Viktor Orbán poručio da nastaje Novi svjetski poredak koji će okončati dominaciju Zapada

Prema riječima mađarskog premijera Viktora Orbána, hegemonija Zapada završava i nastaje Novi svjetski poredak. U pozadini svega toga, obećao je da će njegova nacija nastaviti koračati svojim neovisnim putem unatoč pritisku susjednih zemalja da im se pridruži.

 Orbán je svoje čvrsto mišljenje izrazio tijekom godišnjeg sastanka veleposlanika u utorak, 5. ožujka, u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine u Budimpešti.

“Hegemonija Zapada je gotova, u to danas nitko ne sumnja jer je to dobro potkrijepljeno podacima”, rekao je dodavši da je jasno da je svjetska ekonomija podijeljena na geopolitičke blokove i da te države, uključujući Mađarsku, koje zauzimaju suverene pozicije se vrši ogroman pritisak.


Nadalje je naveo da postoji vrlo malo manevarskog prostora unutar članstva bloka. “Dakle, Mađarskoj je u interesu da bude članica Europske unije i NATO-a, ali ne i da bude dio bloka. Iz tog razloga ćemo jačati naše savezništvo s drugim suverenim zemljama”, nastavio je.

Orbán je također pozvao mađarske diplomate na stalno praćenje i analizu razvojnih trendova u vezi s formiranjem Novog svjetskog poretka. “U eri prijetnji naši će veleposlanici imati još veću ulogu i zadaću i trebat će više hrabrosti nego ikad da učinkovito zastupaju nacionalne interese”, istaknuo je.

Ranije je Orbán opisao ukrajinsko-ruski sukob kao “proxy rat” i izjavio da Zapad, koji njime upravlja, nema šanse za pobjedu. U prilog svojoj tvrdnji naveo je veliku ovisnost Ukrajine o stranoj obrambenoj pomoći.

Budimpešta je također pozvala obje strane da pregovaraju o prekidu borbi kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće, što je Kijev odbio. Za Orbána postoji samo jedno rješenje: “Mirovni pregovori moraju početi prije ili kasnije” i SAD u njima mora na neki način sudjelovati. Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, također je kritizirao Europsku uniju jer nije iskoristila priliku da posreduje u mirovnom sporazumu između Kijeva i Moskve na početku sukoba.

Tijekom vikenda je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto upozorio da što se kasnije “proglasi prekid vatre i počnu pregovori, to će biti gore za Ukrajinu”.

Orbán je oduvijek bio javni kritičar zapadne politike, posebno kada je u pitanju rat u Ukrajini. Osudio je sankcije protiv Rusije kao kontraproduktivne, a isporuke oružja Kijevu kao opasne i eskalirajuće. Orbán je prošlog mjeseca navodno rekao članovima svoje vladajuće parlamentarne frakcije Fidesz-KDNP da, u svjetlu rastućeg financijskog tereta za europske države zbog sukoba u Ukrajini , “gotovo nitko ne vjeruje” da će trupe predsjednika Volodimira Zelenskog pobijediti.

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je da su pregovori o okončanju rata neizbježni jer “Kijev ne može poraziti Rusiju” i “Rusija ne može poraziti cijeli Zapad”.

Poznato je da Orbán podržava 45. američkog predsjednika. Prethodnih godina Orbán je sudjelovao na nekoliko pro-Trumpovih događaja i izravno se zalagao za njegov ponovni izbor za predsjednika. Posebno je izjavio da “da je Trump bio predsjednik, rat ne bi počeo” te da će Trumpov povratak ” donijeti mir”. mir ovdje u istočnoj polovici Europe”, naglasio je.

jos Britanska kraljevska obitelj i gmazovi

jos Orban: Еvropska unija je Sorošev zarobljenik

Коментари