CIA je finansirala tajni eksperiment sa komarcima u Indiji 70-ih godina

 Komarac

Dr. KS Jayaraman, kvalifikovani nuklearni naučnik koji je postao novinar koji radi sa Press Trust of India (PTI), raspravljao je o istraživačkom projektu pod nazivom Genetic Control of Mosquitoes Unit (GCMU) u članku objavljenom 19. jula 1974. godine.

Projekat je tajno izveden u Indiji i uključivao je živo istraživanje o novim vrstama komaraca za borbu protiv klica. Ovaj projekat finansirali su i koordinirali vojska Sjedinjenih Država, Centralna obavještajna agencija (CIA) i druge američke organizacije u saradnji sa nekim indijskim institucijama pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Razotkrivanje dr. Jayaramana podržala je Nandita Haksar , poznati zagovornik građanskih prava i advokat. Haksar, kćerka pokojnog PN Haksara, vrlo cijenjenog birokrate i glavnog sekretara premijerke Indire Gandhi, podijelila je svoje znanje iz prve ruke o kontroverznom zatvaranju GCMU-a pod Indijskim vijećem za medicinska istraživanja (ICMR).

Haksarov članak koji podstiče na razmišljanje, pod naslovom “Čudnije od fikcije: Da li je CIA provela tajne eksperimente sa komarcima u Indiji 1970-ih?” baca svjetlo na potencijalni sukob između politike vođene profitom i javnog interesa u domenu naučne saradnje.

U svom članku, Haksar je ispričala sjećanje iz 1975. godine kada je Chakravarthi Raghavan, mladi novinar, prišao pokojnom PN Haksaru da prijavi tajni eksperiment u blizini aerodroma Palam (sada poznatog kao aerodrom Delhi). Ovaj eksperiment je uključivao komarce koji su “korišćeni” za proučavanje žute groznice, bolesti koja nije rasprostranjena u Indiji. Novinar je tvrdio da je to, zapravo, dio eksperimenta biološkog ratovanja.

Projekt je financiran isključivo iz fondova PL 480. Međutim, saradnja između SZO i ICMR-a bila je neuravnotežena, pri čemu je prvi nadgledao sve aspekte projekta preko svog predstavnika, dr. R. Pal. ICMR je, s druge strane, pokrivao samo plate indijskog osoblja.

Kasnije je otkriveno da postoje dva odvojena sporazuma: jedan između SZO i ICMR i drugi između SZO i Službe javnog zdravlja Sjedinjenih Država (USPHS). ICMR nije znao za potonji sporazum, kao ni indijski zdravstveni zvaničnici.

USPHS, koji je uključivao predstavnika iz Fort Detrika, štaba američke divizije za biološko ratovanje, imao je moć donošenja odluka i prisustvovao naučnim i tehničkim sastancima.

Navedeni cilj projekta bio je istražiti genetske metode kontrole vektora malarije i filarije. Međutim, stvarni rad je odstupio od ovog cilja. Suprotno dogovoru, nije provedeno nikakvo istraživanje o preovlađujućem urbanom vektoru malarije, Anopheles Stephensi.

Umjesto toga, opsežna istraživanja su se fokusirala na vektor filarije Culex quinquifasciatus, uprkos odsustvu filarijaze u Delhiju. Osim toga, neopravdano je stavljen naglasak na proučavanje Aedes aegypti, vektora žute groznice, uprkos tome što bolest nije rasprostranjena u Indiji.

Ovi eksperimenti su daleko od toga da budu puke teorije zavjere

Kako otkrića koja okružuju GCMU i njegove navodne veze sa CIA-inim tajnim eksperimentima s komarcima izlaze na vidjelo, postavljaju se pitanja o obimu politike vođene profitom i uticaju koji imaju na naučnu saradnju.

Na primjer, globalna pandemija korona virusa Wuhan (COVID-19) pokrenula je brojne teorije zavjere u vezi s njegovim porijeklom i širenjem. Te teorije se kreću od tvrdnji o konzumiranju slepih miševa i tajnih istraživanja biološkog ratovanja u laboratoriji u Wuhanu do sumnji o ulozi 5G mreža. Iako je većina ovih teorija razotkrivena naučnim dokazima, bilo je slučajeva u kojima su se dogodili stvarni događaji.

Indija je bila svjedok niza eksperimenata 1970-ih godina sličnih COVID-19. Osim istraživanja uživo o novim rasama komaraca u kontekstu borbe protiv klica, Indija je također uhvatila uvoz biljaka hmelja zaraženih crvima iz Australije (prethodno odsutne u Indiji) koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu usjevima i biljkama i obrascima migracije određenih ptice koje nose virus u sjeveroistočnom regionu.

A ove serije eksperimenata daleko su od toga da budu puke teorije zavjere. “Nisu se sve takve priče o zavjeri mogle tako lako odbaciti. Bilo je i drugih priča koje su se pokazale istinitim i zastrašujućim”, navela je Haksar u svom članku.

Dodatnu intrigu dodaje činjenica da su američka vojska, CIA i druge američke organizacije finansirale i koordinirale ove eksperimente na komarcima i migracijama ptica. Sarađivali su sa indijskim institucijama pod pokroviteljstvom SZO.

Коментари