Pedofili haraju Srbijom: Deca se prodaju za 100.000 evra, kao robovi za seksualno iživljavanje!

Najčešće mete trgovaca ljudima su devojčice i devojke od 11 do 25 godina, a prema najnovijim podacima koji su obelodanjeni, njihova cena na crnom tržištu je i do 120.000 evra.

Na tribini „Trgovina ljudima i opasnosti na internetu“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva izneti su ovi podaci, kao i još neke činjenice koje se tiču trgovine ljudima.

– Nezvaničan podatak je da su deca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cena se kreće do 120.000 evra. Takođe, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima. Prema poslednjim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošle godine je broj žrtava u našoj zemlji bio 76, od kojih je 71 srpske nacionalnosti – rekla je Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

– Ogroman profit i nizak rizik da će trgovac biti uhapšen su razlozi iz kojih je ova kriminalna industrija u ekspanziji – istakla je Urošević.

Ona je otkrila da je trgovina ljudima „nabrže rastuća grana kriminalne industrije“ i da ostvaruje profit veći od 152 biliona dolara na godišnjem nivou.

– Jednu osobu koju trgovci ljudima kupe, mogu da otplate za sedam dana – kaže ona.

Upravo zbog toga, trgovci ljudima motivisani su da na internetu mapiraju i decu iz Srbije.

– Najčešće žrtve su ženske osobe starosti od 11 do 25 godina, jer su najranjivije u tom periodu života. To su deca koja iz porodica koje su u ekonomskom i socijalnom smislu deprimirane, siromašne, ali treba napomenuti ni da sam stalež nije nešto što vas zapravo štiti od ulaska u lanac trgovine ljudima – dodala je Urošević.

Trgovina ljudima se, najčešće, krije iza oglasa za posao, modnih agencija, salona za masažu, eskort ili agencija za poslovnu pratnju, barova i striptiz klubova, studiranja u inostranstvu, a najveći prostor za vrbovanje žrtava predstavlja internet.

Ako osoba odluči da se javi na određeni oglas za posao, Urošević preporučuje da se „obavezno pretraži sajt APR-a kako bi se uverili da dati poslodavac ima uredno registrovan matični broj, PIB i broj fiksnog telefona na sajtu Agencije za privredne registre“.

Izvor: Blic

Коментари