AMERIKA NA KOLENIMA – PRED PORAZOM: Desilo se ono što niko nije mogao ni da sanja!

OMILJENI slogan filoamerikanaca je: „Nikada se ne kladite na poraz Amerike!“. Međutim, ni neki od najmoćnijih Amerikanaca se više ne bi kladili na pobedu SAD.

Poznati američki investitor-milijarder, Voren Bafet prodao je 84 odsto svojih akcija u uticajnoj banci Goldman Saks.

Iako Bafet nije prodao sva svoja (ogromna) ulaganja u američke hartije od vrednosti – mnogi se već pitaju: da li je i ovo bežanje sa broda koji…

Pogotovo što je Bafet akcije Goldman Saksa kupio 2009-te, u vreme svetske finansijske krize i panike na berzama. I što je već potpuno likvidirao svoje manjinske pakete akcija u svim američkim aviokompanijama.

Za mnoge u SAD je ovo znak da „prorok iz Omahe“ pesimistički gleda na ono što čeka SAD u bliskoj budućnosti.

Drugi milijarder, osnivač investicionog fonda Apaluza Menadžment, Dejvid Teper, rekao je u jednom tv-intervjuu da su američke cene akcija samo jednom u istoriji – još 1999-te – bile više naduvane nego što su danas.

I Stenli Drakenmiler, bivši partner Džordža Soroša i takođe milijarder, na sastanku Njujorškog ekonomskog kluba rekao je da je odnos potencijalnih rizika i potencijalnih dobiti SAD najgori otkad on pamti.

On je izrazio sumnju i u svemoć američkog Sistema fderalnih rezervi iako jedini ima vlast nad štampanjem dolara.

Drakenmiler otvoreno govori: „Mnogi govore: ne brinite, Federalne rezerve vas pokrivaju. Postoji samo jedan problem: naše analize ukazuju da to nije istina. Voleo bih da grešim, ali mislim da je nerealan streloviti povratak (ekonomije SAD) na nivo pre pandemije“.

Ni treći poznati američki milijarder – Mark Kuban – nije optimista:

„Mislim da je gotovo nemoguće predvideti odakle će doći potrošačka i korporativna potražnja, a bez nje nema brzog oporavka“.

Američka novinska agencija Bloomberg već je postavila neugodno pitanje: „Može li razorena Amerika voditi hladni rat sa Kinom? Koronavirus jeste ujedinio Amerikance protiv agresije Pekinga, ali će isprazniti budžet Pentagona“.

Razočaravajuća prognoza za Sjedinjene Države, a prilično prijatna za ostatak sveta glasi: sukob velikih razmera između SAD i Kine oslabiće obe zemlje.

U izjavama i postupcima američkih milijardera oseća se strah. Možda i zato što postoje izgledi da postpandemijske promene u svetu neće biti u korist dosadašnjeg hegemona…

Коментари