Frontex-ov izvještaj: 97% ilegalnih imigranata 2019. bili su muškarci

Krajnje šokantno otkriće o kojem nitko dosad ništa nije znao.

U svom izvješću o analizi rizika za 2020. godinu, europska agencija za graničnu i obalnu stražu Schengeske zone Frontex, utvrdila je da je 97 posto imigranata uhvaćenih u ilegalnom ulasku u to područje bilo muškog spola.

izvješću se navodi da se, iako se ukupna ilegalna migracija lagano smanjila prošle godine, primjećuje porast ilegalne migracije duž zapadne balkanske rute i oko Grčke.

U 2019. godini zabilježena je 83.333 ilegalnih prijelaza duž istočne mediteranske rute u blizini Grčke, što je gotovo 30.000 više nego prethodne godine. Ilegalni prijelazi duž zapadne balkanske rute su gotovo trostruko porasli sa 6000 u 2018. na nešto više od 15.000 prošle godine.

Suprotno tome, na zapadnim i sredozemnim rutama u 2019. godini došlo je do znatnog smanjenja broja ilegalnih prelazaka granice nego što je to zabilježeno u prethodnoj godini.

Frontex u svojoj analizi izvještava da je, prema vlastitim empirijskim podacima, zajedno s nekoliko vanjskih studija, „jedan od najvećih pokretača migracije prema EU prisutnost dijaspore u ciljanim državama članicama.

Izvješće citira fokusnu studiju iz 2016. koju je provela Europska mreža za migracije (EMN), a koja je otkrila da je „ponovno spajanje obitelji razlog više od 30% novih dolazaka u 21 države članice, čak i više od 50% u državama članicama poput Grčke i Španjolske , Belgije, Hrvatske, Luksemburga i Slovenije.

Ekonomske prilike, demografski pritisak i krize također su značajno pridonijeli imigraciji u Europu.

Što se tiče deportacije ilegalnih migranata, države članice Europske unije izvijestile su da su „državljanima trećih zemalja u 2019. godini“ donijele „nešto manje od 300.000 odluka o povratku“, oko pet posto više nego što je doneseno prethodne godine.

Imigrante je bilo najteže deportirati u zemlje kao što su Afganistan, Pakistan i Bangladeš.

Gledajući budućnost, Frontex očekuje da će 2020. godine imigranti s Bliskog istoka početi organizirati „karavane“ koje bi mogle pokušati izazvati nove granične krize poput one nedavne na grčko-turskoj granici.

Коментари