Od juče moguća promena pola o trošku države

65750_0813-doktori-foto-shutterstock

U Srbiji je od juče promena pola iz medicinskih razloga deo prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a na takvu operaciju čeka oko 200 osoba.

Pavlovićeva je rekla da je procedura određivanja koji pol kod takvih osoba je preovlađujući veoma komplikovana i da podrazumeva medicinske, ali i psihološke pripreme koje traju tri do četiri godine.

Ona je objasnila da će biti formirana stručna grupa koja će razmatrati medicinsku dokumentaciju i davati preporuke za intervenciju.

"Ovoj kategoriji pacijenata neophodno je obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, pod uslovom da za to postoje isključivo medicinski razlozi", rekla je Pavlovićeva dodajući da će za tu vrstu intervencije u narednih dve do tri godine biti spremno oko 50 pacijenata.

Promena pola radi se u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu i Kliničkom centru Srbije, a do sada je u tim ustanovama operisan veliki broj stranaca jer su usluge povoljnije nego u drugim zemljama.

"Reč je o maloj grupi ljudi kojoj treba dati šansu da budu prihvaćeni u društvu. Važno je i da im u doglednom periodu nadležne službe kada obave intervencije izdaju i odgovarajuća lična dokumenta", navela je pomoćnik ministra zdravlja Srbije Zorica Pavlović.

izvor:https://www.blic.rs

Коментари