PSIHOPATIJA NA DJELU: Znanstvenici koji su preminuli pod „misterioznim okolnostima“!



Znanost bi trebala reflektirati najveća dostignuća nekog društva, a znanstvena otkrića bi trebala predstavljati napore da se ovaj svijet napravi boljim mjestom za život i trebala bi služiti svima na čast. No neka otkrića nikada nisu ugledala svijetlo dana jer su znanstvenici koji su radili na njima preminuli pod „misterioznim okolnostima.“ Postoji li znanstvena inkvizicija u XXI. vijeku koja ne preže od terminacije znanstvenika, vi presudite sami.
Jonathan Mann, umro 1998. u 51. godini života u padu Swissairovog leta 111 nad Kanadom. On je bio direktor programa za pomoć oboljelima od AIDS-a Svjetske zdravstvene organizacije, projekta kojeg je osnovao u Zairu i kojim je napravio najveća istraživanja o AIDS-u u to vrijeme. Mann se priključio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jer je smatrao da je to jedini način na koji može pronaći lijek za AIDS kroz internacionalna medicinska istraživanja i naravno pokušavao je kroz tu organizaciju omogućiti što ljudskije ponašanje prema milijunima ljudi koji su oboljeli od ove bolesti. Nedugo prije njegove smrti on je optužio Američki nacionalni institut za zdravlje da krši ljudska prava jer odbijaju raditi na pronalaženju cjepiva za AIDS.


Doktorica Elisabeth A. Rich je umrla 1998. u prometnoj nesreći u Tennesseju. Ona je bila istraživač u Ministarstvu zdravlja SAD-a i bavila se bolestima pluća (uključujući i rakom pluća). Ona je također bila u upravnom odboru komiteta za istraživanja o AIDS-u koji je radio i na tajnim istraživanjima o biološkoj obrani te je radila u visoko specijaliziranoj laboratoriji koja je ispitivala virus HIV-a te tuberkulozu i druge infektivne bolesti.


Jose Trias, ubijen je 1994. u kući glumaca Chewyija Chasea. Na njega su pucale nepoznate osobe, ubivši i njegovu ženu. Jose je ubijen tek jednu noć nakon što je novinarima objavio kako planira objaviti odakle novac dobiva Medicinski institut Howarda Hughesa za specijalne operacije kojima se bave i odakle im novac za posebna istraživanja koja ostaju skrivena od očiju javnosti.
Profesor Janusz Jeljaszewicz je umro pod nerazjašnjenim okolnostima 2000. Slučaj još uvijek nije zatvoren i riješen. On je bio ekspert na polju istraživanja o stafilokokima i infekcijama koje oni uzrokuju. Njegov glavni fokus je bio na otkrivanju mehanizama i toksina koje stafilokoki ispuštaju, te ga je interesirala imunologija i liječenje tumora bakterijama propiona.


Doktor David Schwartz, ubijen 2001. ubodima mača. Umro je u svojoj kući u Londonu. Za ovo ubojstvo je optužena njegova kćer koja je bila visoka svećenica paganske vjere. Troje njenih sudružnika tinejdžera su optuženi za isto nedjelo. Schwartz je bio poznati biofizičar koji je bio neprikosnoveni autoritet u DNK sekvencioniranju. On je patentirao većinu patenata koji su povezani s čitanjem gena i genetskim tablicama kakve znanost koristi danas za otkrivanje roditeljstva ili dokazivanje srodništva na neidentificiranim truplima ljudi.
Doktor Set Van Nguyen pronađen mrtav u zatvorenom frižideru laboratorije u Australiji. Taj odjeljak je bio pun smrtonosnog plina koji je curio iz rashladnog uređaja. On je svoj život posvetio istraživanju cjepiva koji bi štitili protiv bioloških oružja, naročito protiv antraksa.
Jonathan Widom, umro 2011. zbog srčanog udara. Bio je istaknuti znanstvenik na području molekularne biologije, fokusiran na istraživanja o paketićima kromosoma kojima je otkrio mutacije gena i načinu na koji enzimi dekodiraju proteine koji tak dovode do bolesti uključujući i nastanak kancerogenih bolesti.


Gregory Stone, umro početkom 2011. od nepoznate bolesti. On se bavio mnogim internacionalnim publikacijama koje su za fokus imale istjecanje sirove nafte iz bušotine BP-a u Meksičkom zaljevu. On je bio svjetski poznati znanstvenik na polju očuvanja okoliša i sustava monitoringa mora, vjetrova i struja koje je postavio na obale Louisinane, a kojima je mogao točno predvidjeti i znati količinu devastacije uzrokovanu havarijom bušotine BP-a i to u najranijim fazama dok je svijet još bio u zabludi da je u pitanju lokalna pojava koja neće ugroziti cijeli Sjeverni Atlantik i Meksičku struju.


Bradley C. Livezey, umro u prometnoj nesreći 2011. On se smatrao najpoznatijim svjetskim ornitologom, a njegov fokus je bio na evoluciji ptica i njihovim letačkim sposobnostima, te je genetički analizirao ptice uključujući i nastajanje bolesti povezane s pticama te nastanak ptičje gripe, to jest, tražio je uzrok kako je ptičja gripa prešla na ljude i načine na koji je odjednom mutirala u tek nekoliko decenija.
Mark A. Smith, umro u prometnoj nesreći 2010. Bio je neprikosnoveni autoritet na području istraživanja o Alzheimerovoj bolesti. Napisao je 3 najznačajnija rada o ovoj bolesti, a objavio je 405 medicinskih studija u Internacionalnom medicinskom žurnalu. Smith je bio glavni direktor Američke udruge za dulji život ljudi.
Chitra Chauhan umrla je krajem 2010. od navodnog samoubojstva cijanidom u hotelu Temple Terrace. Ostavila je poruku o svom samoubojstvu. Njena obitelj i prijatelji tvrde da je to nemoguće jer ona nije bila osoba koja je izgubila volju za životom i radom, te da je bila upravo obrnuto – pozitivna i draga osoba koja je život cijenila iznad svega. Chitra je bila poznati molekularni biolog i bavila se istraživanjem prenošenja bolesti putem komaraca.
Franco Cerrina umro je 2010. u nerazjašnjenim okolnostima, to jest, pronađen je mrtav u svojoj laboratoriji. On je radio mnoge projekte povezane s DNK mikromrežama i s nanotehnologijom. Napravio je mnoge patente na ovom području te je radio za mnoge velike firme kao što je farmaceutski div Roche. Osnovao je 5 kompanija. Cerrnia je također bio direktor elektroničkog i kompjuterskog odjela na Sveučilištu Wisconsin te je bio vodeći znanstvenik na području optike, litografije i nanotehnologije.
Maria Ragland Davis, ubijena je 2010. od strane neurobiologa Amy Bishop. Ona je bila autoritet na polju kemijskog inženjeringa i biokemije. Specijalizirala se na polju patologije biljaka i biotehnoloških aplikacija. Radila je za Monsanto u St. Louisu, te je radila i na istraživanju o genetici biljaka u Ivitrogenu u Huntsvillu.
Neurobiolog Amy Bishop je 13.02.2010. ubila troje znanstvenika nakon što su joj odbili pružiti stalno zaposlenje. Ona je umorila G. K. Podilu voditelja odjela mikrobiologije, Mariu Ragland Davis i Adriela D. Johnsona.
Stephen Lagakos umro u automobilskoj nesreći 2010. On je bio znanstvenik fokusiran na polju borbe protiv AIDS-a, naročito u dijelu kako majka prenosi AIDS na svoje dijete. On je uvelike pridonio dijeljenju besplatnih lijekova protiv HIV-a i AIDS-a u nerazvijenim zemljama a životni mu je bio cilj pronalaženje cjepiva protiv AIDS-a.
Pročitajte drugi dio teksta:
Više o znanstvenicima koji su preminuli pod čudnovatim okolnostima pročitajte 
Uskoro slijedi nastavak.


Коментари