Putin upozorava Zapad na posljedice dugotrajnih udara na Rusiju

 


Zapadni pristalice Kijeva treba da shvate da bi udari dugog dometa na rusku teritoriju upotrebom oružja koje su isporučili predstavljali eskalaciju sukoba i doveli do  “ozbiljnih posljedica”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak.

Obraćajući se novinarima na kraju dvodnevne posjete Uzbekistanu, Putin se osvrnuo na nedavne ukrajinske zahtjeve da NATO dozvoli upotrebu svog oružja za napade duboko u Rusiji, kao i na komentare šefa bloka predvođenog SAD-om Jensa Stoltenberga koji se pojavio da podrži taktiku.

“Da budem iskren, ne znam šta generalni sekretar NATO-a govori”, rekao je Putin novinarima, dodajući da Stoltenberg “nije patio ni od kakve demencije” kada je konstruktivno sarađivao sa Rusijom kao premijer Norveške (2005. 2013).

Ova stalna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ako do ovih ozbiljnih posljedica dođe u Evropi, kako će se ponašati SAD, imajući u vidu naš paritet u oblasti strateškog naoružanja? Teško za reći. Žele li globalni sukob? Putin je objasnio da su za precizne udare dugog dometa potrebna sredstva za svemirsko izviđanje – što Kijev nema, ali SAD ima – i da to ciljanje već rade „visokokvalifikovani stručnjaci“ sa Zapada, bez ukrajinskog učešća.

“Dakle, ovi predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, moraju biti svjesni sa čime se igraju”, rekao je ruski predsjednik, napominjući da mnoge od tih zemalja imaju “malu teritoriju i vrlo gusto naseljenu površinuu stanovništva.” Putin je rekao novinarima da njihove kolege na Zapadu ignorišu ukrajinske napade na Belgorod i druge ruske regije duž granice, te se fokusiraju samo na rusko napredovanje na Harkov.

„Šta je izazvalo ovo? Pa oni, svojim rukama. Pa, onda će požnjeti ono što su posejali. Ista stvar se može dogoditi ako se počne koristiti precizno oružje dugog dometa”, dodao je ruski predsjednik.

Upitan odbija li Rusija da pregovara sa Ukrajinom, Putin je rekao novinarima da su takve tvrdnje Zapada zbunjujuće.

“Ne odbijamo!” on je rekao. “Rekao sam to hiljadu puta, kao da nemaju uši!”

Ukrajinska strana je parafirala sporazum s Rusijom u martu 2022., a zatim je javno odbacila i odbila dalje pregovore, objasnio je Putin. On je opisao trenutne napore Kijeva na “mirovnoj konferenciji” u Švicarskoj kao pokušaj da dobije neku vrstu međunarodne podrške za svoju potpuno nerealnu “mirovnu platformu”, koja ne uspijeva.

Коментари