Snouden: Nadzor koji se uvodi zbog pandemije, preživeće pandemiju

„Vlastima ta nova snaga počne da prija, da im se sviđa. Zato se te mere obično zadržavaju.”


Radi kontrole epidemije, američka vlada traži lokacijske podatke korisnika od kompanija Apple, Google i Facebook. Ta vest je osvanula prošle nedelje. Niti je prva, niti je jedina o tome kakve tehnike nadzora vlade širom sveta preduzimaju, kako bi suzbile pandemiju COViD-19.

Zvuči potpuno racionalno, oprezno i odgovorno spram trenutne situacije i činjenice da se svi građani ne pridržavaju mera, ali postavlja pitanje o našoj privatnosti. Možemo se saglasiti da kada na drugom tasu stoji pitanje života, privatnost prestaje da bude toliko važna, međutim, do kada će to biti tako? Ako sada dozvolimo nadzor, kada možemo da očekujemo povratak privatnosti?


Ukoliko pitamo Edvarda Snoudena, čoveka koji je kao zaposleni CIA obznanio razmere nadzora, pandemija će proći, ali s njom neće otići i nadzor.

„Hitne mere imaju tendenciju širenja. Vlastima ta nova snaga počne da prija, da im se sviđa. Zato se te mere obično zadržavaju.”

Nakon prolaska krize, uvidevši moć nadzora, može da se desi da vlade nametnu nova pravila i zakone, i da tako ono što je bilo uspostavljeno u trenucima vanredne situacije, postane standard.

Pročitaj i:

Kako je Slovenija pod pritiskom zaustavila uvođenje 5G mreže?

Jasno je da već sada brojne kompanije raspolažu velikom količinom podataka o nama. No, jedna je stvar kada nam na osnovu utvrđenih želja, aktivnosti i lokacija stižu reklame za određene proizvode, a sasvim druge kada to može da koristi vlast ili preciznije političke strukture na vlasti.

Snouden ukazuje i na upotrebu veštačke inteligencije tokom ove pandemije, jer u Kini i Rusiji putem nadzornih kamera prepoznaju ljude s povišenom temperaturom, kao i one koji krše karantin. Proširenje takvog nadzora van ove situacije, bilo bi kao ukidanje naloga potrebnog da bi vas policija ispitivala, privela ili pratila.

„Oni već znaju šta gledate na internetu i gde se vaš telefon nalazi. Sada znaju i otkucaje srca. Šta se događa kada počnu da povezuju ove podatke i koriste veštačku inteligenciju?”

Možda ovakvu preteranu osetljivost možemo pripisati Snoudenovim saznanjima iznutra i možda ona nije u potpunosti opravdana, ali valjano je biti obazriv. Kao što je trebalo da poslušamo Bila Gejtsa kada je rekeo da će se pandemija sigurno desiti, a mi nećemo biti spremni, ali nažalost smo ostavili brojne rupe u sistemu, tako valja biti racionalan po pitanju nadzora, jer ono što se sada uvodi radi bezbednosti, nakon pandemije može preći u njegovu suprotnost. 

 

Коментари