Wall Street Journal: Nova afera u Gejtsovoj firmi, kandidatkinje za posao morale da odgovaraju na seksualno eksplicitna pitanja

Privatna kancelarija Bila Gejtsa imala je proces skrininga u kojem je firma nekim kandidatkinjama postavljala seksualno eksplicitna pitanja, objavio je u danas The Wall Street Journal .

Neke žene koje su se prijavile za posao u Gates Ventures, privatnoj porodičnoj kancelariji milijardera koja se bavi njegovim investicijama, rekle su da su pitanja uključivala pitanja o njihovim prošlim seksualnim iskustvima, da li su na svom telefonu imale svoje gole slike, kakvu pornografiju vole da gledaju ili ako su imali polno prenosivu bolest, objavio je Žurnal.

Druge radnice koje su se prijavile u kancelariju rekle su da su ih pitali da li su ikada “plesale za dolare” ili su imale aferu, navodi publikacija, dodajući da je pitanja postavila treća firma za obezbeđenje, koja se zove Concentric Advisors, koji je poznat po radu sa porodičnim kancelarijama.

Projekcije su se odvijale u proteklih nekoliko godina, prema Žurnalu, i uključivale su upite o prethodnoj upotrebi droga i drugim osjetljivim pitanjima. Portparol Concentric Advisorsa je negirao da je postavljao pitanja i rekao da je proces skrininga ispitao da li su potencijalni zaposlenici istiniti ili da li su potencijalno „podložni ucenama“.

Za kompanije može biti nezakonito da potencijalnim zaposlenima postavljaju osetljiva pitanja. Poslodavci bi trebalo da izbegavaju da kandidatima postavljaju lična pitanja koja se odnose na njihov rodni identitet, rasu ili religiju, prema Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja. Concentric Advisors rekli su za Žurnal da njegov proces skrininga ne krši zakon i da je isti za muške kandidate.

Portparol Gejtsa je u izjavi za Žurnal negirao da je imao saznanja o bilo kakvom seksualno eksplicitnom ispitivanju.

„Naš proces zapošljavanja se sprovodi uz najveće poštovanje prema svakom kandidatu, uz politiku nulte tolerancije za sve učesnike, uključujući pružaoce usluga, koji krše ovaj princip“, rekao je portparol Gates Ventures u izjavi za Insajder. „Dalje, bilo kakve implikacije bilo kakve veze između lične istorije Bila Gejtsa i nezavisnog procesa provere prošlosti, identičnog za muškarce i žene, su nečuvene.

Concentric je za publikaciju rekao da su njena pitanja usmerena na merenje „istinitosti i podložnosti ucenama potencijalnih zaposlenih, koje često počinju dobrovoljnim izjavama kandidata sa dodatnim pitanjima anketara kompanije“. Kompanija je takođe rekla za publikaciju da se svi podaci prikupljeni tokom intervjua ne dele sa kompanijama sa kojima radi ili se koriste da bi se utvrdilo da li je kandidat primljen.

„Nikada nismo dobili informacije od bilo kog prodavca ili ispitanika u našoj istoriji od 15+ godina da su postavljana neprikladna pitanja tokom procesa skrininga“, rekao je portparol Gates Venture za Žurnal. „Možemo da potvrdimo da nakon sveobuhvatnog pregleda naše evidencije, nijedna ponuda za zapošljavanje nikada nije povučena na osnovu informacija ove prirode.

Neki kandidati su za Žurnal rekli da ih je sadašnje osoblje Gates Venture obavestilo da će neko ko je radio za CIA istražiti njihove lične podatke, kao što su njihovi prethodni seksualni odnosi. Publikacija je rekla da je pogledala dokument iz procesa zapošljavanja koji je zahtevao od kandidata da potpiše obrazac koji Gates Venturesu daje pristup „veoma osetljivim informacijama“. Potencijalni zaposleni rekli su da im je tokom procesa skrininga rečeno da će njihovi rezultati uticati na to da li im bude ponuđen posao, prenosi Žurnal. U dokumentu koji je ova publikacija pogledala takođe se navodi da će skrining intervju „proceniti podobnost za zapošljavanje“.

Sam Gejts je u prošlosti bio na udaru kritike, uključujući i susret sa poznatim seksualnim prestupnikom i pedofilom Džefrijem Epštajnom , za šta je suosnivač Majkrosofta priznao da je greška. Žurnal je ranije ove godine izvestio da je izgledalo da je Epštajn pretio da će razotkriti aferu 2010. između milijardera i ruske igračice bridža. U 2019, Microsoftov odbor je navodno istražio Gejtsa nakon što je jedan zaposlenik rekao da je imala seksualni odnos sa osnivačem .

izvor NultaTačka/TheWallStreetJournal

Коментари