji), što je znatno više kretanja stranaca, a ne za održavanje javnog zdravlja obavezno vakcinacije potrebno? Da li bi samo prelazak granica nevažeća lica ugrozila javno zdravlje? Studija zaključuje, tvrdeći da ako vakcina radio, a ne s pojedinačnim inokulacije, brige, a ako to ne radi pouzdano, nije dozvoljeno nikome da ga prisili.
  • Zaštitite osobe sa nedostatkom imuniteta koji se ne mogu vakcinisati
Pojedinci ozbiljno oslabljeni imunitetom, svakodnevno ugrožavaju najčešće infekcije, a ne bolesti protiv kojih su vakcinisane. Osim toga, ovaj argument pretpostavlja funkcioniranje načelo imuniteta, koja nije nezavisna istraživanja su pokazala sam samo citiram jedan od studija u pitanje princip kolektivne imuniteta.
  • Zdravlje djece
Službena medicina nije zainteresovana za praćenje zdravstvenog stanja inokulirane i neinokulisane djece. Nezavisne studije nedvosmisleno potvrđuju veći morbiditet kod vakcinisane dece. Navedena studija o odnosu broja vakcinacija i mortaliteta novorođenčadi u pojedinačnim zemljama našla je jasnu vezu između viših obaveznih vakcinacija i većeg mortaliteta novorođenčadi.
  • Protivnici vakcinacije su neobrazovani
Smatram da je to bitnoda objasne da takozvani protivnici samo zahtevaju pravo da odluče o zdravlju svoje djece, ni na koji način ne nude bilo kog drugog kako se ponašati. Stoga, logično, oni ne žele nikoga drugog (a ne vakcinacione stranke uopšte) da odluče koje zdravstvene intervencije koje njihovo dijete treba da preduzme. Neznanje protivnici vakcinacije je lako oboriva ukazujući na činjenicu da je među aktivistima koji traže slobodu izbora u vakcinacije, postoje mnogi stručnjaci, uključujući i one s medicinskog obrazovanja. Ja sam prvobitna farmaceutska edukacija, a kao primer medicinske organizacije koja odbija obavezno vakcinisanje, ovdje citiram Međunarodni medicinski savet o vakcinaciji. To je udruženje lekara, registrovanih medicinskih sestara i drugih kvalifikovanih medicinskih stručnjaka koji se protive tvrdnjama farmaceutskih kompanija, vladinih i medicinskih organizacija. Udruženje između ostalog, vakcinacija se smatra neprihvatljiv rizik za svakoga, ne priznaje teoriju imuniteta i traži da Ustav sadržano pravo da odbije vakcinaciju.
Na tržištu danas je, pored brojnih knjiga napisana od strane doktora koji je također traže ukidanje provođenje prakse vakcinacije, kao i cilj studije o učinkovitosti i rizicima vakcinacije.

Коментари